Pokaż zdjęcie przede wszystkim jaki to asparagus (Sprengera, pierzasty, czy inny)
Pierzasty nie lubi ciemno wtedy gubi liście, zmarniał bo jest zima, może też ma za sucho albo za mokro. Wszystko razem wzięte powoduje kłopoty.
Asparagus Sprengera jeśli tworzy bulwy to znaczy, że ma za mało wody, w ten sposób roślina magazynuje wodę, broni się przed suszą. Gdy wody ma pod dostatkiem korzenie ma mięsiste, ale normalne, nie pogrubione.
Wszystko wskazuje na to, że go zaniedbałaś. Podczas przesadzania usuwamy bulwy.
Wszelkie pytania odnośnie problemów obrazuj zdjęciami rośliny.
Moim zdaniem nie wykopałaś nalezytego, przede wszystkim szerokiego dołka, może są posadzone za głęboko? może mają nie kwaśną glebę skoro wsypałaś pierwszą lepszą? Nie mają materii organicznej i na bank będą się miały coraz gorzej aż w końcu zamrą.
Wykop dołek. kup kwaśne podłoża. obornik, czytaj od początku ten watek i posty Magii. Sadź na wzgórku, żeby środek krzewu nie był przysypany. Równomierna wilgotnośc podłoża, podlewanie deszczówką, bo niewłaściwa woda potrafi odkwasić podłoże.
W tej chwili nawet kompozycje w donicach opierają się o zupełnie dzikie rośliny w połączeniu z cebulowymi albo rośliny przynajmniej przypominające dzikie.
Mirella, oczywiście, że uda się zrobić ogród taki jak na linkach, wiem to bo to moje ogrody więc u Ciebie bez problemu wykonasz ogród, Jednak jeden ogród jest w zupełnie innym stylu niż drugi. Proste linie naprzeciw wijącym się Który wybierasz?
Ogrodniczka - koleżanka zrobiła podstawowy błąd, jakby była amatorem a nie zawodowcem. Zrobiła kolekcję roślin a nie kompozycję. Zadbane jest, ale pomysłu nie ma no i Wszystkiego po jednym (prawie). I to jest ten ból do naprawienia.
Bardzo dziękuję za uwagę, nie przeczytałam jeszcze wielu wątków i mogę popełniać jakieś gafy, sorki, z pewnością poprawię się.
Dzięki za przeniesienie mnie we właściwe miejsce.
Pozdrawiam.
Nie warto sadzić takich malutkich, bo efekt będzie dopiero za kilka ładnych lat, tłem nie będą póki co, bo każda nawet nieduża bylina je zasłoni. Trzeba kupować co najmniej metrowe, a najlepiej wysokości płotu, wtedy od razu masz tło.
Poza tym pora zakupu jest nieodpowiednia, w zimie nie sadzi się roślin.