Wpadłam na jeszcze jeden pomysł - trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold'. Łatwo się rozmnaża, możesz sam pobrać sadzonki od kogoś kto będzie ciął swoją, wetknąć w dziury przyciąć i ładnie pokryje płaszczyznę skarpy. Posadź ją tam, gdzie najwięcej słońca, a irgę w tym bardziej cienistym miejscu.
Dzięki temu skarpa nie będzie nudna.
Ale najpierw zlikwiduj chwasty w płytach, bo potem nie dasz rady z pieleniem.
Chciałabym ją posadzić w miejscu gdzie praktycznie przez cały dzień jest słońce,niewiem czy da radę ? A jeżeli chodzi o glebę...nie potrafię określić jaki to dokładnie rodzaj ale jak na moje oko bardzo dobra bo..wszystko rośnie jak na drożdżach,tuż za płotem jest duuży staw,więc wilgotność spora.Ziemia jest chyba trochę gliniasta,bo można ulepić z niej kulkę ;D
To by było na tyle jeżeli chodzi o moją znajomość rodzaju gleb
Tej kochana jeszcze nie sadziłam, ale nadrobię w tym roku jak tylko ją spotkam w ofercie i będzie stała gdzieś na mojej drodze Bardzo jestem ciekawa. Podobno jej kwiaty tak nie oklapują na deszczu i to jest wielki plus. Muszę to sprawdzić, bo drzewiaste hortensje uwielbiam i kiedyś tylko takie sadziłam (H. arborescens 'Anabelle')
Ale pamiętaj, czy w słońcu czy w półcieniu, hortensje potrzebują żyznej, wilgotnej, bogatej w próchnicę gleby.
Cięcie jest konieczne w pielęgnacji krzewów, inaczej wyrosną w niekształtne szarakuły i będą tylko szpecić ogród. Ogrodnik, który boi się cięcia, nigdy nie stanie się prawdziwym ogrodnikiem.
Nawadnianie mają, ale czy ono nawadnia? To trzeba sprawdzić, ile wody wylewa pod krzew i naocznie oraz namacalnie podkopać i zobaczyć czy w strefie korzeni jest woda
Zimą tego nie robimy a wtedy gdy jest już wiosna ale soki jeszcze nie ruszyły. Jak trzeba - to przesadzamy czasem nawet w sezonie gdy mają liście, ale jak masz wybór, wybierz właściwy termin.
Jeśli zrobisz to prawidłowo czyli wiosną i będzie miała dobre warunki (woda, organiczny nawóz) to pięknie urośnie. Cięcie krzewów jest wpisane w ich pielęgnację i nie mają prawa odchorować. Chyba, że nie zapewnisz im prawidłowych warunków siedliskowych.
Usunięcie szmaty to warunek, a u Ciebie chyba jeszcze leży. W takim wypadku ja na nic nie daję gwarancji
Chcemy zabudowac kosze na osiedlu i chcemy zeby byly takie same wiec zanim sie 16 rodzin sie na cos zdecyduje to troche czasu minie
Genialny pomysl z kompostownikiem w tym miejscu. Dziekuje Danusiu!