Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:28, 16 sie 2022

Do góry
CD

Róża przepiękna Kordes Jubille

Ptasi gaj 13:25, 16 sie 2022

Do góry
Byłam dzisiaj odwiedzić szkółkę po sąsiedzku dużo bylin. Oczoplasu można dostać. Kupiłam jezowke której jeszcze nie mam oraz bodziszki Rosanne i biokovo.

Zaczęłam czytać wszystkie bodziszki można wiosna dzielić jak również rozmnażać z nasion. Będę chciała jeszcze Rosanne przytulić do ziemi może się zakorzeni.
Kocimiętka kubańska cudowne okazy mieli może też się słyszę jeszcze jeden kwiat mnie zainteresował zrobiłam fotkę bez nazwy.

A to fotki wczorajsze

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:20, 16 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja też lubię sprzątanie oczka. Patrząc na twoje fotki to tak jakbym siebie widziała w oczku.
Po moich poślizgach w oczku 2 razy już też sama nie wchodzę ktoś zawsze jest na brzegu. Jak to mówią do 3 razy sztuka.
Ja nawet nie wiem jakie mam rybki nie znam się.
Jak czyscze przypływają do mnie do rąk inie skubią.
Aby mieć co podziwiać to trzeba czyścić. Oczko to jak rabata trzeba o nie dbać.

Tak były ale może się pomylili. Ja kupuję przeważnie w albamarze już mnie znają. Znowu wysłali powiadomienie że jest rośliną dostępna

Ochrona potrzebna, lepiej zawsze mieć asekurację
Moje dziki się zrobiły, nie jedza z ręki, ale sa żarłoczne i urosły
w sierpniu po urlopie wykonałam im kurację i podałam lek, bo jeden Koi ma aż dziurę
w ciele, ranę jakby wygryzioną....walczę o niego ale dobrze rokuje, jest silny i pełen wigoru

U mnie gorzej z ogrodem, ale basen postawiliśmy
Ptasi gaj 23:47, 15 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Gdynię zalało https://www.facebook.com/pomorskialarmpogodowy/videos/1075506933071087/
A u nas parno dziś było. Byle ruch i człowiek spływał potem.

Młodszy syn jest w Jastrzębiej Górze i mówił ok godz 20.30 że nadchodzi potężna chmura od południa. Pogodę mają piękna.

U nas zaduch oddychać nie można. Pot cieknie tylko się schyle.
Kasiu bardzo wszystko kwitnie. Trawy już tuż tuż z kwitnieniem.
Hortensje coś w tym roku nie równo kwitną. Przycielam wiosna radykalnie i chyba ostatni raz. Nie widzę aby im to wyszło na dobre. Jednak wyższy krzak jest ładniejszy.
Trawniki skoszone soczysta zieleń. Deszcz prawie codziennie pada więc suszy nie ma cieszę się nie trzeba podlewać
.Przed i po koszeniu

Ogród w Klein Kottorz 12:15, 15 sie 2022

Do góry

Danusiu piękne te fotki. Też uważam, że kwitnienie hortensji, gaury, Jeżowek, werbeny, różnych traw to najpiękniejszy okres w ogrodzie przynajmniej u mnie. Zawsze usuwałam werbene muszę zaprzestaje i przesadzać w różne miejsca niech rośnie.
Wiosna ładna, ale nie ma takiej obfitości kwitnienia.
Ten seledynek przepiękny.

Elu, mój ogród też podoba mi się najbardziej w okresie kwitnienia hortensji i traw
Mam ich dużo i są widoczne, chociaż ze względu na suszę są znacznie niższe.

Kilka lat temu kupiłam 3 werbeny i od tego czasu mam je stale w ogrodzie.
Ptasi gaj 00:02, 15 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Śmię twierdzić , że nasze nadbałtyckie plaże są chyba jednymi z piękniejszych szerokie, piaseczek milutki, mnóstwo miejsca na parawany Pieknie ❤️

Justyna nie wszędzie są takie piękne.
Pojechaliśmy do Pobierowa i tam mi się plaza nie podobała. Nie dosyć że trzeba schodzić po schodach dosyć wysokich to na plaży większą część przy wejściu do morza kamienie różnej frakcji. Plaża wąska ludzi od groma.

Parawany nad polskim morzem stawiamy aby ochronić się od wiatru. Na południu Europy parawanów nie ma bo wiatr ciepły. Przez 2 dni tak mieliśmy,że tylko za parawanem można się było opalać, wychyliła głowę to zimny wiatr.

Jadąc do Pobierowa przepiękne spore ronda obsadzone trawami,kwiatami dawno takich nie widziałam. W Konstancinie przy papierni też takie ładne.
Hortensje, gaury, lawendy i dużo innych kwiatów.

Jutro jadę na moje włości dużo przycinania mam.
Przeszła u nas ładna burza roślinność odzywa.
Ogród w Klein Kottorz 23:33, 14 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Dziękuję, dziękuję

Werbena i gaura same się wysiały, widocznie odpowiada im moja ziemia.

Danusiu piękne te fotki. Też uważam, że kwitnienie hortensji, gaury, Jeżowek, werbeny, różnych traw to najpiękniejszy okres w ogrodzie przynajmniej u mnie. Zawsze usuwałam werbene muszę zaprzestaje i przesadzać w różne miejsca niech rośnie.
Wiosna ładna, ale nie ma takiej obfitości kwitnienia.
Ten seledynek przepiękny.
Ptasi gaj 15:37, 13 sie 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Pięknie, Elu. Aż szkoda wyjeżdżać, prawda? Cieszę się, że te okolice nadal takie przyjazne do odpoczywania. Mam stamtąd same dobre wspomnienia

Już jestem na miejscu.
Wyobrażam sobie teraz jak jest nad morzem. To bezchmurne niebieskie niebo. Fala ledwo chlupie.

Jednak na Pomorzu jest bardzo sucho. Z roślinności tylko zielone są wysokie chwasty, pokrzywy.
Skrawek Poznańskiego Kujawy bardzo suchy. W Łódzkiem, Wawie zieloniutko.
Cieszmy się każda kropla wody z nieba.
Ptasi gaj 18:14, 12 sie 2022

Do góry

Byłam 2 razy we Wierzbie w ośrodku PAN. Owszem Mazury piękne, ale ja nie mam tam co robić. Oprócz chodzenia po lesie i wokół jeziora.
Nie nadaje się do żeglowania bije się wypływać.
Wejście do kajaka graniczy z cudem.
Jeszcze powiem,że zdałam egzamin na żeglarza i mam licencję żeglarsks jak ja to zrobiłam sama się dziwię, ale było to bardzo dawno. Człowiek był młody i się nie bał niczego.

Zobaczymy, jak nam się spodoba to znowu za rok pojedziemy
Nam już morze się znudziło ,bo co roku ten kierunek

Trzeba wybierać miejsce które nam odpowiada,żeby wczasy były udane ważne, że Elu jesteś zadowolona
Ptasi gaj 17:16, 12 sie 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Piękny widoczek miłego wypoczynku
My w tym roku zmieniliśmy kierunek... Jedziemy na Mazury pierwszy raz

Byłam 2 razy we Wierzbie w ośrodku PAN. Owszem Mazury piękne, ale ja nie mam tam co robić. Oprócz chodzenia po lesie i wokół jeziora.
Nie nadaje się do żeglowania bije się wypływać.
Wejście do kajaka graniczy z cudem.
Jeszcze powiem,że zdałam egzamin na żeglarza i mam licencję żeglarsks jak ja to zrobiłam sama się dziwię, ale było to bardzo dawno. Człowiek był młody i się nie bał niczego.
Ptasi gaj 16:31, 12 sie 2022

Do góry
Dzisiaj wiatru nie ma. Idealne plażowanie i kąpanie

Piękny widoczek miłego wypoczynku
My w tym roku zmieniliśmy kierunek... Jedziemy na Mazury pierwszy raz
Ptasi gaj 14:15, 12 sie 2022

Do góry
Dzisiaj wiatru nie ma. Idealne plażowanie i kąpanie

April podbija las... 09:18, 12 sie 2022

Do góry
Trzeba łapać każda krople wody.
U mnie też nie ma problemu. Studnia to wydatek ale też korzyści.
U nas na szczęście częściej pada,ale aby było mokro to za mało. Studzienki melioracyjne 1,5 metra pod ziemią są suche.
Mam jeszcze 2 studnie chłonne 5 kręgow w razie nadmiaru wody. One wypełnione wodą ok 3/4 więc nie narzekam.
Woda w ogrodzie jest bardzo ważna nie wyobrażam sobie ogrodu bez studni, aby być samowystarczalnym w razie suszy.
Studnie chłonne wykopałam w 2010 roku jak miałam jezioro na działce. Przez myśl by mi nie przyszło, że woda z nich będzie potrzebna do podlewania.

Kocie studnie

Pozdrawiam

Elu, to jesteś dobrze przygotowana na susze. Niestety takie rzeczy musimy przewidywać.
Jak tam urlop, czytałam że udany, słoneczny
Ptasi gaj 23:26, 11 sie 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Też lubię spacery nad morzem, my byliśmy bardziej do opieki nad wnuczkami, a nocowaliśmy w Niechorzu, nam już wczasy przeleciały więc teraz twoja kolej, oby pogoda wróciła na plażowanie i leniuchowanie
Trochę się martwiłam zostawić ogród koty i rybki, ale mama dzielnie mi przypinowała całego gospodarstwa

Dzisiaj jadąc do Pobierowa przez Rewal, Trzęsacz (przepiękne ronda z trawami, iglakami formowanymi i kwiatami) byliśmy też w Niechorzu popatrzeć na mini latarnie.
Chciałam zobaczyć hotel Gołębiewski w jakim stanie i jaka jest plaża.
Hotel imponujący ale plaża nie za bardzo.
Taka plaża jak jest w Rogowie nie spotkałam nigdzie przepiękna.

Pogodę mam przepiękna żal wyjeżdżać już w sobotę

Dzisiejszy zachód

Ptasi gaj 23:07, 11 sie 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu czy masz w oczku rzęsę wodną?
U mnie rzęsa bardzo się rozrasta, co kilka dni wyławiam ją z oczka.
Gdybym tego nie robiła, to w przeciągu kilku dni zarosło by całe oczko.

Nie mam rzęsy i całe moje szczęście. Każda roślinę jak kupowałam to plukalam aby rzęsy nie przywlec do oczka.
To przekleństwo, miałam akwaria teraz są u syna i wiem jak się mnoży gorzej niż króliki.
Rzęsa zabiera tlen z wody
Dębowe zakątki 19:40, 11 sie 2022

Do góry
Aniu dużo pięknego kwiecia. Podziwiam twoje liliowce bo u mnie mam parę krzaków u mnie nie kwitną nie wiem dlaczego. Właściwie wszystko mają nawozę mają słońce i guzik.

U mnie rutewki dosyć dobrze rosną pewnie rozkwitły.

Floksy niektóre u mnie mączniaka złapały.

Debolistna to moje marzenie, ale jest jakaś przeszkodą, że jej nie kupiłam. U ciebie piękna. Hibiskusy też ciebie lubią u mnie którejś zimy zmarzł.
Sądzę to co u mnie nie marznie kupiłam dwie limonki na patyku te nie marzną
Też mnie lenistwo wpisowe ogarnęło zaglądam.

Pozdrawiam Aniu

Witaj Elu.
Staram się aby w moim ogrodzie stale coś kwitło.
Lubię różne kwiatuchy
Liliowce dziękują za pochwały. Hmm To nie wymagające rośliny. Nie wiem czemu twoje nie kwitną. Ja swoje tylko raz na wiosnę nawożę i tyle. Rosną i kwitną wszystkie.
U mnie jedna przesadzona wiosną rutewka kwitnie.
Dębolistna z czasem rozrasta się na okazała panią. Trzeba jej tylko trochę miejsca dać i tyle.
Hibiskusy mam 3 .Wszystkie dobrze rosną i kwitną.
Ja też w większości już sadzę to co u mnie nie marznie. Wszak u mnie wschód i różnie z zimami bywa. A często fala wysokiego mrozu przejdzie. To juz mi szkoda czasu i roślin i pracy i kasy na eksperymenty .

Dziękuję Elu i pozdrawiam serdecznie
Powojniki kwitną
Wilczy ogród 22:58, 10 sie 2022

Do góry

Dzięki Sylwia. Podzieliłam swoją ale te odrosty też chętnie odetne i w inne miejsce posadzę.
Byłam u ogrodnika kusiło mnie aby więcej tych rudbekii posadzić, ale coś mnie tknęło i zrezygnowałam. Będę ze swojej rozmnażała

Szybko uzyskasz swoje spore kępyA kasa zostanie na coś innego
W ogródku emerytki 22:56, 10 sie 2022

Do góry
Grażyna dzięki tak rzytne jak piszesz.

Hortensja bardzo ładna też mi się podobają te koronkowe mam 3-4 szt

Elu, ta hortensja jest taka pomieszana, trochę koronkowa, a trochę pełna.
To ponoć jedna z nowości, rośnie do 80- 100 cm, ma sztywne pędy i szybko się zagęszcza.
I długo jest taka kremowa, późno różowieje, a ja właśnie takie lubię
Wilczy ogród 22:50, 10 sie 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Elu o wiele szybciej niż zasiewów uzyskasz ją z podziału, ona puszcza wokół rośliny matecznej odrosty, wystarczy odciąć i posadzić w nowym miejscu, jeszcze w tym samym sezonie zakwitnie. Przetestowałam wiosną u siebie

Dzięki Sylwia. Podzieliłam swoją ale te odrosty też chętnie odetne i w inne miejsce posadzę.
Byłam u ogrodnika kusiło mnie aby więcej tych rudbekii posadzić, ale coś mnie tknęło i zrezygnowałam. Będę ze swojej rozmnażała
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:40, 10 sie 2022

Do góry
Agania napisał(a)

Lubię nawet czyścić
Czerwone rybki to tylko karasie "Kometki", czerwone karpie koi mi padły.

Ja też lubię sprzątanie oczka. Patrząc na twoje fotki to tak jakbym siebie widziała w oczku.
Po moich poślizgach w oczku 2 razy już też sama nie wchodzę ktoś zawsze jest na brzegu. Jak to mówią do 3 razy sztuka.
Ja nawet nie wiem jakie mam rybki nie znam się.
Jak czyscze przypływają do mnie do rąk inie skubią.
Aby mieć co podziwiać to trzeba czyścić. Oczko to jak rabata trzeba o nie dbać.

Tak były ale może się pomylili. Ja kupuję przeważnie w albamarze już mnie znają. Znowu wysłali powiadomienie że jest rośliną dostępna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies