Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrody inspirowane naturą 17:56, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Angelica stricta ‘Purpurea’

Izolda napisał(a)

Łatwiejszy do dostania w Polsce będzie Anthriscus Ravenswing, a wygląda bardzo podobnie.

Moje drogie Panie, miejcie na względzie poziom wiedzy ogrodniczej przeciętnej Forumki.
Oraz poziom wiedzy personelu obsługi w CO.

Niech mi ktoś to przełoży na polski, proszę.
Morze woni i kolorów... 17:50, 11 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Masz cudowne to poplątanie z pomieszaniem
Pozbądź się tylko tej drewnianej palisadki (obwódki).
Czekam na cd.

Gardenarium napisał(a)
Rośliny mogą, a nawet powinny się wylewać na żwirek, ścieżkę, palisada jest już niemodna
Psuje efekt świetnych kompozycji kwiatowych

Tereso, Danusiu, pobuszowałam po Ogrodowisku, pospacerowałam po swoim ogrodzie i postanowiłam usunąć te palisadki Chyba muszę jednak zrobić małą rewolucję w ogrodzie

Pozdrawiam.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:43, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

jak patrzysz na zdjęcia to magia, a jak na ogród - niekoniecznie.

Ogród różany też trochę z sensem te kolory trzeba zestawiać, a jak same róże to co będzie zimą? Bałagan Na dobrej fotce wszystko wygląda łądnie

Więc przede wszystkim pomyśl o towarzystwie dla róż, wtedy będziesz lepsza od tamtej ogrodniczki i nie mieszaj morelowego do różanki. Trzymaj się różu bladego i burgundu, średniego i białego a dodaj niebieskiego i traw oraz delikatnych bylin o uzupełniających kolorach.

Danusiu, mądre (jak zwykle) spostrzeżenia O zimozielonych zawsze myślę jak "ustawiam" jakąś rabatkę (na razie w głowie). Na tą małą różankę też planuję coś zimozielonego - bukszpan właśnie, chociaż mam go niewiele, ale może uda mi się więcej rozmnożyć w tym roku. W zeszłym pobrałam chyba z 60 sadzoneczek, mam nadzieję, że się przyjęły bo ładnie wyglądają Morelowy wykluczam oczywiście.
Ogrody inspirowane naturą 14:57, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nieład, ale powtarzalność roślin i mgiełka trawiasta. Ależ ja dziś bredzę, rozumiecie coś?
Wszysciuto ma się rozumieć
Ogrody inspirowane naturą 14:53, 11 lut 2015

Do góry
Nieład, ale powtarzalność roślin i mgiełka trawiasta. Ależ ja dziś bredzę, rozumiecie coś?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:50, 11 lut 2015

Do góry
Niedługo miną dwa lata . A 6 kwietnia kwitły u ciebie krokusy i bratki
Skąpana w słońcu 14:49, 11 lut 2015

Do góry
Nie wiem, czy byłam już, czy nie byłam, ale jak weszłam bo tytuł świetny to zobaczyłam jaka rozpierducha była i gorczycę widziałam, a potem jak już wsadziłaś ostnicę i różowe..to jesteś w domu, bo pięknie wyszło. Na więcej nie mam czasu
Petunie, surfinie 14:47, 11 lut 2015

Do góry
Czekamy na dalsze relacje Jakieś zdjęcia?
Miskant - Miscanthus 14:40, 11 lut 2015

Do góry
Tak, tniemy bo one nie są zimozielone.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 11 lut 2015

Do góry
iwonav23 napisał(a)
Przy porządkach na strychu wpadł mi w pazurki stary 'Kwietnik' z lutego 2005r.
I Twój artykuł "Z notatnika ogrodnika" opatrzony zdjęciem. Miło na nim wygladasz, z uczesaniem "za uszy". Artykuł jak najbardziej aktualny.
Oczywiście, sprzatanie nie skończone, za to "Kwietnik" przeczytany

Iwonka, takich Kwietników powinnaś obejrzeć 72 sztuki, byłam na stałe przez 6 lat, a dodatkowo jeszcze inne artykuły

Lista już mocno nieaktualna. Ale te zapomniane są tutaj http://www.gardenarium.pl/artykuly

Czesał mnie do zdjęcia fryzjer i to niedobre bo wyprostował mi włosy, przez co nie jestem do siebie podobna Zawsze jestem poczochrana a tam nie, ulizana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 11 lut 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Witaj Danusiu piękny był śnieg u Ciebie,tak ładnie zrobione zdjęcia że ja bym je dodała do jakiegoś czasopisma ogrodowego ....Pozdrawiam Agnieszka.

Będzie dodane nawet lepiej, bo do mojej książki
Wilcza Góra 12:57, 11 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Melduję obejrzenie dzisiejszej galerii. Oj, może być, może być, powiem więcej - jest pięknie i subtelnie

nie chciałam znów obciąząć naszych żołądków "Pszczólkową mieszanką" miodowo-koniakową

Warmia napisał(a)
Dziękuję za odpowiedźCoś będę musiała pokombinować, bo mam je od strony wschodniej, w przedogródku, więc to miejsce musi robić wrażenie na dzień dobry.
A z innej beczki, widzę, że lubujesz się w zdjęciach w dużym zbliżeniu. Kończyłaś jakiś kurs fotografii? Pytam, bo zdjęcia są genialne. Uwielbiam takie zdjęcia

Warmia napisał(a)
Jeszcze coś dodam. Zdjęcia zdjęciami, ale ogród tak skomponowany nie może się źle fotografować Sam dla siebie jest reklamą. Podziwiam ludzi, którzy mają taką wiedzę i takie wyczucie ogrodowe. Będę nadal podglądać i napawać się Twoim ogrodem.

widzę że nie masz wątku więc ciężko będzie o zdjęcia i lepsze porady, ale jeśli zależy Ci na dobrym wrażeniu...u mnie sprawdziły się doskonale hortensje bukietowe w mariażu z trawami, rozchodnikami w bukszpanowej obwódce...
nie kończyłam żadnego kursu fotograficznego
jestem dla siebie sama uczniakiem i nauczycielem w jednej osobie
jedyne co mogę powiedzieć od serca, to..."praktyka czyni mistrza"
to chyba najlepsza charakterystyka tego, co metodą prób i błędów uzyskuję i tu Wam pokazuję
zapraszam do odwiedzin

Gardenarium napisał(a)
Żeby robić piękne zdjęcia trzeba mieć zmysł artystyczny, jak ktoś tego nie ma, żaden kurs mu nie pomoże Wilcza Góra to ma A jak ktoś ma, to kurs pozwoli wykorzystać więcej możliwości aparatu i fotografa
Danusiu,
sprawiłaś mi ogromną przyjemność. I miłym komentarzem i tym, że tu zajrzałaś. Dziękuję

agata19762 napisał(a)
Ewa brak słów ...cudnie
Dziękuję za takie cudne "no comments"
Primula - pierwiosnek 12:43, 11 lut 2015

Do góry
Jakbyś nie przesadzała to dbaj aby nie wyschły, muszą regularnie mieć wilgotno.
Na końcu świata 12:34, 11 lut 2015

Do góry
Skarpa to niewygodne miejsce na rabatę do zmian, przesadzanie rozsadzanie. Skarpa ulega erozji, zwłaszcza taka stroma, nieprawidłowo ukształtowana, a ciągłe jej ruszanie i kopanie jeszcze tę erozję nasili. A więc na skarpie zajmij się posadzeniem docelowym roślin okrywowych, aby ich korzenie umocniły ziemię i pozwoliły na ustabilizowanie gruntu.

Zajmij się wytyczeniem rabat, zaplanowaniem gdzie one mają być i dopiero planuj nasadzenia. Nie kupuj chaotycznie, kupuj z głową na te miejsca gdzie już wiesz co będzie.

Kupuj nie po kilka roślin a po kilkanaście, aby tworzyły plamy kolorystyczne.
Na końcu świata 12:28, 11 lut 2015

Do góry
Weszłam na Twój watek i widzę, że wieki upłyną zanim go obsadzisz Rozmnażanie i dzielenie jak najbardziej potrzebne , a tak mnie zakasowałaś w wątku o hoście więc jedna hosta ogrodu nie uczyni, ale 10 host jak najbardziej już pozwoli obsadzić 2 metry kwadratowe.

Potrzebne zakasanie rękawów, a od randapu nie zaczynaj, bo zaaplikujesz sobie niezłą truciznę do ogrodu, weź się za szpadelek i przekopywanie oraz wybieranie

Albo wynajęcie sprzętu, brony, wyciąganie perzu. Zamiast Randapu w razie czego daj inny, mniej szkodliwy środek.

Funkie - Hosta 12:27, 11 lut 2015

Do góry
Ale widzę, że masz za mało roślin https://www.ogrodowisko.pl/watek/4918-na-koncu-swiata?page=2#post_5
Funkie - Hosta 12:25, 11 lut 2015

Do góry
Podzielenie da więcej egzemplarzy jeśli potrzebujesz więcej egzemplarzy, ale wychodzi na to, że nie potrzebujesz, więc również jestem za tym, ze kępa ma być obfita. Myślałam, że masz za mało roślin do ogrodu.
Nie będę się wychylać nadmiernie Skoro ci się moje rady nie podobają
Powojnik - Clematis 12:20, 11 lut 2015

Do góry
Przytnij wg ulotki, a potem dobrze wykop. Wcześniej przygotuj nowe miejsce. Przenieś bryłę na plandece albo kocu. Dobrze podlej (dwa wiadra)
To tu... 12:17, 11 lut 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Zasypalam lekko liscmi i niech sobie radza.

Hiacynty w ilosci 12 szt. posadzone w doniczkach. Jak rozkwitna to w domu jak w perfumerii bedzie.

Nie będzie, aż tak odurzające nie są te pędzone w szklarniach
Primula - pierwiosnek 12:14, 11 lut 2015

Do góry
One są dobrze dokarmiane i pędzone w szklarniach, a normalny ich wygląd odzyskają w gruncie, jak je wsadzisz na wiosnę. W przyszłym roku w dobrej ziemi będą piękne.
Obecnie rosną w malutkiej doniczce, jak chcesz to je przesadź, będą miały lepiej, ale nie dokarmiaj, czekaj do wiosny i wsadź do ogrodu w dobrą ziemię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies