Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

dominika_ 16:15, 22 sty 2015

Ogród jest w fazie tworzenia. Na tą chwilę wygląda tak

Na skarpie są 3 piętra, na każdym jałowce
- blue star
- yellow carpet (chyba)
- mieszanka dwóch nie pamiętam nazw

A to miejsce które chce uporządkować znajduje się tak jakby nad beczką, która widać na zdjęciu
Tak to wygląda, ciężka sprawa
Gardenarium 17:08, 22 sty 2015

Nic tam nie sadź, a zrób ładny trawnik, teraz nie jest ładny ten co jest.

Skarpa z kamieniami jest zdecydowanie ozdobna i konkurencja jej nie jest potrzebna.

Odetnij kancik przy skarpie na dole, żeby brody od trawnika nie sterczały, wypiel skarpę z roślinami i dbaj o to, co jest. Jeśli sterczy gdzieś szmata p. chwastom wywal ją, nawet jeśli nie sterczy też wywal. Tamte pojedyncze krzaki są zupełnie niepotrzebne, jałowce wywal, ewentualnie dosadź w środek jeszcze jedną laurowiśnię i dotnij je wszystkie na równo.

Instagram Ogrodowiska
MoniaK 19:14, 22 sty 2015

A kto mi pomoże w tworzeniu ogrodu? Mój przeoczony post jest na stronie 261. Podpowiedzcie chociaż troszkę, proszę.
dominika_ 19:15, 22 sty 2015

Tak mata jest i idzie do śmietnika. Dziękuję serdecznie za wskazówki A czy te cyprysiki też wywalić?
horcia 11:46, 23 sty 2015

Co powiecie na te bazgroły, czy na tej skarpie mogę posadzić jałowce i berberysy(muszę je wykorzystać bo chcę zmienić nasadzenia) a obok kostki buksiki czy to nie będzie się gryzło??? Co można tam dosadzić wysokiego, jakieś liściaste? po prawej jest już 5 szt sosen. Warunki są tu ekstremalne tzn. bardzo wietrznie, blisko brzegu susza, tyn bardziej pod sosnami. Słońce prawie cały dzień.Wrzosy odpadają prawda? A o klonikach to już nie ma mowy. Obok chodnika mokro i cień prawie cały czas.

Bardzo podobają mi się trawy i tak myślę, że może trawami połączyć te rabaty? Trawy dodadzą lekkości i nowoczesności iglakom. Na tej skarpie jest pusto i brzydki widok a wchodząc do domu przechodzę koło niej (i koło rabatki Aninej). Miejsce to powinno być ładne przez cały rok. Czym wykończyć skarpę (granitem nawiązaźć do chodnika czy kamieniem do rogu domu, ale jakim kamieniem). Boję się, że nakićkam bez składu i ładu. Danusia wcześniej w poście pisała że kamieniami obkładało się 30 lat temu Doradzcie,plissss
Gardenarium 14:09, 23 sty 2015

Jeśli użycie kamieni jest uzasadnione to jest sens w obkładaniu, np. skarpy, ogrody skalne, ale najeżone na wierzchu na brzegu rabatki jest nieładne i przedpotopowe bym powiedziała. O to mi chodziło.

Instagram Ogrodowiska
horcia 16:25, 23 sty 2015

Oto miejsce przyszłej rabaty ( zdjęcie robione z góry).

Danusiu droga szepnij choć słówko , czy to ma sens(krytykuj, ochrzaniaj ) tylko nie milcz , proszę . Nie chcę więcej popełniać gaf.
martika 14:23, 24 sty 2015

Mam pytanie do rabaty, ktorą chcę w tym sezonie skonczyc. W rogu mam posadzoną Nigrę, a pod nią Variegatus z Vanilką i podsadzone bergenią. Ta wiśnia mi się tu podoba,ale zastanawiam się czy nie jest to za niskie drzewo na taki rog ogrodu? Jesli tak to co w zamian?

Ewik 19:24, 24 sty 2015

Ja bym ją zostawiła, podoba mi sie, aczkolwiek niech sie mądrzejsi wypowiedzą .
m_pryska 13:36, 25 sty 2015

Witam wszystkich serdecznie. Jestem na forum od dłuższego czasu , ale nie mam swojego wątku. Po prostu jeszcze niema czego pokazać. Chciałabym aby mój ogród stał się bardziej intymny, Może ktoś podpowie mi co robić. Ogród zaczęliśmy z M tworzyć w ubiegłym roku.

wymiary tyłu działki to 24x24m
pozdrawiam