Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gardenarium 19:01, 25 sty 2015

Ja też idę pod prąd

Próbuj jak będzie źle to przesadzisz.

Instagram Ogrodowiska
Ruffi 19:06, 25 sty 2015

Ja chcę żeby było dobrze, a nie źle Chyba, że nie warto takich małych kupować?
Gardenarium 23:02, 25 sty 2015

W ogrodnictwie wszystko warto, można stracić pieniądze, ale zyskać doświadczenie, nie można przejść przez życie bez strat i tylko licząc na doświadczenie innych
Swoje też warto mieć.

Czy warto czy nie warto kupować małe? wszystko zależy od pieniędzy. Napiszę: nie warto kupować małych, ale czasem trzeba więc czy warto się nie liczy.

Instagram Ogrodowiska
Konieczki 15:21, 17 lut 2015

Witam

To mój pierwszy wpis na Ogrodowisku. Mam problem w zeszłym roku posadziłam żywopłot z cisu i po zimie widok opłakany (sadziliśmy w kwietniu 2014). Czy one chorują? Czy mogę im jakoś pomóc?
Dopiero zakładamy nasz ogród - ziemię mamy gliniastą. U sąsiada jest poziom znacznie wyższy - nawiózł on ziemię. NIe wiem czy jesteśmy w stanie uratować ten żywopłot.
Prosze o poradę (z góry ślicznie dziękuję)

Mazan 15:43, 17 lut 2015

Konieczki

Oczywiście, że możesz pomóc - podlej je zanim całkowicie uschną.

Pozdrawiam
Gardenarium 17:16, 17 lut 2015

Zrób linię trawnika, wytnij prosto i wybierz darń, bo trawa zabiera im wodę i zachwaszcza. Będą ładniej wyglądały i miały lepiej. Podlewaj, przydepcz dobrze, bo krzywo rosną.

Cisy powinny rosnąć na rabacie nie w trawniku

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:27, 17 lut 2015

Rośliny sadzimy na rabacie a nie na trawniku

Instagram Ogrodowiska
Konieczki 10:34, 18 lut 2015

Ślicznie dziękuje za odpowiedz. Jak sadziliśmy żywopłot to dość mocno przekopałam i przepieliłam "grządki" z cisami. Trawnik dość ekspansywnie się nam rozrasta -bo nie mamy obrzeży. Poczytam jak wykonać tak pięknie zakończony brzeg trawnika. Myślałam aby po oczyszczeniu "grządek" wyłożyć gazety i przysypać korą. Jakoś nie mam przekonania do agrowłóknin, ale na Ogrodowisku wyczytałam że gazeta się też dobrze sprawuje.
A odnośnie podlewania - to kiedy mogę podlać żywopłot aby mu bardziej nie zaszkodzić (chodzi mi o panujące teraz temperatury)? Niestety dopiero teraz odkryłam Ogrodwisko i doczytałam o konieczności podlewania roślin na zimę. Żywopłot podlewaliśmy obficie i długo, ale przyznaję się że późną jesienią już nie.
Gardenarium 15:36, 18 lut 2015

Najpierw wytycz linię rabaty i odetnij trawnik. Potem pozbądź się chwastów z rabaty, a dopiero potem przykrywaj ściółką.

Instagram Ogrodowiska
Mazan 17:24, 18 lut 2015

Cis jest przecież rośliną zimozieloną, nie zna spoczynku zimowego. Jeśli nie zgromadził odpowiednich zapasów wody w igliwiu teraz na przedwiośniu stara się uzupełnić ten niedobór. podlewać trzeba gdy ziemia rozmarzła na głębokość systemu korzeniowego. Najpierw niewielkimi porcjami żeby nie zalać podstawy pnia, po wsiąknięciu możesz więcej.

Pozdrawiam