Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 19:38, 02 paź 2017

beata_m napisał(a)
piękne jesienne dekoracje!!! kurcze i trawnik już zwertykulowany ... ja wiecznie trzy kroki za Wami kobiety!

No ale ja jeszcze ani jednej cebuli nie posadziłam, więc się wyrównuje
lojalna_ 19:42, 02 paź 2017

U mnie też wertykulacja zaliczona ale to chwilka roboty a u Ciebie trochę czasu to zajęło.

Wiesz po tych fotach to nic nie wiem mam wrażenie ze musze jednak kupić i sprawdzić bo tak chce ta roze ze jak nie na ta to na inna rabate pójdzie.

)))

Kolorki masz energetyczne . A zmiany ogrodu spektakularne.
lindsay80 19:44, 02 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jestem i przeglądam masz piękny ogród. To wszystko sama projektujesz i sadzisz? Bardzo ładnie.
Widziałam foty z miejskimi rabatami to w Orzeszu coś takiego zrobili?
Orzesze to Śląskie prawda. Bo już nie kojarzę zmieniacie te awatary co chwilę inne i mam mętlik w głowie.

Ty podziwiasz moje trawy a ja podziwiam twoje piękna trawa przed furtką ładnie się prezentuje.

3 lata dla ogrodu to duzo a zarazem i mało jak się ciągle przekopuje.
Ja też robiłam nasadzenia traw w 2014 r. Jak chcesz to sobie zobacz na moim wątku na str. 2017 i następne. Rośnie wszystko jak na drożdżach a w tym roku szczególnie bo podlewa co chwilę - leje.
Ten rok mi dal wiele do rozumienia. Np. są rośliny które potrzebuja bardzo duzo wody np. pięciorniki mam ich sporo i nigdy tak nie kwitły jak w tym roku.
Róże wręcz nie znoszą takiego deszczu nie wszystkie ale większość. Pąki się w ogóle nie rozwijają bo namoknięte i w środku gniją.

Jeszcze będę zaglądać bo warto popatrzeć jak się siłujesz. Oglądam wątki zawsze od końca jak gazety a do przodu jeszcze mam dosyc daleko.

Pozdrawiam

Elu, te nasadzenia miejskie obfociłam w Mikołowie, tak Orzesze to Śląskie

Faktycznie taki deszczowy rok jak ten, dla traw jest idealny.

Zapraszam serdecznie
lindsay80 19:47, 02 paź 2017

jazzy napisał(a)
Ale masz mega paprykolandię Moje niestety nie wszystkie zdążą dojrzeć . Szkoda. Muszę chyba pomyśleć o mini szklarni na przyszły sezon.
Jesienne dekoracje piękne masz. Dynie bardzo oryginalne
Dziś też zrobiłam wertykulację Pogoda wymarzona.

Te papryczki urosły w szklarni, one lubią ciepełko, pod chmurką chyba się tak dobrze nie udają.

W dynie u rodziców się zaopatrzyłam.
lindsay80 20:03, 02 paź 2017

Zana napisał(a)
To ile dokonaliście w trzy lata to jest szok normalnie, ta zmiana rozłożyła mnie na łopatki.
Ja tam widzę jeszcze możliwości zmniejszenia trawnika. A nie myślałaś, żeby wzdłuż tej wijącej się wokół domu ścieżki od strony trawnika zrobić jakieś niskie nasadzenia?

Aniu, rzeczywiście sporo zrobiliśmy na podwórku, właściwie to każdą wolną chwilę poświęcamy i jeszcze sporo zostało.

Myślałam o tym żeby wzdłuż tej ścieżki zrobić taką rabatę o szerokości ok 60 cm, byłoby to nawet wskazane bo mamy zażelazioną wodę i przy podlewaniu trawnika brudzi się kostka.
Są jednak pewne ograniczenia - żeby miało to sens, rabata musiałaby być wysypana korą (szary kamień też się zabarwi, więc to nie ma sensu).

Myślałam, żeby posadzić tam kule cisowe (oczywiście musiałabym kupić małe i sobie sama wykulkować, bo potrzebuję ich co najmiej 30 szt).

To pewnie tak by wyglądało

lindsay80 20:05, 02 paź 2017

beata_m napisał(a)

niesamowicie!!! nie dopatrzyłam wczoraj, Edytka, wspaniała robota!! Jak sprawdza się Wam sprawdza zabudowa przy tarasie?
P.s. o takich wiśniach marzę tylko przed ogrodzeniem to taki cichy plan na przyszły sezon!

My jesteśmy z tej pergoli bardzo zadowoleni - przepuszcza tyle słońca ile potrzeba - nie za dużo nie za mało, a nas siedzących na kanapach zasłaniają wysokie gracki.

Umbry bardzo lubię, mam nadzieję, że się pięknie wybarwią tej jesieni.
lindsay80 20:07, 02 paź 2017

anabuko1 napisał(a)
[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/152/1526386
Zmiany na przestrzeni paru lat ogromne.
Ale ten widoczek jest kapitalny.
Ite piękne dyńki.
Świetna jesienna dekoracja

A w tym bukiecie, to dzwonek irlandzki ??Czy co ??

Uśmiejesz się Aniu, nie dzwonki a przerośnięte sałaty, kwitnące marchwie i pietruszki, robiłam porządki w warzywniku
lindsay80 20:11, 02 paź 2017

Luki napisał(a)
Tak patrzę i machnąłbym jakąś rabatkę w trawniku lubie takie rabaty, które można obejść i zobaczyć co skrywa się z drugiej strony, ale to tylko taka myśl mnie naszła po zdjęciach.
Zmiany są świetne, a października jestem ciekaw, mnie na razie wszystkie ambitne plany psuje pogoda i praca

Jak będziesz bardziej czasowy to mi coś wrysuj, bo na rabatę w trawniku to kompletnie pomysłu nie mam.

Mamy jeszcze trochę planów, teraz tylko jest pytanie czy pogoda pozwoli je zrealizować, dziś rano był pierwszy przymrozek.
lindsay80 20:12, 02 paź 2017

kasja83 napisał(a)

Ale sianokosy!!!Człowiek nawet nie wie ile siana ma w trawniku!

To prawda, nas to już nie zaskakuje, ale był u mnie wtedy brat i pierwszy raz coś takiego widział
lindsay80 20:15, 02 paź 2017

Monia81 napisał(a)
Edytko dobrze ci się kojarzy mieszkam pomiędzy Piekarami śląskimi a Będzinem bardzo dziękuję za zaproszenie, może kiedyś się uda czytam, że nowe realizacje w toku, wiec oby tylko pogoda dopisywała pozdrawiam

No to młodych siewek nie będę na kompost wywalać

Przydałoby się kilka pogodnych dni, ale znowu deszcz w prognozach.