Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:28, 22 sty 2018

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 20:27, 22 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Przepiękny masz ogród....Hortensja z jeżówką- bajka. Lubię takie łączenia kolorów
A ta ściana z drewna bejcowanego, to Twój dom? Rewelacja!!! Super !!!

I ja lubie różne połączenia roślin.
Może nie wszystko wyszło mi idealnie.
ale cóż sama sadzę, wymyślam i czasami błędy robię.Albo coś mi kolorystycznie nie pasuje, to przesadzam, dosadzam i tak dalej
Tak domek mam drewniany.Malowany sadolinem.
Mój mąż taki wymyslił i tak potem realizował.

Dla ciebie taki widoczek

Słoneczny Ogród 20:22, 22 sty 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)

Tez ja mam i jestem bardzo z niej zadowolona Wzrostem moze zaskakiwac, widzialam ja na wyspie kwiatowej Mainu, dochodzila do kilkunastu metrow
Usune fotke jak chcesz

Czyli w dobrych warunkach rządzi się swoimi prawami.
Fotke zostaw, niech świeci dobrym przykładem i niezawodnością.
Ja też jestem bardzo zadowolona ze swojej, żeby było jasne
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:21, 22 sty 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:18, 22 sty 2018

Do góry

Typografia ogrodu 20:18, 22 sty 2018

Do góry
Stipa niespełna tygodniowa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:15, 22 sty 2018

Do góry
Kupiłam dzisiaj prymule Piękne, ale jutro pokażę, a polowałam na ciemierniki....no cóż jutro na polowanie mamę poślę może Jej lepiej pójdzie
A i nasionka nowe na łąkę.
Ale dzisiaj nadal zima....

Życie w wiejskim ogrodzie 20:14, 22 sty 2018

Do góry
Piękną szatę przybrał Twój ogród...ciemierniki w donicach, sopelki na krzewie jak malowane i ten porządeczek..miło popatrzeć. Oj, muszę się zmobilizować i też wyjść troszkę coś "zgrzebnąć".
Moje ciemierniki śpią, czy co ??

Gardener27 napisał(a)

Tu ma być ogród :) 20:11, 22 sty 2018

Do góry
może tak?
Ogród prawie romantyczny 20:02, 22 sty 2018

Do góry
Agnieszko, chyba zgapiłam, sory
Miałaś imieniny .

Wszystkiego najlepszego, duzo radości ogrodowej i życiowej !!
Przedziwny Ogród 20:01, 22 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Obłędne masz te figury
a Dorotka nie usiłowała przytulić Ja bym przytuliła Spytaj syna czy nie chce zarobić i ile by to miało być ta wypłata?
Co się stało kwiatom ... 19:51, 22 sty 2018

Do góry
Ewa,Krakus, łyso ,lubię tak , dwa razy w swoim życiu dane mi było usłyszeć taką CISZĘ..doznania niesamowite .
A to są palibiny w przepięknym przyklasztornym ogrodzie .

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:47, 22 sty 2018

Do góry
Aniu,
Milin to silnie rosnące i ekspansywne pnącze . Dorasta do 6-10 m, a roczny przyrost to nawet 2-3 m. Źródła podają że tworzy liczne odrosty, ale u mnie nie jest aż tak źle. Owszem wypuszcza, ale nie aż tak liczne i daję sobie z nimi radę. Rośnie u mnie na nasłonecznionym miejscu, nie choruje i nie przemarza, zero szkodników i kwitnie bardzo obficie. Wiosną tnę go bardzo silnie zostawiąjąc jeden najgrubszy pęd i skracam go na wysokość pergoli.
Milin moim zdaniem to idealna zasłona na nasłoneczniony taras i z takim zamiarem go sadziłam.
Jedno co mnie w nim denerwuje to ciągłe sprzątanie spadających po przekwitnieniu kwiatów.

Milin amerykański ma tendencję do kwitnienia na najwyżej położonych, najmłodszych pędach. Przycięcie wiosną (marzec) pędów (3-5 oczko), które kwitły rok wcześniej, spowoduje że milin bardziej się rozkrzewia i zakwitnie obficie.
Sosnowe zacisze 19:42, 22 sty 2018

Do góry
A teraz pokaże resztę zimowych zdjęć z soboty.

Wyzwanie na ten rok: do oczyszczenia i obsadzenia najchętniej mieszaniną dereni i bzu czarnego.

Druga część lasu który chcę w lutym trochę przerzedzić aby lepiej rosły silniejsze sosenki.
Wzdłuż ogrodzenia posadziłem sadzonki mahoni, które dostałem od kolegi na jesieni 2016 roku, jak je sadziłem miały po dwa listki.

A tu widok na hostowisko i ukochane hortensje ogrodowe które rozchodowałem z krzaków które mam pod balkonem od 45 lat.
Następnym razem pokarzę trochę moich konstrukcji ogrodowych.
Sosnowe zacisze 19:26, 22 sty 2018

Do góry
Margarete Małgosiu ponieważ pracuję w Konstantynowie łódzkim to jestem częstym gościem w szkółce Pana Ciepłuchy. Pomimo że jego ceny nie należą do najniższych to wolę u niego kupować z kilku powodów:
1. duża oferta nawet roślin sporadycznie spotykanych np.: heptakodium chińskie - polowałem 3 lata, myślałem że tylko wyjazd do Szmita mi zostaje.
2. zgodność odmianowa
3. dobra jakość - znajomi zakładali pole borówki amerykańskiej i żartowali że jego rośliny zawsze się ukorzenią, no chyba że się źle posadzi.
4. ponieważ bywam często to trochę poluję na okazję...
Ale niestety nie jestem w stanie odszukać w jego katalogach niektórych informacji o jego roślinach.
A wracając do pytania:
czerwony to rh karl naue, jasny to rh septembercharm( nie znalazłem jego opisu a konkretnie jak duży rośnie ) i ostatni fioletowy rh libretto.
Posadziłem je trochę do sprawdzenia jak będą się u mnie zachowywać. Po kwitnięciu wyłamałem kwiatostany i po tej czynności świeże przyrosty mają po około 10 cm. W tym roku będę chciał dosadzić jeszcze kilka aby stworzyć rododentronowy zakątek z roślinami uzupełniającymi. Mam jeszcze jeden punkt na działce gdzie będę chciał je posadzić.
I drobna anegdota: posadzenie tych rh opłaciłem dużymi utrudnieniami w pierwszym spotkaniu z Nikitą, a konkretnie podnoszeniem do ust płynnego zboża. Ponieważ ściółka w tym kawałku lasu była zbitą i twardą warstwą mieszaniny igieł sosnowych i liści dębu postanowiłem ją wymienić na moje kompostowane dwa lata zrębki sosnowe. Wybierając ją nie zawsze stosowałem widły no i doigrałem się:
Miałem drobne spotkanie z miły pszczółkami, a może oskami.
O tego momentu rękawice i brak pośpiechu w pracach ogrodowych to podstawa.
Miejski ogród w wersji mini 19:25, 22 sty 2018

Do góry
Ogród dzisiaj pod pierzynką .

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:12, 22 sty 2018

Do góry
O matko Izuś ,wybacz że mnie tu wczesniej zabrakło,tak jakoś wyszło....,
dopiero doczytałam że zmieniłaś wątek
na przeprosiny kwiatek-jedno z pierwszych zdjęć

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:48, 22 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzisiejsza Szmaragdowa

Ale dowiedziałam się też, że zając wchodzi rowem na to nie mam rady

nawet w bieli cudnie wygląda ,mi skojażyło się drugie zdjęcie ze starymi czarno-białymi sprzed wojny
Blaski i cienie nowego życia 18:46, 22 sty 2018

Do góry
Cd ręcznych robótek

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 18:43, 22 sty 2018

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
sorry, jeszcze jeden bukiecik.

Haneczko bardzo Krasnalki dziękują,wybacz że tak pózno Ci pisały,ale cały dzień spędziłam u fryzjera z koleżanką
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies