Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 19:14, 01 lut 2015

deszczowymaj napisał(a)
Danusiu a czy miałaś może do czynienia z hortensją Incredball ?
Chciałabym posadzić ją w (babciowym) ogrodzie,ale niewiem czy nie będzie się pokładać lub łamać ze względu na te wielkie kwiaty ?

Tej kochana jeszcze nie sadziłam, ale nadrobię w tym roku jak tylko ją spotkam w ofercie i będzie stała gdzieś na mojej drodze Bardzo jestem ciekawa. Podobno jej kwiaty tak nie oklapują na deszczu i to jest wielki plus. Muszę to sprawdzić, bo drzewiaste hortensje uwielbiam i kiedyś tylko takie sadziłam (H. arborescens 'Anabelle')

Ale pamiętaj, czy w słońcu czy w półcieniu, hortensje potrzebują żyznej, wilgotnej, bogatej w próchnicę gleby.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:16, 01 lut 2015

Borbetka napisał(a)
Danusiu, czy berberys Atropurpurea Nana będzie nadawał się na gęste sadzenie w formie żywopłocika? Chciałabym posadzić jeden blisko drugiego, aby stworzyły całą bryłę.

Może być, choć tak warunkowo, bo on ma formę kulki bardziej, ale trzeba blisko siebie jeden na drugim prawie posadzić.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 19:48, 01 lut 2015

Tak myślałam, bo w tej chwili formuję na równe kule, bo taki poczochraniec trochę jest. Posadzę jeden przy drugim i będę ciąć jak żywopłot. Chyba będzie dobrze. Dzięki .
Madzenka 19:59, 01 lut 2015

Danusiu przez tę Twoja hortensję półl Polski posadziło limelight w swoich ogrodach zdrobniale przez nas nazwaną limlajtką

Kupilam niemieckie gazety ogrodnicze i wdze w nich tez Twój ogrod..... ja już wszędzie widzę Twój ogród
Madzenka 20:01, 01 lut 2015

deszczowymaj napisał(a)
Danusiu a czy miałaś może do czynienia z hortensją Incredball ?
Chciałabym posadzić ją w (babciowym) ogrodzie,ale niewiem czy nie będzie się pokładać lub łamać ze względu na te wielkie kwiaty ?

Ja mam od 2012 dopiero w trzecim sezonie mogę powiedzieć, że mimo ulewnych deszczy tak sie nie pokladała, jak anabell. Nie łudżmy sie przez wielkość kwiatów (są wielkosci mojej głowy) ulewne deszcze polożą nawet najsilniejsze okazy

Jednakże jest piekna i i gdy przekwita przybiera piękny limonkowy kolor, cudownie wyglada w wazonie
deszczowymaj 20:44, 01 lut 2015

Gardenarium napisał(a)

Tej kochana jeszcze nie sadziłam, ale nadrobię w tym roku jak tylko ją spotkam w ofercie i będzie stała gdzieś na mojej drodze Bardzo jestem ciekawa. Podobno jej kwiaty tak nie oklapują na deszczu i to jest wielki plus. Muszę to sprawdzić, bo drzewiaste hortensje uwielbiam i kiedyś tylko takie sadziłam (H. arborescens 'Anabelle')

Ale pamiętaj, czy w słońcu czy w półcieniu, hortensje potrzebują żyznej, wilgotnej, bogatej w próchnicę gleby.

Chciałabym ją posadzić w miejscu gdzie praktycznie przez cały dzień jest słońce,niewiem czy da radę ? A jeżeli chodzi o glebę...nie potrafię określić jaki to dokładnie rodzaj ale jak na moje oko bardzo dobra bo..wszystko rośnie jak na drożdżach,tuż za płotem jest duuży staw,więc wilgotność spora.Ziemia jest chyba trochę gliniasta,bo można ulepić z niej kulkę ;D
To by było na tyle jeżeli chodzi o moją znajomość rodzaju gleb
deszczowymaj 20:53, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Ja mam od 2012 dopiero w trzecim sezonie mogę powiedzieć, że mimo ulewnych deszczy tak sie nie pokladała, jak anabell. Nie łudżmy sie przez wielkość kwiatów (są wielkosci mojej głowy) ulewne deszcze polożą nawet najsilniejsze okazy

Jednakże jest piekna i i gdy przekwita przybiera piękny limonkowy kolor, cudownie wyglada w wazonie

Dziękuję za info,chyba jednak skuszę się na nią Kwiaty robią ooggromne wrażenie.
Madzenka 20:56, 01 lut 2015

deszczowymaj napisał(a)

Dziękuję za info,chyba jednak skuszę się na nią Kwiaty robią ooggromne wrażenie.

Aby nie zasmiecać wątku Danusi odpisałam u Ciebie w powitaniach wkleiłam też zdjecia mojej incrediball. Gorąco ja wszystkim polecam.
Loosiuu 21:06, 01 lut 2015

Danusiu, zdjęcie w tle w odnośniku na głównej do strony "Co robimy w ogrodzie w lutym" jest z Ogrodu z przebudowanym stawem? Kojarzę te nasadzenia i pamiętam, że coś pisałaś o przebudowie i grabach, które tam posadziłaś. Świetnie wygląda nawet teraz zimą
Ewik 11:14, 02 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Aby nie zasmiecać wątku Danusi odpisałam u Ciebie w powitaniach wkleiłam też zdjecia mojej incrediball. Gorąco ja wszystkim polecam.

Gdzie mogę zobaczyć tę fotkę?właśnie zastanawiam się nad nią