Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:57, 07 lis 2017

Do góry
Dla Beni moje tegoroczne budleje w początkach kwitnienia

"Póki życie trwa..." 14:53, 07 lis 2017

Do góry
chyba rozjechały mi się te moje rabaty na rysunku ,bo ta brzozowa to bardziej na wprost drzwi wypada ,przepraszam ,ze w błąd wprowadziłam...mówiłam,ze ja nie umiem rysować ani orientacji przestrzennej w ogóle nie posiadam czuję sie upośledzona z tego powodu
Typografia ogrodu 14:22, 07 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dzieli kaśka wiesz jakbyś chciała pogrzać tyłek to zapraszam. Niesamowite dziś iż 20 postów w powiadomieniach. Normalnie szok
Może najbliższe święta cos rozruszaja bo giełdy już świąteczne

Zakupiłam sobie aż 2 sztuki takich jak te po prawej na środku
Boskie Na razie udają karczocha w kielichach
Paprocie ogrodowe 14:19, 07 lis 2017

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:17, 07 lis 2017

Do góry

"Póki życie trwa..." 14:15, 07 lis 2017

Do góry
Asia na tarasie tymczasowo meble z palet ,placyku z ogniskiem tam nie mam.na brazowym polu ognisko odpada ,za blisko okien sasiada ,głównie wieje w ich strone ,nie chce sie narażac ,ja to myslałam przy brzozowej na wprost tarasu za żywopłocikiem niskim np.? Dziewczyny czyli sugerujecie ,ze trawiasta aut? i drzewa wysokie,czy te drzewa maja być od strony tarasu? nie za duże porosną? bo ja mam tu piec szmaragdów zasłaniających sąsiadów ,a perukowiec i trawy przed nimi tu nie ma dużo miejsca na takie drzewa

"Póki życie trwa..." 13:53, 07 lis 2017

Do góry
celne spostrzeżenie Asiu z tymi punktami sama dążę właśnie do tych zmian,na tapecie jest "punkt" na wprost okna tarasowego, chciałam zrobic tam rabatę z brzozami,miskanty ,wrzosy albo rozchodniki bo mam takowych pod dostatkiem nie wykluczone ,ze jakas ławeczka tam nie stanie ,choć bardziej myslałam o tym brązowym placyku ,by tam jakies siedziska zrobić? natomiast rabata na przeciw drzwi wejsciowych hmm? żwirek odpada,miałam kamienny placyk jakis czas i nie sprawdził się za dużo dębów w pobliżu i lisci wszędzie walających sie u mnie dostatek.rabata prawie na wprost drzwi ta to gdzie są trzy brzózki a za nimi szpaler tui zasłaniający niebawem okna sąsiadów.W nogach bukszpanowe kule jeszcze małe żurawki i hakony ,zal mi troche tych brzózek ,bo miały byc powtórzeniem dla tej rabaty z brzózkami co ma być przed warzywnikiem(na wprost tarasu)
rabatę brzózkową moge poszerzyć dosadzić brzózek i wrzosów bo tak tez myślałam,ale nie każ mi sadzić róż plis,bo u siebie nie lubie u innych owszem zachwycam się ale u siebie nie chcę poidełko spodobało mi sie bardzo jakies takie na nodze rustykalne czemu nie
Sezon 2017 u Hanusi 13:37, 07 lis 2017

Do góry
Basiu, puściło, więc chyba to nie było nic groźnego. A przy okazji jednodniowa bumelka!

Edytko, miło, że dorwałaś się do komputera! Trzymam kciuki za udaną imprezkę!
No Kasia tak! Jakżeby inaczej! Toż niespożyta z niej dziewczyna i lubi zaskakiwać pomysłami!
Ale Tobie, to nikt nie dorówna! Żeby jeszcze było blisko od pomysłu do możliwości!

Typografia ogrodu 13:36, 07 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
miałam pokaząc ławki. i choć SS już bez liści to musicie je sobie wyobrazić w tle
nogi zespawane, pomalowane, zabetonowane dlatego to troche trwała. stojaki oczywiście takie jak przy korycie.
druga ławka jeszcze w nieładzie bo krawężnik przed nią dojdzie i teren bedzie podwyzszony dlatego taka wysoka się zdaje.
ławki stanęły na końcach biegów ścieżek tak by te dokąś prowadziły

ale surówa!!!! taką lubię
"Póki życie trwa..." 13:35, 07 lis 2017

Do góry
Teraz taras:
zrobiliście go w zacisznym miejscu ale bardzo schowanym - zupełnie nie ma z niego widoku i ogród się Wam marnuje. Czy ja dobrze kojarzę, że tam są siedziska z palet i ognisko?
Jeśli tak, to w tym miejscu postawiłabym stół i krzesła, a miejsce na ognisko przeniosłabym właśnie tam, gdzie ten brązowy placyk narysowałam: żeby dym do domu nie leciał, a żeby widok na cały ogród był.

A teraz, żeby nie było, że ja tylko rewolucje bym robiła, a w konkretnych sprawach to nic - rabatka pod domem
Monika ma rację, że tą pustą ścianę trzeba trochę zasłonić.
Perukowiec jeszcze mocno urośnie (3-4 metry) ale jakieś towarzystwo by mu się przydało.
Najchętniej bym widziała amanogawę (jasnoróżowe kwiatki będą świetnie pasować do bordo) z jakąś zimozieloną kulą, odpowiednio dużą (np.: tuja danika). Dosadzić do tego mocno różowiejące hortki typu vanille fraise.

Jedyny problem - zdaje się, że te rośliny się nie polubią, bo perukowiec chyba lubi zasadowo, a amanogawa i hortki - wręcz przeciwnie.

Druga opcja: zamiast amanogawy, jakieś ładnie przebarwiające się drzewo, jarząb mączny mi pasuje. Na dole - albo znowu danika, albo np.: jakaś nieduża odmiana jaśminowca.
Podsadzić do wyboru: trzcinniki, rozchodniki, krwawniki imperata red baron, sesleria.

Generalnie - do bordowych liści mi osobiście nie pasują szaro-fioletowe rośliny typu lawenda czy perowskia.
Albo biało-różowe odcienie (amanogawa, hortensje) albo brązy, żółcie (tylko stonowane). Ta druga opcja bardziej mi pasuje do drewnianych elementów elewacji i tarasu.

No, starczy.
Strasznie było?
Kiedyś będzie tu ogród 13:20, 07 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Klon strzępiastokory zaczyna płonąć

Piękny...nie wiem, który ładniejszy Twój czy Bogdzi
"Póki życie trwa..." 13:15, 07 lis 2017

Do góry
No, to jesteś bezpieczna

Beniu, tak jak pisałam, to są tylko pomysły do rozważenia. Jak Ci się spodobają, to możesz je wykonać choćby i na emeryturze, jak już kasa nie będzie płynęła na dzieci. A jak nie - to zamykamy temat

Ale tak sobie myślę, że warto by zadbać o coś, na czym warto by "oko zawiesić" w kluczowych punktach ogrodu. I widzę dwa takie punkty:
a) naprzeciwko drzwi wejściowych
b) naprzeciwko drzwi tarasowych
Za każdym razem, jak będziesz przechodziła przez drzwi, to będziesz widziała coś interesującego, bo na razie są pustki.

I tak, naprzeciwko drzwi wejściowych zrobiłabym tanią() ścieżkę żwirową prowadzącą do placyku, na którym można postawić zegar słoneczny na postumencie, albo poidełko dla ptaków (misa też na postumencie). Placyk można otoczyć różami i lawendą i byłoby bardzo "po angielsku".
Albo można też w tym placyku posadzić nieduże drzewko typu umbra, pociągnąć kabelek i na święta zawiesić na niej światełka, żeby robiła za drzewko bożonarodzeniowe zamiast choinki. Dołem można jakiś niziutki żywopłocik zimozielony.
Za płotem masz tam dom sąsiada - warto go zasłonić jakimiś drzewami (jeśli już nie rosną - nie jestem pewna).

Od strony tarasu:
przed sadem posadziłabym żywopłot (małe sadzonki można dostać już za parę złotych i niech rosną powoli). Naprzeciwko drzwi tarasowych zrobiłabym w nim przejście, a za furtką - drugą linię żywopłotu. Na tym tle postawiłabym ławeczkę (ławeczki w ogrodzie to bardzo przydatna rzecz - zapytaj Pszczelarni).

O tym brązowym placyk w następnym poście, bo ten się zrobi za długi.
Podmiejski ogródek 13:09, 07 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Asia Ty jesteś mega utalentowaną kobietą
Piękne te drzwi, pełna profeska

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł żeby zrobić zagłówek do sypialni (chcę ją troszkę odświeżyć, czytaj: totalna demolka ).
Ale bym była szczęśliwa gdyby udało mi się zrobić takie cudo i ile bym zaoszczędziła
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 13:08, 07 lis 2017

Do góry

cdn....
Proso rózgowate - Panicum virgatum 13:04, 07 lis 2017

Do góry

Ogródek Iwony II 12:59, 07 lis 2017

Do góry
Można też tematycznie. Np. img sesleria i kliknąć "pokaz posty".
Otrzyma się takie info:
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=✓&q=img+sesleria&search_in=posts&commit=Szukaj
Miskant - Miscanthus 12:56, 07 lis 2017

Do góry
giganteus w roli przesłony widokowej, sadzony w ubiegłym roku dlatego o połowę mniejszy od matecznika -widac w tle

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:50, 07 lis 2017

Do góry
Sylwia to samosiejka taka dziarska

sadzone w ubiegłym roku miskanty w roli przesłony, za nimi rośnie świerk Koster który na stałe przejmie rolę strażnika wejścia do ogrodu

kotopies Niuńka oczywiście asystuje
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:45, 07 lis 2017

Do góry
witam,

pora na kolejną sesję z jesiennych fotek i gorąco zapraszam do oglądania

cdn.....
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:40, 07 lis 2017

Do góry
Kasya to polski wynalazek (szkółka Ciepłucha)

trzmielina opóźnia wybarwienie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies