Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Kassia 22:58, 15 sty 2015

Witam, może tu znajdę pomoc w związku z moim 6 metrowym cisem. Ma on już ponad 50 lat i nigdy nie było z nim nic robione. W tamtym roku mój mąż go podciął trochę nieumiejętnie i w sumie nie wiem co dalej... Cis rośnie w strasznym zagęszczeniu. Obok jest pigwa, żywopłot i wiele innych zarośli które mają ponad 50 lat. Wiem, że taki cis to cenny okaz, ale czy go zostawić w spokoju, czy próbować go przyciąć, czy może wynająć ogrodnika, który to zrobi umiejętnie. Czy macie doświadczenie w tych sprawach? bo ja jestem całkowicie "zielona" . Każda rada jest dla mnie cenna.
Gardenarium 13:10, 16 sty 2015

Mam doświadczenie w takich sprawach, niejednokrotnie byłam wzywana o pomoc przy takich okazach.

Pierwsza sprawa - cis można a nawet trzeba ciąć, nie cięty wyrasta w wielkie drzewa, które potem pod ciężarem śniegu potrafią się kłaść na ziemię

Można uciąć konary do gołego pieńka, można podciąć, podkrzesać od dołu jakieś nieporządne pędy i chmurki u góry wyrównać, można ściąć do połowy, wszystko zależy jaki kształt chcesz uzyskać. Ten jest dość regularny, trzeba pozbyć się i wyprofilować pnie, odciąć sęki i pieńki jakieś kikuty jeśli są. Górę nieco podrównać.

Krzaczory na dole wyciąć całkiem albo odmłodzić, ucinając do samej ziemi i podlewać na wiosnę i formować np. w kule.

Niewątpliwie gwiazdą tej rabaty jest cis i jego nalezy zachować. To bardzo cenne drzewo i wieczne.

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 23:43, 24 sty 2015

Prześledziłem cały wątek o cisach i nasuwają mi się pewne pytania.
1. Czym różni się ‘Hatfieldii’ od ‘Hillii’. Oba nie owocują i rosną podobnie?
2. Podobają mi się cisy o żółtych igłach. Częściej polecacie 'Fastigiata Aurea', chociaż ostatnio zdecydowanie łatwiej kupić ‘David’. Jak bardzo różnią się od siebie? Tego drugiego szkółki opisują jako "wydłużony owal" - chociaż w pokroju również jest kolumnowy?

Jak gęsto powinno się go posadzić chcąc stworzyć murek o wysokości około 1,2-1,3 m? Ja posadziłem swoje co 35cm, około 25cm od płotu, wzorując się na dorosłym egzemplarzu. Powinny się zrosnąć, ale pewnie po 10 latach? Może bezpieczniej byłoby je przesadzić co 20cm lub pomiędzy już zasadzone wsadzić kolejne? Tylko czy wtedy za 10 lat się "nie zaduszą"?

3. Czy cisy kolumnowe, w tym wspomnianego 'Davida' (chyba możemy zaliczyć go do tej grupy?) również należy przycinać? Czy na wiosnę mam skrócić zeszłoroczne przyrosty o 1/3?
Gardenarium 13:51, 25 sty 2015

Prowadzenie cisa zależy od tego, jaki cel chcesz uzyskać, czy ma to być szczelny żywopłot, czy pojedyncze kolumny na rabacie?

Cisów kolumnowych nie używa się na szczelne ekrany ze względu na ich kolumnowy wzrost, to super odmiany na solitery w rabacie, ale nie pod płot na wysłonięcie od sąsiadów ani na tło dla roślin.

Z kolei robienie z nich szczelnych ekranów jest bezsensowne ze względu na koszt (trzeba je sadzić obok siebie, małe są za małe, a duże są za drogie). Po co je ciąć skoro i tak wolno rosną? Po prostu wybrałeś złą odmianę na ten cel jaki sobie założyłeś.

Co do różnicy między Hilli a Hatfieldi - moim zdaniem Hilli jest doskonały na strzyżone żywopłoty, a ten drugi nie, Hatfieldii na solitery, można lekko korygować kształt.

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 14:40, 25 sty 2015

Miało być tak pięknie, wyszło jak zawsze... Pozostaje mi je jedynie przesadzić w inne miejsce? Tylko co zrobić z 10 cisami, które były wsadzone na długości 2 metrów.
KasiaBawaria 16:02, 25 sty 2015

Ruffi- ja w Niemczech widuje takie ekrany z cisa kolumnowego.Bo Niemcy sa raczej liniwi i im sie nie chce ciac.Wiec sadza tez kolumnowe na ekrany. Jak juz posadziles, to moze je zostaw?Tylko ze zanim doczekasz sie ekranu to pewnie minie wiele lat...

U mnie sasiad ma taki ekran z kolumnowego cisa przy wejsciu. Mial waski kawalek ziemi i chcial sie ogrodzic od ulicy i od wiatru oslonic. Rosna tam 3 lata i z wysokosci ok 1,20 wyrosly na 1,80-2. Ale szczelnego ekranu nie ma.
Gardenarium 16:31, 25 sty 2015

Przesadź w inne miejsce np. we wrzosowieko, na skarpę w rosliny niskie okrywowe itp. a w to posadź na 2 metrach tak żeby się stykały ze sobą inne cisy, dobre na żywopłoty czyli Taxus baccata, Taxus media "Hicksii' i Taxus media 'Hilli'. I tnij.

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 17:23, 25 sty 2015

W tym miejscu zależało mi na żółtym ekranie z cisa. W Internecie widziałem podobny, stworzony z 'Fastigiata Aurea' i ładnie to wyglądało. Trochę szkoda, że 'David' się nie nadaje, bo ładnie współgra w kompozycji żółto-zielonych iglaków. Rozumiem, że po przesadzeniu również nie mam go nigdy ciąć? Sam będzie naturalnie się zagęszczał?

Wybaczcie jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli nie nadaje się on na wysokie ekrany, to czy jest możliwość wyprowadzenia z niego 30cm gęstego murku? Gdyby posadziło się jeden obok drugiego? Czy to też mija się z celem?

Gardenarium 18:04, 25 sty 2015

Jak się uprzesz to posadzisz, ale kup tyle, żeby rosły jeden przy drogim bo nigdy nie uzyskasz ekranu. To tyle w tym temacie, albo zamień na 'Elegantissima"m co prawda bardziej na kulę się nadaje niż na ekran, a przynajmniej nie wąski ekran, bo on rośnie wachlarzowato.. Zbyt idziesz ze swym ogrodnictwem "pod prąd".

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 18:57, 25 sty 2015

Czasem warto w życiu iść pod prąd, ale w tym przypadku nie zamierzam Wiosną w to miejsce wsadzę ‘Hicksii’. Tyle, że w szkółce, w której się zawsze zaopatruję jest tylko w doniczce C3, 20-30cm. Proszę napiszcie mi co ile takie malce mam posadzić? Czytałem, że 50cm od płotu, a odstępy między nimi ile muszą wynieść? Docelowa szerokość żywopłotu ile wyniesie? Bo chciałbym przed cisami zasadzić inne rośliny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies