Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 23:32, 21 gru 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Aniu cudeńka po prostu cudeńka Bardzo lubię tą technikę, ale jeszcze sama jej nie próbowałam Romantyczne szkatułki no i doniczki z motywem lawendy ach ach ach moje klimaty

oj z motywem lawendy to chyba cały pokój mogłabym stworzyć tyle tego materiału mam.
Ale jak na razie lubię rózne motywy :Moja niezawodna szopka od kilku lat znowu stoi na swoim miejscu

De Tuin van Joke Kuiperij - Holandia 23:23, 21 gru 2017

Do góry
Tak jak wspomniałam z jednej strony jest droga a równolegle do drogi po drugiej stronie zaraz przy granicy ogrodu jest jakiś ciek wodny i nieopodal jest linia kolejowa

z pozostałych stron do ogrodu przylegają pastwiska

super płotek

a to inny koniec ogrodu ze sporym trawnikiem i miejscem gdzie można odpocząć i napić się kawy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:21, 21 gru 2017

Do góry
Na razie sfocilam jeden z 3 wiankow, ale one wszystkie takie same, różnią się tylko bombkami na fotce nie widac, ale całość sprayowalam jeszcze drobniutkim brokatem o tylko delikatnie się mieni w świetle.

A to filcowany dziś aniolek

De Tuin van Joke Kuiperij - Holandia 23:14, 21 gru 2017

Do góry

W trakcie podróży ogrodowych od zawsze chciałam zobaczyć zwyczajny ogród w moich kategoriach.
Właśnie taki - stosunkowo niewielki jak na ogrody pokazowe, nie napuszony, swobodny, różnorodny, zadbany ale to zadbanie nie rzuca się w oczy /czytaj : od razu ma się doła ogrodowego/ - rośliny i ich faktury są tu najważniejsze.

A może nie tylko - bo całość tworzy taką aurę że chce się tu być i czuje się tu dobrze, bardzo dobrze tak swojsko, tak jakby przyjechać do dawno nie widzianego domu i móc oddychać tak spokojnie i chcieć zatrzymać się na dłużej .

Ten klimat ogrodu stworzyła niezwykła Joke Kuiperij wraz z mężem.
Niestety od 7 lat po śmierci męża zajmuje się ogrodem sama.

Ogród ma ok 4.000 mkw. Tworzony jest od 36 lat. Początkowo na znacznie mniejszej powierzchni. Z czasem właściciele dokupili więcej terenu.

Ogród od 2005 r jest udostępniony publiczności w czerwcu, lipcu i sierpniu tylko w niedziele od 10 - 17. Wstęp płatny.

Ogród ten wypatrzyła Pszczółka Ewa w jednym z Gardens Illustrated Magazine i tak się zachwyciła że ustawiła go w planie dnia na pierwszym miejscu /logistyka dnia też była ważna/.
Pojechaliśmy. Ogród znajduje się na prowincji więc dojazd był przez malownicze wsie wąskimi drogami. Samochód zostawiliśmy po prostu przy drodze bo innego miejsca nie było poza tym parkingiem.

Od drogi prowadziła taka ścieżka do posesji.

Z kilkoma euro za wstęp wchodzimy zadowoleni że nie pada i szukamy właścicielki nie zważając na plakat a jedynie na oczekiwany napis open.

coraz bliżej

no i jest Joke wita nas serdecznie, informuje że dziś jest dzień otwartych ogrodów więc opłaty nie ma a na prośbę Ewy o autograf w magazynie łapie się ze zdumienia za głowę

trochę zmieszana podpisuje
a ja w tym czasie lustruję otoczenie czyli szklarenkę - można rzec recepcję

Jak feniks z popiołów 22:33, 21 gru 2017

Do góry
Na szybcika sklecone:

prościej się nie dało

A choinka w tym roku biało-złota:

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:29, 21 gru 2017

Do góry
effka napisał(a)
Wczoraj kupiłam gałązki i ozdoby do kolejnego świątecznego stroiku, mój pierwszy na gąbce florystycznej:
W domu i w ogrodzie masz już udekorowane świątecznie. Czytam, że to Twój pierwszy stroik robiony na gąbce - wyrazy uznania wyszedł świetnie. Ja nie zawsze używam gąbki, tylko jak robię coś bardziej misternego jak np stroiki w wysokich szklanych flakonach. Gdy mam osłonkę jak u Ciebie zmniejszam koszty. Używam doniczek z ziemią w których rosły jakieś jednoroczne rośliny. Czasem kilka do jednej osłonki. Ważne jest żeby ziemia była stabilna i w nią wbijam iglaste gałązki, żeby nie było tak pionowo wsuwam w ustabilizowane gałązki następne poziomo. ( może przyda Ci się taka praktyczna rada, a może nie )
Nasz przydomowy ogródek 22:28, 21 gru 2017

Do góry
Dziękuję bardzo za życzenia świąteczne. Wszystkim tu zaglądającym życzę zdrowych, radosnych świąt. Niech się Wam spełnią wszystkie życzenia jakie usłyszycie w trakcie Wigilii Bożego Narodzenia.

Pogubiłam się po drodze... 21:40, 21 gru 2017

Do góry
Mam i ja Inspiracje i natchnienie : Asia Nawigatorka
Tajemniczy Ogród 21:26, 21 gru 2017

Do góry
Pozdrawiam Wszystkich zaglądających serdecznie i wrzucam naszą tegoroczną choinkę Jeszcze chwila, jeszcze moment i będziemy mogli świętować ten najważniejszy moment w historii świata - narodzenie JezusaPozdrawiam ciepło!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:19, 21 gru 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Stroiki świąteczne porobiłaś, wianek na bramkę bardzo ładny. Czyli święta już za progiem. Pozdrawiam

Jeszcze sporo pracy przede mną Dorotko, ale powoli do przodu
Dekoracje jeszcze nie skończone, a choinka gdzieś w lesie. Jutro jedziemy kupić świeżutką jodełkę to w sobotę ubiorę. Córcia dopiero w wigilię przyjedzie, a tak liczyłam na pomoc. Mąż się rozchorował więc wszystko na mojej głowie.
Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 21:12, 21 gru 2017

Do góry
Rajskie jabłonki rosną na moim skwerku osiedlowym. Sadzone przez spółdzielczy zakład zieleni- i myślę, że oni też nie mają nazw zapisanych. Są różne i w pokroju, i kwitnieniu i owocowaniu. Przykro, że Tobie nie pomogę.

Ranczo Edy 21:04, 21 gru 2017

Do góry
Ciasteczka cudne, ale ja chciałam Tobie życzyć dzisiaj. Wszystkiego dużo, a najwięcej zdrowia dla Ciebie i dla rodziny. Buziakuję Lenusię.

Rodzinnych wesołych, niezapomnianych Świąt!

W kamiennym kręgu od początku 20:59, 21 gru 2017

Do góry

I kto to teraz posprząta?
W kamiennym kręgu od początku 20:57, 21 gru 2017

Do góry

Gotowe

W kamiennym kręgu od początku 20:54, 21 gru 2017

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:53, 21 gru 2017

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:51, 21 gru 2017

Do góry
Zatem do roboty...

W kamiennym kręgu od początku 20:50, 21 gru 2017

Do góry
Drobiazgi, świecidełka...

Po prawej zniesiona ze strychu choinka z ubiegłego roku
Do wykorzystania na dzisiejsze kulki
W kamiennym kręgu od początku 20:48, 21 gru 2017

Do góry
Klejenie

Gotowe do strojenia
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:47, 21 gru 2017

Do góry
Szkoda
Kiedy choinka, leśna dama,
Włoży już swoje stroje,
A w kuchni ciasto piecze mama,
Aż pachnie na pokoje,
Wszystkich ogarnia podniecenie,
Nas i sąsiadów z bloku…
Szkoda, że Boże Narodzenie
Jest tylko raz do roku.

A pod choinką dobry święty,
Co ma brodzisko mleczne,
Podarki składa i prezenty
Dla dzieci, tych, co grzeczne.
Dzieci radują się szalenie
Wśród pisków i podskoków…
Jest tylko raz do roku.

A kiedy w końcu mama prosi
Do stołu, bo nakryte,
To jakby anioł się unosił
Nad nami pod sufitem.
Za gardło chwyta nas wzruszenie
I łezkę mamy w oku…
Jest tylko raz do roku.

Ludwik Jerzy Kern

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies