Nom, czas na cięcie Niedługo Już zaczynam myśleć które gałęzie utnę na tulipanowcu. No i hortensje już w zanadrzu czekają, żywopłoty. Myślę też o wiśniach, czy wypuszczą listki.
Nie wiem, co zdecydowałaś, ale po co koszt tej konstrukcji? Ona jeszcze bardziej będzie zwracała uwagę na słup a przecież chcesz żeby zniknął.
Kup duże okazy winobluszczu np. 2 metry, gęste i wypasione, kilka szt, obsadź wokół słupa. wyjmij patyki, przywiąż i szybko będzie efekt.
Słup obrośnie i stworzy swego rodzaju zieloną rzeźbę.
Ja tak mam i wygląda świetnie. Konstrukcja to tylko strata czasu i pieniędzy W to miejsce zainwestuj w większe okazy winobluszczu i bluszczu. U nas można kupić bluszcze i winobluszcze na bambusach nawet 3 metrowe.
Posadź blisko słupa i pamiętaj, powyciągaj patyki z bambusa bo to okropnie wygląda jak ktoś sadzi dalej od słupa i sterczą te patyki pod kątem i je widać.
Ale jesteś w gorącej wodzie kąpana
Wykopujesz jak wylezą z ziemi liście i pogoda jest wiosenna, po co je pędzić a w nocy zmarzną bo nie będą w ziemi. Pewna jesteś że już mrozów nie będzie ?
Chyba że chcesz otrzymać wcześnie kwiaty, ale to możliwe tylko w domu.
Nie, bo to bylina, a nie roślina sezonowa jednoroczna. Wysiewa tak, jak napisano na etykiecie, jesienią popikujesz na miejsce stałe a w następnym roku zakwitnie.