Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Morze woni i kolorów... 09:20, 12 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pooglądaj ogród w Bressingham, tam masz inspiracje. Byłam tam ze 3 razy i o każdej porze roku wygląda doskonale. Morze iglaków, bylin i krzewów. Rabaty wyspowe, wijące się ścieżki i trawniki.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=bressingham

Danusiu, dziękuję bardzo
Szczerze mówiąc znam te artykuły i zdjęcia. Lubię je przeglądać w wolnych chwilach. Chyba właśnie tak trafiłam na Ogrodowisko. To znaczy szukając artykułów o angielskich ogrodach Trafiłam na zdjęcia wraz opisami roślin i utknęłam
Morze woni i kolorów... 09:05, 12 lut 2015

Do góry
Pooglądaj ogród w Bressingham, tam masz inspiracje. Byłam tam ze 3 razy i o każdej porze roku wygląda doskonale. Morze iglaków, bylin i krzewów. Rabaty wyspowe, wijące się ścieżki i trawniki.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=bressingham
To tu... 08:32, 12 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie będzie, aż tak odurzające nie są te pędzone w szklarniach

Witam Szefową w moich skromnych progach.

Pachną, pachną pięknie ale rzeczywiście umiarkowanie. Na szczęście nie muszę dodatko wietrzyć. Tylko dlaczego one kwitną w warunkach domowych tak krótko...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczego akurat z bukszpanami, może z czymś innym?

Proponuję karłowe iglaki o żywych kolorach Platycladus orientalis Aurea Nana, Thuja 'Golden Tuffet' i Golden Globe, tego brakuje w tym smutnym ogrodzie, także hortensje, żurawki, koloru tutaj potrzeba a nie bukszpanów, to nie jest styl ogrodu na bukszpany Bukszpany dadzą zieleń znowu.Owczym pędem w bukszpanynie idź.

Krzewy o kolorowych gałązkach (derenie Elegantissima, Aurea, Flaviramea.
Krzewy zimozielone o kolorowych listkach (trzmieliny Fortunego) no i trawy o odmiennej niż zielona barwie (Variegatus i Morning Light) Hakonechloa macra 'Aureola" Jak to wsadzisz to już masz z głowy.
Krzewy o kolorowych (bordowych) listkach czyli niskie berberysy.

Trochę bylin typu jeżówki, krwawniki, rozchodniki okazałe.

Trochę mnie zmartwiłaś tym, że bukszpany to nie najlepsze rozwiązanie w moim ogrodzie. A już je sobie planowałam na froncie (ostatnie zdjęcie) i jeszcze na jednej malutkiej rabacie przy domu (zdjęcie zrobię i wkleję jutro)oraz przy garażu i przy tarasie.
Dlaczego akurat bukszpany?
Bo ślicznie prezentują się u Ciebie, są zimozielone i u mnie ziemia jest kwaśna, co chyba im sprzyja.
Ale planuję też żurawki, hortensje i rododendrony. Nie mogę pominąć turzyc, wrzosów i lawendy.
Jutro załączę szkic tego, co chciałabym pozmieniać na moich smutnych rabatach.
Dziękuję bardzo za cenne rady. Cieszę się, że zainteresowałaś się moim wątkiem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 11 lut 2015

Do góry
A dlaczego akurat z bukszpanami, może z czymś innym?

Proponuję karłowe iglaki o żywych kolorach Platycladus orientalis Aurea Nana, Thuja 'Golden Tuffet' i Golden Globe, tego brakuje w tym smutnym ogrodzie, także hortensje, żurawki, koloru tutaj potrzeba a nie bukszpanów, to nie jest styl ogrodu na bukszpany Bukszpany dadzą zieleń znowu.Owczym pędem w bukszpany nie idź.

Krzewy o kolorowych gałązkach (derenie Elegantissima, Aurea, Flaviramea.
Krzewy zimozielone o kolorowych listkach (trzmieliny Fortunego) no i trawy o odmiennej niż zielona barwie (Variegatus i Morning Light) Hakonechloa macra 'Aureola" Jak to wsadzisz to już masz z głowy.
Krzewy o kolorowych (bordowych) listkach czyli niskie berberysy.

Trochę bylin typu jeżówki, krwawniki, rozchodniki okazałe.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 11 lut 2015

Do góry
Edytuj proszę duże litery, zabrania regulamin pisania takiego
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:13, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ona musi mieć wilgotno. wtedy może być na słońcu, generalnie lubi osłonięte stanowisko, wilgoć i kwaśną lub lekko kwaśną glebę, żyzną i próchniczną.

Bać się nie ma co, jeśli ci się podoba ona akurat.

dziękuje Danusiu, będę się rozglądać za kosmatą - to juz postanowione ze zamieszka u mnie
Skąpana w słońcu 19:39, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem, czy byłam już, czy nie byłam, ale jak weszłam bo tytuł świetny to zobaczyłam jaka rozpierducha była i gorczycę widziałam, a potem jak już wsadziłaś ostnicę i różowe..to jesteś w domu, bo pięknie wyszło. Na więcej nie mam czasu

Danusiu, bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś.Zrobiłaś mi tym wielką radość. Jesteś u mnie pierwszy raz. Dziękuję za słowa otuchy i bardzo szkoda, że nie miałaś więcej czasu. Chętnie poznałabym Twoje zdanie na temat tego co poczyniłam Może kiedyś czas Ci pozwoli

Dla Ciebie subtelna biel i owady, które chętnie zapraszam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:14, 11 lut 2015

Do góry
Na wstępie zdiagnozuję: spaliliście trawnik
Ogrody inspirowane naturą 17:56, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Angelica stricta ‘Purpurea’

Izolda napisał(a)

Łatwiejszy do dostania w Polsce będzie Anthriscus Ravenswing, a wygląda bardzo podobnie.

Moje drogie Panie, miejcie na względzie poziom wiedzy ogrodniczej przeciętnej Forumki.
Oraz poziom wiedzy personelu obsługi w CO.

Niech mi ktoś to przełoży na polski, proszę.
Morze woni i kolorów... 17:50, 11 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Masz cudowne to poplątanie z pomieszaniem
Pozbądź się tylko tej drewnianej palisadki (obwódki).
Czekam na cd.

Gardenarium napisał(a)
Rośliny mogą, a nawet powinny się wylewać na żwirek, ścieżkę, palisada jest już niemodna
Psuje efekt świetnych kompozycji kwiatowych

Tereso, Danusiu, pobuszowałam po Ogrodowisku, pospacerowałam po swoim ogrodzie i postanowiłam usunąć te palisadki Chyba muszę jednak zrobić małą rewolucję w ogrodzie

Pozdrawiam.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:43, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

jak patrzysz na zdjęcia to magia, a jak na ogród - niekoniecznie.

Ogród różany też trochę z sensem te kolory trzeba zestawiać, a jak same róże to co będzie zimą? Bałagan Na dobrej fotce wszystko wygląda łądnie

Więc przede wszystkim pomyśl o towarzystwie dla róż, wtedy będziesz lepsza od tamtej ogrodniczki i nie mieszaj morelowego do różanki. Trzymaj się różu bladego i burgundu, średniego i białego a dodaj niebieskiego i traw oraz delikatnych bylin o uzupełniających kolorach.

Danusiu, mądre (jak zwykle) spostrzeżenia O zimozielonych zawsze myślę jak "ustawiam" jakąś rabatkę (na razie w głowie). Na tą małą różankę też planuję coś zimozielonego - bukszpan właśnie, chociaż mam go niewiele, ale może uda mi się więcej rozmnożyć w tym roku. W zeszłym pobrałam chyba z 60 sadzoneczek, mam nadzieję, że się przyjęły bo ładnie wyglądają Morelowy wykluczam oczywiście.
Ogrody inspirowane naturą 14:57, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nieład, ale powtarzalność roślin i mgiełka trawiasta. Ależ ja dziś bredzę, rozumiecie coś?
Wszysciuto ma się rozumieć
Ogrody inspirowane naturą 14:53, 11 lut 2015

Do góry
Nieład, ale powtarzalność roślin i mgiełka trawiasta. Ależ ja dziś bredzę, rozumiecie coś?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:50, 11 lut 2015

Do góry
Niedługo miną dwa lata . A 6 kwietnia kwitły u ciebie krokusy i bratki
Skąpana w słońcu 14:49, 11 lut 2015

Do góry
Nie wiem, czy byłam już, czy nie byłam, ale jak weszłam bo tytuł świetny to zobaczyłam jaka rozpierducha była i gorczycę widziałam, a potem jak już wsadziłaś ostnicę i różowe..to jesteś w domu, bo pięknie wyszło. Na więcej nie mam czasu
Petunie, surfinie 14:47, 11 lut 2015

Do góry
Czekamy na dalsze relacje Jakieś zdjęcia?
Miskant - Miscanthus 14:40, 11 lut 2015

Do góry
Tak, tniemy bo one nie są zimozielone.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 11 lut 2015

Do góry
iwonav23 napisał(a)
Przy porządkach na strychu wpadł mi w pazurki stary 'Kwietnik' z lutego 2005r.
I Twój artykuł "Z notatnika ogrodnika" opatrzony zdjęciem. Miło na nim wygladasz, z uczesaniem "za uszy". Artykuł jak najbardziej aktualny.
Oczywiście, sprzatanie nie skończone, za to "Kwietnik" przeczytany

Iwonka, takich Kwietników powinnaś obejrzeć 72 sztuki, byłam na stałe przez 6 lat, a dodatkowo jeszcze inne artykuły

Lista już mocno nieaktualna. Ale te zapomniane są tutaj http://www.gardenarium.pl/artykuly

Czesał mnie do zdjęcia fryzjer i to niedobre bo wyprostował mi włosy, przez co nie jestem do siebie podobna Zawsze jestem poczochrana a tam nie, ulizana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 11 lut 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Witaj Danusiu piękny był śnieg u Ciebie,tak ładnie zrobione zdjęcia że ja bym je dodała do jakiegoś czasopisma ogrodowego ....Pozdrawiam Agnieszka.

Będzie dodane nawet lepiej, bo do mojej książki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies