Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:26, 03 paź 2017

Kawa napisał(a)
Widzę że działasz.. super
u mnie weny brak

trawnik masz ekstra!

Trochę działam, choć w niektórych miejscach po omacku

Słoneczko podkręciło stan trawnika, bo gdzie on tam extra jest, no i do tego czemu taki duży wszyscy się pytają
Makusia 11:30, 03 paź 2017

Edytko wpadłam prosto na zdjęcia! Ślicznie- uwielbiam Twoją umbrową- jest kwintesencją elegancji!
malkul 11:30, 03 paź 2017

leon60 napisał(a)
Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.
i ja
lindsay80 11:34, 03 paź 2017

leon60 napisał(a)
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.

W tym roku ciągle tylko poszerzam - ale jakiś limit też musi być, nie chcę wiecznie w ogrodzie siedzieć

Lizaków jakoś tam nie czuję, a druga sprawa, że znalezienie tylu egzemplarzy o tej samej wysokości i w dobrej cenie graniczyło by z cudem.

A jakie trawy byś Olu zaproponowała? Nie mogą jednak być za wysokie, bo chcę z okna widzieć planowaną ściankę.

Pomyślałam o śmiałkach, ale one chyba właśnie zbyt wysokie.
lindsay80 11:39, 03 paź 2017

eee_taam napisał(a)
myslałam ze ja mam duzo trawnika ..ufff pobiłas mnie zdecydowanie

z poszerzanim rabat to sie zaśmiałam sama do siebie nie wiem czy widaziałas ogród Chell w "rok w ogrozie extra" jak zobaczyłaj jej gigantyczne rabaty ...to stwierdziłam ze moje sa zdecydowanie za waskie dlateg twoje poszerzenie o 30cm mnie tak rozbawiło ...bo ja bym chyba wzieła rozmach i z metr jak nic dołozyła

Właśnie sobie obejrzałam ten odcinek

Ta rabata z umbrami w tej chwili ma już 2,5 metra - wszystkie piętra są - wysokie miskanty i róże, średnie bukszpan, niskie trawy i żurawki, mam nadzieję, że już mi nic nie wpadnie do głowy dosadzać od przodu, bo to musiałoby być już jakieś piętro płożące chyba
nawigatorka 11:45, 03 paź 2017

leon60 napisał(a)
wlasnie się wypowiedziałas ciii bo ja tez nie
leon60 12:05, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

W tym roku ciągle tylko poszerzam - ale jakiś limit też musi być, nie chcę wiecznie w ogrodzie siedzieć

Lizaków jakoś tam nie czuję, a druga sprawa, że znalezienie tylu egzemplarzy o tej samej wysokości i w dobrej cenie graniczyło by z cudem.

A jakie trawy byś Olu zaproponowała? Nie mogą jednak być za wysokie, bo chcę z okna widzieć planowaną ściankę.

Pomyślałam o śmiałkach, ale one chyba właśnie zbyt wysokie.

Edytko przypomnij nasadzenia pod domem, pasuje żeby się to jakoś łączyło.
alis 12:06, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)
Porównanie - tyle się zmieniło w równe 3 lata.

26.09.2014

i 29.09.2017

Dla tych co by chcieli z szerszej perspektywy zobaczyć, gdzie co mam w ogrodzie, jeszcze taka fotka z lotu ptaka.

Ale cudnie, porównanie robi wrażenie
natka098 12:33, 03 paź 2017

Podziwiam Twój ogród, pięknie jest. Masz tyle miejsca, że tą rabatę chyba też szerszą bym zrobiła, to wtedy fajnie by się ścieżką chodziło, tak jakby inne miejsce Tylko jak szersza to i coś wyższego wtedy byłoby potrzebne chyba.
lindsay80 12:50, 03 paź 2017

AngelikaX napisał(a)

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Przeczytałam eMowi co napisałaś - teraz na pewno zakup zostanie przyspieszony bo już od wiosny się do tego zbierał

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.