Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Witam bardzo serdecznie 22:35, 22 sty 2015

Do góry
Pozdrawiam, i cieszę się że moja walka ze szmatą znajduje zrozumienie Watki to jedno, a strona główna z artykułami to drugie, zapraszam więc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:26, 22 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Reniu - Wczoraj byłam w Ostrowi Maz., Łomży (machałam Anie) i aż w Kolnie
Dzisiaj byłam w domu dopiero od 14

Irenka - lejesz miód kochana
no fiesz... foch!
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:16, 22 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam pomysła, żeby krzesełka i stoliczek przemalować na mocniejszy kolor, albo dopasować kolorek do roślin wśród których będzie stał. Ten kolor jest za mdły ale to nie krytyka tylko podpowiedź Bo komplecik jest śliczny i pasowałby do niego mój paw z bukszpanu

Danusiu- rzeczywiście Twój paw z bukszpanu byłby idealnym dla nich towarzyszem.

Kolor jest dla mnie ok, choć podpowiedzi nie lekceważę , ale na przemalowanie zawsze jest czas, no i nie będę musiała tłumaczyć "dlaczego"
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:46, 22 sty 2015

Do góry
Mam pomysła, żeby krzesełka i stoliczek przemalować na mocniejszy kolor, albo dopasować kolorek do roślin wśród których będzie stał. Ten kolor jest za mdły ale to nie krytyka tylko podpowiedź Bo komplecik jest śliczny i pasowałby do niego mój paw z bukszpanu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:44, 22 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma mowy o słodkościach, przed sezonem mus zrzucić kilka kg żeby zginać się można było

Oj to to...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:43, 22 sty 2015

Do góry
Irenko, norweską popatrzyłam, ale ja to obserwuję codziennie i powiem ci że nie sprawdza się długoterminowa, następnego dnia już co innego całkiem pokazują, więc tylko nas tak straszą mam nadzieję, że będzie nadal kilka stopni na plusie. Ale i tak jesteś szczęściarą, że masz strefę 7, ja mam 6.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:40, 22 sty 2015

Do góry
Nie ma mowy o słodkościach, przed sezonem mus zrzucić kilka kg żeby zginać się można było i latać po ogrodach angielskich i przysiady na zdjęciach robić..
Sezon tuż,tuż, już się cieszę, gdy nastanie luty będę skakać do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:37, 22 sty 2015

Do góry
Wyciągam powoli sercowe ozdoby walentynkowe, ale jak to zwykle bywa, brak ciągle czegoś, a pomysłów zbyt wiele, co zrobić?

Jutro chyba pościągam wianki świąteczne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:35, 22 sty 2015

Do góry
Reniu - Wczoraj byłam w Ostrowi Maz., Łomży (machałam Anie) i aż w Kolnie
Dzisiaj byłam w domu dopiero od 14

Irenka - lejesz miód kochana
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:08, 22 sty 2015

Do góry
Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.

Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.

Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:55, 22 sty 2015

Do góry
Byłam
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:44, 22 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Reniu, jeśli to prawie sama darń to masz ziemię darniową, jest wspaniała.

Zdążyłam się już przenonać, że warto poświęcić czas i siły na takie rzeczy... Staram się nie marnować żadnych dóbr. Odkąd kosimy trawę od razu ją mulczując na kompost trafiaja tylko odpadki domowe. W związku z tym kompostu jest niewiele w stosunku do potrzeb...

Trudny teren - dużo pracy! 16:18, 22 sty 2015

Do góry
Schody są na wszystkie strony, to utrudnienie ,które mówi, że trawa, ale mnie rabaty to pasują pod oknami czyli pod domem a nie tutaj na środku przy chodniku
Kostka granitowa 16:11, 22 sty 2015

Do góry
Kostka śliczna, ale szmata/folia koszmar, rośliny "we folii: rosną ??

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:10, 22 sty 2015

Do góry
Jeśli masz kompost to będzie dobrze, patyki wygrabisz i wybierzesz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:24, 22 sty 2015

Do góry
Powiem jedną ważną rzecz, którą powtarzam tutaj od dawna:

Ogrodu nie projektuje się wyrywkowo, a całościowo - od czapy ot po prostu, jako zawodowy projektant nie wypada mi podpowiadać błędnie lub wbrew wszelkiej logice ogrodniczej. A jak wygląda pozostała część ogrodu, jakie ogród spełnia funkcje, jaki ma styl? jakie ma widoki? Mnóstwo innych tematów, które muszę wiedzieć, aby podpowiedzieć cokolwiek choćby na szybko, ale z "głową". O palnięcie głupoty z najwyższej półki o milimetr jest.
Ostnica - Stipa 15:09, 22 sty 2015

Do góry
dmr napisał(a)
kupiłem dzisiaj takie nasiona (ostnica mocna Stipa Tenuissima):

ale wygląda na to, że powinno być cieniutka.

Z opisu na odwrocie można się też dowiedzieć że to "Wieloletnia ozdobna trawa".
Zobaczymy czy przemarznie.

Nie musisz patrzeć, na pewno przemarznie bo to nie jest wieloletnia trawa ozdobna Niektórzy producenci powielają pomyłki w różnych sprawach celowo, marketing się liczy - w nazwach pomyłki także, co niestety nie wróży dobrze i moim zdaniem nie jest to prawidłowa nazwa, poza tym ostnica w zasadzie w naszym klimacie nie jest wieloletnią trawą ozdobną a jednoroczną, wieloletnia to ona jest w Anglii, jednakowoż może się wysiewać, może zimować, ale tak pewnie to bym tego nie pisała. Ja ją mam i nigdy mi nie przezimowała, a wyrosła np. w kostce w tarasie. To typowy chwyt reklamowy. Ta ostnica jest ze strefy 7 czyli skrajny, najcieplejszy zachód.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:58, 22 sty 2015

Do góry
Reniu, jeśli to prawie sama darń to masz ziemię darniową, jest wspaniała.
Grab - Carpinus 14:57, 22 sty 2015

Do góry
W zdjęciach z artykułu w galerii zdjęciowej masz również różne formy z różnych drzew.

Tak się składa, że koło Bremen mam siostrę cioteczną
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 14:52, 22 sty 2015

Do góry
lukasz_marzena_sobczyk napisał(a)

Witam, zakupiłem dzisiaj sosnę szczepioną na pniu 'Winter Gold' i zauważyłem po wyjęciu z doniczki, że posiada plamki pleśni na ziemi. Na górze czyli igłach i pniu nie widać choroby. Czy mam oddac, czy po prostu wsadzić do ziemi i czekać, i czy to poważna choroba? A może po prostu obtrzepac z ziemi i do nowej wsadzić?Są to młode roslinki. Z góry dziekuje za odpowiedź
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies