Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania na Żuławach 22:04, 07 wrz 2025

Do góry
An_na napisał(a)

Łopanikochano! Jak piknie!
Jutro jadę do Zakopca, może jeszcze załapię się na ten wierzbówkowy spektakl.

Aniu, fajnie chyba mieć ogród, który radzi sobie sam. Dążę do podobnego efektu.
Grzebiuszka ziemna 22:02, 07 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Jaka cudna ta miodunka! Przymierzałam się do zakupu w weekend, ale sadzonki młode nie robiły szczególnego wrażenia - a teraz widząc Twoje żałuję, że nie wzięłam
Znowu na wsi 21:57, 07 wrz 2025

Do góry
Na koniec w spokojniejszej tonacji

Ogród bez roweru 21:54, 07 wrz 2025

Do góry
Mary napisał(a)

Wczoraj moimi sąsiedzi zrębkowali materiał po przycinaniu gałęzi.
I dostałam prawie 1m3 takiego towaru.
Radość wielka.

Bosko! Zrębki są cudowne <3 A jeszcze o tej porze roku to nawet z zielonymi liśćmi, więc i azotu nie braknie! Jaki masz plan na wykorzystanie tego cuda? Pokompostujesz najpierw?
Znowu na wsi 21:51, 07 wrz 2025

Do góry

Kolorów niezbyt dużo, wyróżnia się róża Angela i rudbekia. Dosłownie "biją po oczach" .

W tym miejscu mam problem, szukam czegoś wyższego co stworzyłoby przesłonę. Miejsca niewiele, całość może 1 m kwadratowy, rośnie tam hortensja Vanile Fraise, dosadziłam powojnika Julie Correvon i szałwię Amistad. szałwia zimy nie przetrzyma, powojnik powinien się bardziej rozrosnąć. Może to wystarczy?

Ożankowy ogród 21:51, 07 wrz 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
Gaura się sprawdza i mam już nowy pomysł, żeby nią zapychać słoneczne dziury w rabatach

Piękna ta Twoja gaura, taka gęsta! Kusi mnie od jakiegoś czasu, ale jak ją widuję na żywo, to w kompozycjach miejskich, gdzie te pędy są takie rozstrzelone i jakieś pojedyncze kwiatki orbitujące. Czy ta Twoja ma już dużo lat?
Ogród bez roweru 21:44, 07 wrz 2025

Do góry

Wczoraj moimi sąsiedzi zrębkowali materiał po przycinaniu gałęzi.
I dostałam prawie 1m3 takiego towaru.
Radość wielka.
Znowu na wsi 21:40, 07 wrz 2025

Do góry
Bardzo ładnie rośnie hakonechloa dostana kilka lat temu od Mirki. Jedna kępa powstała bodajże z pojedynczego źdźbła które żal mi było wyrzucić.

Przy okazji zapytam czy przyjęły się epimedia?

A to mój z roku na rok coraz gorzej wyglądający miłorząb, nie wiem co mu nie pasuje. Na pewno dobijają go wiosenne przymrozki, bardzo późno wypuszcza liście

po raz kolejny zaczęły kwitnąć róże

Sezon 2017 u Hanusi 21:38, 07 wrz 2025

Do góry
Meldujże zakończyłam zbiór borówek, zebrałam 5 koszyków o pojemności 2 kobiałek , czyli 10 kobiałek. Obdzieliłam swoich i jeszcze miałam na wynos.
A to wszystko z 10 krzaków, bo 2 mi pauzowały po przycięciu zeszłej jesieni. W tym roku będzie cięcie dwóch kolejnych krzaczorów.

Dzisiaj specjalnie szukałam zimowitów w ogrodzie. Jeszcze ich nie mam, zakwitną pewnie po opadach.

Zbierałam późną fasolkę szparagową, przedostatnie pomidory, jeżynę i derenie na nalewkę. Zaczęły dojrzewać i trzeba było się sprężąć, żeby kosy mi ich nie wyjadły.

Dużo roboty, jak zwykle jesienią, ale w tym roku miałam urlop od ogrodu przez cały sierpień.
Po powrocie, wizyta u doktora, badania i dalej kiwanie rączkami i nóżkami, żeby nie wyjść z wprawy.

Wszystkim życzę zdrowia i pogodnego nieba!

Znowu na wsi 21:26, 07 wrz 2025

Do góry
Asiu, o ile dobrze pamiętam to masz głównie kolumnowe cisy, one pewnie mniej cięcia potrzebują. Ja już 2 razy miałam po 4 wory bio a już kolejne 3 czekają. Na szczęście nie mam problemu z odbiorem zielonej masy.
Amanogawa faktycznie mogła bujnąć po dawce nawozu. Przypomina mi się jeden z odcinków Mai w Ogrodzie, pokazywano właśnie takie wyrośnięte i wiotkie drzewo pochylone ku ziemi. Powodem była zbyt duża ilość nawozu, skończyło się przycięciem drzewka. Tylko nie wiem czy amanogawie cięcie by nie zaszkodziło, przede wszystkim czy nie spowodowałoby deformacji korony. W przyszłym roku nic jej nie syp, niech się wzmacnia.

Basiu, ja teraz cięłam. Musiałam bo miały spore przyrosty, stożki zupełnie straciły kształt. Nie mogłam na nie patrzeć , strasznie mnie ten bałagan wkurzał. Cisy z powodzeniem ukorzeniała Irenka Miłek, ja nie próbowałam.

Mirka, myślałam o sekatorze, pewnie z czasem kupię. Najlepiej mi się tnie zwykłymi nożycami szpalerowymi. Kształt idealny nie jest ale jak dla mnie ujdzie . Ilość kul do cięcia mi się nie zmieni bo bukszpany wyeksmituję. Muszę tylko trochę w czasie operację przeciągnąć żeby cisy nieco podrosły.

Kulki in spe na razie tak wyglądają, mają ok. 30 cm wysokości

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:53, 07 wrz 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
To proso jest gigantyczne, muszę je mieć!

Czy to Northwind?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:20, 07 wrz 2025

Do góry
Jesień tuż tuż.

Ania na Żuławach 20:06, 07 wrz 2025

Do góry

I jedyny słuszny podział obowiązków

Ania na Żuławach 20:02, 07 wrz 2025

Do góry
Parę fotek w okienku pogodowym też popełniłam

Ania na Żuławach 20:01, 07 wrz 2025

Do góry
Ogród sobie radzi bez większej atencji z mojej strony. Wszystko porosło wielkie, zielsko też ale z daleka nie widać, że trzeba pielić.
Róże mają plamistość, bukszpany znów atakuje ćma, hebe ma grzyba, ciągle pada i nawet nie ma jak pryskać.
W wolnym czasie kiedy już świeci słonko wsiadam na rower

Ania na Żuławach 19:56, 07 wrz 2025

Do góry
Jeżowki dziękują za uznanie

Urlop był i już się skończył niestety. Byliśmy w górach, lubię się zmęczyć na szlaku. Na szczęście trafiliśmy na piękną pogodę. U nas w tym czasie lało.

Ogród prawie wymarzony … 19:52, 07 wrz 2025

Do góry
Kilka fot sprzed chwilki
Okienko pogodowe - cały dzień leje

Wzgórze chaosu 19:38, 07 wrz 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
Iwonko, co to za biało- zielone derenie za Vanilkami?
Ula to dereń pagodowy Variegata Na fotkach z lipca.

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 19:34, 07 wrz 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
Przed Przypkami byłam dziś u Kasi

I zakochałam się w tym różowym zawilcu ❤️

Ale białe też są śliczne

Kasiu, ta Twoja nowa rabata przy donicy jest naprawdę super. Baaaardzo dobrze się komponuje z całym ogrodem.
Mało czasu dziś było, ale jeszcze wrócę

Kochana, wracaj, wracaj .
Z tych rabat za domem jestem mega zadowolona bo tak jak mówisz - teraz pasują do reszty ogrodu.
Zawilca Ci odkopię tylko mi się przypomnij!
Zielony świat 19:30, 07 wrz 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Twój szpaler hortensji wymiata.

Dzięki
W tym roku ucierpiały w gradobiciu, cześć gałązek z pąkami została po prostu oderwana..

Skończyłam:

Cisy przycięłam
Martwi mnie cisowy żywopłot.. ładnie rósł, miał gęste przyrosty a teraz jakby żółknie, nie wiem co się dzieje..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies