Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 21:09, 02 paź 2017

Do góry
Początek października - pierwszy przymrozek.

Tu ma być ogród :) 21:06, 02 paź 2017

Do góry
Świdośliwy przybierają barwy jesienne

Tu ma być ogród :) 20:57, 02 paź 2017

Do góry
malkul napisał(a)
mamy ten sam wert. ale wiosną mąż robił i jakoś efekt nas niestety nie zachwycił

tak coś kojarzyłam, nas denerwuje, że trzeba sobie robić przerwy co jakiś czas żeby wertykulator ponownie ruszył, a czy on źle wykonuje swoje zadanie to nie wiem, bo nie mam porównania z czymś innym.
Tu ma być ogród :) 20:55, 02 paź 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Trawnik - marzenie Ja mam dopiero roczny więc teraz nie będe jeszcze wertykulować. Pewnie dopiero wiosna o raz pierwszy.
Jak patrze na Twoje zdjęcia to zastanawiam się, czy Ty najpierw dokładnie planujesz nasadzenia? Ja niby planuję, ukladam w myslach a potem idę do ogrodu i .... i tak posadzę inaczej

Z wertykulacją możesz jeszcze rok poczekać.

Jola, wstawiłam właśnie fotki kolejnej przeróbki, to sporo wyjaśnia jak to z tym moim ogrodem jest, tak jak większość z nas zmieniam, poprawiam - chyba nie ma takiego miejsca w ogrodzie, którego nie dotknęła zmiana na przestrzeni tych 3 lat
Tu ma być ogród :) 20:45, 02 paź 2017

Do góry
Nadal pomniejszam trawnik, czyli powiększam rabaty - rabata z Umbrami poszerzona o 30 cm.

Przed buksy dałam bordowe żurawki, a przed róże moje leśne trawki, które 1,5 roku rosły w przechowalniku - jak widać osiągnęły gigantyczne rozmiary - tutaj przymiarki, bo żurawki musiałam podzielić.

A tu już po podziale żurawek i w trakcie sadzenia traw - kończyłam już jak prawie było ciemno, więc ostatecznych zdjęć nie mam.

Pomiędzy Artemiskami i dziś posadzonymi trawami jest jeszcze rząd roślin do wysadzenia, ale to już zostawiam na wiosnę.

Kontury trawnika też jeszcze trzeba poprawić, bo tak jak teraz nie jest dobrze.
Lawendowy zawrót głowy 20:32, 02 paź 2017

Do góry

Jola, uwielbiam Twój ogród za różnorodność, za piękne kompozycje, za kolory.

A te zdjęcia muszę zacytować - coś pięknego!

Tu ma być ogród :) 20:28, 02 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Takim dwufunkcyjnym wertykulatorem Alko, ale co kilka przejazdów gaśnie i Jacek już planuje zamienić go na jakiś spalinowy.
.
mamy ten sam wert. ale wiosną mąż robił i jakoś efekt nas niestety nie zachwycił
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:27, 02 paź 2017

Do góry
Jest niemożliwie pięknie u Ciebie, dla mnie rabata ze ścianką jest bezkonkurencyjna.
Tu ma być ogród :) 20:24, 02 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
U mnie też wertykulacja zaliczona ale to chwilka roboty a u Ciebie trochę czasu to zajęło.

Wiesz po tych fotach to nic nie wiem mam wrażenie ze musze jednak kupić i sprawdzić bo tak chce ta roze ze jak nie na ta to na inna rabate pójdzie.

)))

Kolorki masz energetyczne . A zmiany ogrodu spektakularne.

Jolu, u Ciebie to nawet wertykulacja może być przyjemnością, u mnie jest tego tak dużo, że jest to po prostu harówka

Kupuj Pashminę, żałować na pewno nie będziesz
Tu ma być ogród :) 20:21, 02 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Szacun za wertykulację!!!
Ja odpuszczam sobie już na jesień tą "przyjemność" ...

Renia, widziałam Twój trawnik - nie wygląda jakby tego potrzebował
Tu ma być ogród :) 20:20, 02 paź 2017

Do góry
malkul napisał(a)
czym wertykulowaliście?
paprykę zapisałam musze kupić

Takim dwufunkcyjnym wertykulatorem Alko, ale co kilka przejazdów gaśnie i Jacek już planuje zamienić go na jakiś spalinowy.

Z 3 odmian papryk jakie kupiłam (Chocolate Beauty, Sweet Banana, Sweet Pickle) wszystkie godne polecenia, ale ta najmilej mnie zaskoczyła bo smakuje, wygląda i jeszcze mega plenna jest.
Tu ma być ogród :) 20:15, 02 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko dobrze ci się kojarzy mieszkam pomiędzy Piekarami śląskimi a Będzinem bardzo dziękuję za zaproszenie, może kiedyś się uda czytam, że nowe realizacje w toku, wiec oby tylko pogoda dopisywała pozdrawiam

No to młodych siewek nie będę na kompost wywalać

Przydałoby się kilka pogodnych dni, ale znowu deszcz w prognozach.
Tu ma być ogród :) 20:12, 02 paź 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ale sianokosy!!!Człowiek nawet nie wie ile siana ma w trawniku!

To prawda, nas to już nie zaskakuje, ale był u mnie wtedy brat i pierwszy raz coś takiego widział
Tu ma być ogród :) 20:11, 02 paź 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Tak patrzę i machnąłbym jakąś rabatkę w trawniku lubie takie rabaty, które można obejść i zobaczyć co skrywa się z drugiej strony, ale to tylko taka myśl mnie naszła po zdjęciach.
Zmiany są świetne, a października jestem ciekaw, mnie na razie wszystkie ambitne plany psuje pogoda i praca

Jak będziesz bardziej czasowy to mi coś wrysuj, bo na rabatę w trawniku to kompletnie pomysłu nie mam.

Mamy jeszcze trochę planów, teraz tylko jest pytanie czy pogoda pozwoli je zrealizować, dziś rano był pierwszy przymrozek.
Ogród z wilkiem zamkn. 20:08, 02 paź 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Jak planujesz przedpłocie na przyszły sezon to i tak szacun-ja zanim dotrę za granice ogrodzenia to minie chyba tysiąc lat. Inspiracja Lindsay80 zacna-jedno z piękniejszych przedpłoci O

To taki cichy plan ,a co z tego wyjdzie ....zobaczymy niestety mam tendencje do upychania i robienia misz-maszu , tyle kwiatków mi się podoba ....,
Ale za to dziś stworzyłam nową rabatę przy warzywniku
Tu ma być ogród :) 20:07, 02 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/152/1526386
Zmiany na przestrzeni paru lat ogromne.
Ale ten widoczek jest kapitalny.
Ite piękne dyńki.
Świetna jesienna dekoracja

A w tym bukiecie, to dzwonek irlandzki ??Czy co ??

Uśmiejesz się Aniu, nie dzwonki a przerośnięte sałaty, kwitnące marchwie i pietruszki, robiłam porządki w warzywniku
Tu ma być ogród :) 20:05, 02 paź 2017

Do góry
beata_m napisał(a)

niesamowicie!!! nie dopatrzyłam wczoraj, Edytka, wspaniała robota!! Jak sprawdza się Wam sprawdza zabudowa przy tarasie?
P.s. o takich wiśniach marzę tylko przed ogrodzeniem to taki cichy plan na przyszły sezon!

My jesteśmy z tej pergoli bardzo zadowoleni - przepuszcza tyle słońca ile potrzeba - nie za dużo nie za mało, a nas siedzących na kanapach zasłaniają wysokie gracki.

Umbry bardzo lubię, mam nadzieję, że się pięknie wybarwią tej jesieni.
Tu ma być ogród :) 20:03, 02 paź 2017

Do góry
Zana napisał(a)
To ile dokonaliście w trzy lata to jest szok normalnie, ta zmiana rozłożyła mnie na łopatki.
Ja tam widzę jeszcze możliwości zmniejszenia trawnika. A nie myślałaś, żeby wzdłuż tej wijącej się wokół domu ścieżki od strony trawnika zrobić jakieś niskie nasadzenia?

Aniu, rzeczywiście sporo zrobiliśmy na podwórku, właściwie to każdą wolną chwilę poświęcamy i jeszcze sporo zostało.

Myślałam o tym żeby wzdłuż tej ścieżki zrobić taką rabatę o szerokości ok 60 cm, byłoby to nawet wskazane bo mamy zażelazioną wodę i przy podlewaniu trawnika brudzi się kostka.
Są jednak pewne ograniczenia - żeby miało to sens, rabata musiałaby być wysypana korą (szary kamień też się zabarwi, więc to nie ma sensu).

Myślałam, żeby posadzić tam kule cisowe (oczywiście musiałabym kupić małe i sobie sama wykulkować, bo potrzebuję ich co najmiej 30 szt).

To pewnie tak by wyglądało

Tu ma być ogród :) 19:47, 02 paź 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Ale masz mega paprykolandię Moje niestety nie wszystkie zdążą dojrzeć . Szkoda. Muszę chyba pomyśleć o mini szklarni na przyszły sezon.
Jesienne dekoracje piękne masz. Dynie bardzo oryginalne
Dziś też zrobiłam wertykulację Pogoda wymarzona.

Te papryczki urosły w szklarni, one lubią ciepełko, pod chmurką chyba się tak dobrze nie udają.

W dynie u rodziców się zaopatrzyłam.
Tu ma być ogród :) 19:44, 02 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem i przeglądam masz piękny ogród. To wszystko sama projektujesz i sadzisz? Bardzo ładnie.
Widziałam foty z miejskimi rabatami to w Orzeszu coś takiego zrobili?
Orzesze to Śląskie prawda. Bo już nie kojarzę zmieniacie te awatary co chwilę inne i mam mętlik w głowie.

Ty podziwiasz moje trawy a ja podziwiam twoje piękna trawa przed furtką ładnie się prezentuje.

3 lata dla ogrodu to duzo a zarazem i mało jak się ciągle przekopuje.
Ja też robiłam nasadzenia traw w 2014 r. Jak chcesz to sobie zobacz na moim wątku na str. 2017 i następne. Rośnie wszystko jak na drożdżach a w tym roku szczególnie bo podlewa co chwilę - leje.
Ten rok mi dal wiele do rozumienia. Np. są rośliny które potrzebuja bardzo duzo wody np. pięciorniki mam ich sporo i nigdy tak nie kwitły jak w tym roku.
Róże wręcz nie znoszą takiego deszczu nie wszystkie ale większość. Pąki się w ogóle nie rozwijają bo namoknięte i w środku gniją.

Jeszcze będę zaglądać bo warto popatrzeć jak się siłujesz. Oglądam wątki zawsze od końca jak gazety a do przodu jeszcze mam dosyc daleko.

Pozdrawiam

Elu, te nasadzenia miejskie obfociłam w Mikołowie, tak Orzesze to Śląskie

Faktycznie taki deszczowy rok jak ten, dla traw jest idealny.

Zapraszam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies