Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cis - Taxus 13:51, 25 sty 2015

Do góry
Prowadzenie cisa zależy od tego, jaki cel chcesz uzyskać, czy ma to być szczelny żywopłot, czy pojedyncze kolumny na rabacie?

Cisów kolumnowych nie używa się na szczelne ekrany ze względu na ich kolumnowy wzrost, to super odmiany na solitery w rabacie, ale nie pod płot na wysłonięcie od sąsiadów ani na tło dla roślin.

Z kolei robienie z nich szczelnych ekranów jest bezsensowne ze względu na koszt (trzeba je sadzić obok siebie, małe są za małe, a duże są za drogie). Po co je ciąć skoro i tak wolno rosną? Po prostu wybrałeś złą odmianę na ten cel jaki sobie założyłeś.

Co do różnicy między Hilli a Hatfieldi - moim zdaniem Hilli jest doskonały na strzyżone żywopłoty, a ten drugi nie, Hatfieldii na solitery, można lekko korygować kształt.

Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:45, 25 sty 2015

Do góry
Szkoda robić z nich kostki, na kostki wykorzystaj niższe, normalne bukszpany żywopłotowe, te ścinać szkoda. No i będzie brakowało na dole "wypełnienia" bo to są "jaja" więc na dole jest zwężenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:58, 25 sty 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Skoro jestem poza tematem to napiszę jeszcze, że w tym wątku o lustrzanych odbiciach wkradł się jednak chochlik. Napisałaś Danusiu: ,,Zamiast dwóch bukietów, widzę dwa".

Poleciałam poprawić, chyba byłam pod wpływem pisząc te słowa albo wyprzedzałam swoje myśli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:55, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prawda, ale Waldka też nie podejrzewam, raczej napisali chłopaki, żeby siem pośmiać, prawda?

Prawda, prawda Danusiu. Ja podobnie jak Ty i Sebek też potrafię świetnie bawić się bez alkoholu. Lubię czasami wtrącić nutkę ironii tak żeby się trochę odprężyć przed monitorem w te zimowe wieczorki. Ana ma w tym ,,wyczutkę" bo zawsze doda od siebie jakiś komentarz, dlatego lubimy się bez żadnej dodatkowej opcji. Skoro jestem poza tematem to napiszę jeszcze, że w tym wątku o lustrzanych odbiciach wkradł się jednak chochlik. Napisałaś Danusiu: ,,Zamiast dwóch bukietów, widzę dwa".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ana, na dole jest opcja "Lubię to" możesz polubić
Danusi mi chodziło o 'lubie' komentarz o polubieniu strony wiem od dawna
Mój ogród pod górkę... 19:02, 24 sty 2015

Do góry
Jestem, namierzam cię Kasiu
Nie ekscytujcie się kochani, bo żebym nie spierniczyła czegoś Projekt ogrodu jest w toku. Postaram się ale nie jest łatwo, same tarasy i zawiłości, połączyć to w jedną spójną całość - to będzie dopiero wyzwanie.

No i potrzeba mniej tych kamieni Rośliny w ogrodzie są gwiazdami
Kwitnące skarpy 19:00, 24 sty 2015

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Śliczne te obrazki i pomysłowa fotografia z niebiem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:55, 24 sty 2015

Do góry
Prawda, ale Waldka też nie podejrzewam, raczej napisali chłopaki, żeby siem pośmiać, prawda?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:37, 24 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale jestem niedomyślna, wstyd normalnie... nie zajarzyłam o co chodzi. Znaczy mi się nie zdarzyło nigdy widzieć podwójnie z innego powodu niż lustro To dlatego taka ze mnie gapa w tym temacie.

Danusiu, mi też nie Wiec spoko, my się umiemy dobrze bawić bez konsekwencji podwójnego patrzenia, prafffda?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:11, 24 sty 2015

Do góry
Możesz wertykulować na wiosnę. Łatać, sypać ziemię i wszystko.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:10, 24 sty 2015

Do góry
Ana, na dole jest opcja "Lubię to" możesz polubić
Świerk serbski - Picea omorika 16:21, 24 sty 2015

Do góry
Dobrze je posadziłeś (świerki), ale rabata jest za wąska i reszta jest źle. Platycladus jest za blisko, kiedy świerki się rozrosną przykryją je i tujki się ogołocą. Przygotuj się na przesadzanie. Szerokość świerka to 1,5 - 2 metry, a tujki rosną prawie przy nich
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 16:17, 24 sty 2015

Do góry
Byłbyś zaskoczony bo Burgon& Ball ma regulowane rączki, wysuwane - dla każdego wzrostu. I wolę takie niż za 16 zł i klęczenie na kolanach.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:15, 24 sty 2015

Do góry
Trawnik z rolki rządzi się innymi prawami, bo kładziesz już trawnik w jakimś wieku i nie stosujesz tych zasad jak dla trawnika z siewu. Możesz robić na całości. Przy tak zdewastowanym trawniku to czochraj go ile wlezie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:48, 24 sty 2015

Do góry
Ale jestem niedomyślna, wstyd normalnie... nie zajarzyłam o co chodzi. Znaczy mi się nie zdarzyło nigdy widzieć podwójnie z innego powodu niż lustro To dlatego taka ze mnie gapa w tym temacie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:59, 24 sty 2015

Do góry
A tutaj to aeracja (nakłuwanie widłami) plus dobra wertykulacja, bo ziemia zbita jak jasna cholercia, no i podziuganie czymś celem napowietrzenia, dosypanie ziemi, posianie nasion, albo wymiana całego kawałeczka najgorszego.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:58, 24 sty 2015

Do góry

Kawałki a reszta wyskubana i posypana ziemią i nasionami, albo tylko ziemią (kompostem)

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:55, 24 sty 2015

Do góry
W miejscach szczególnie wypalonych sytuacja jest najgorsza, trzeba albo wyciąć całą darń i wstawić kawałki (kup kilka rolek) i to będzie najszybszy i najprostszy sposób, a trawnik będzie doskonały. Rycie i dosiewanie to będzie najgorszy sposób, bo długotrwały i pracochłonny, a najmniej efektywny.

Nie puszczaj suczki od wiosny, a wychodź na spacer, bo będzie to samo.
Podlewaj trawnik obficie, wiosną posyp kompostem lub żyzną ziemią z worka i przegrab, żeby wpadła w miejsca wyłysiałe, a nie sztukowane.

Te miejsca co nie wstawiasz kawałków, dobrze wygrab albo ręcznym wertykulatorem, albo metalowymi grabiami, wyskub zgniłe źdźbła i nasyp ziemi i nasion.

Trawnikowi jest potrzebne: ciepło, światło, woda, częste koszenie, żarcie w postaci dobrego dokarmienia i brak...suczki na trawniku.
Jak dbać o doniczkowe rośliny domowe ? 14:45, 24 sty 2015

Do góry
Ja mam okno połaciowe, wychodzące na południowy-zachód, łazienka jest bardzo jasna. Teraz mam w pojemniku przy wannie sansewierie o paskowanych liściach i fajne skórzaste ciemnozielone paprocie Najlepszy wybór od lat, najbardziej mi się podoba. Na półce też mam sansewierie tylko mniejsze 2 szt i paproć taką samą, dużą.

W innej łazience (dość ciemnej) mam świetnie rozgałęzionego, burgundowego storczyka falenopsisa, który oczywiście przegląda się w wielkim lustrze, więc mam dwa storczyki. Ta dekoracja jest na czas kwitnienia storczyka, potem wymieniam kwiat na kolejny.

Do ciemnej łazienki zda egzamin zamiokulkas, sansewieria też.
Zamieszkać w ogrodzie 14:41, 24 sty 2015

Do góry
Poczytaj jakie buk osiąga rozmiary, jeśli nie jesteś przygotowana na mocne cięcie co roku, to niestety - buk nie jest dobrym typem. Wiem coś o tym, bo mam buka blisko domu, no i co teraz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies