Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 22:04, 27 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Widzę że szybko się ukorzeniają i łatwo

Łatwo się rozrastają i łatwo się dzielą. Z gałązek czy z samych liści też można rozmnażać , ale ja mam jeszcze duże kępy , które podzielę, to nie będę się bawić z łodyżkami, chyba, żę już się złamią to nie wyrzucę a wetknę gdzieś w ziemie, czy do doniczki.
Rozchodniki bardzo lubię, mam jeden gatunek ale to jest plus ,bo jeden powielany dobrze wygląda i spójnie No i ten najobficiej kwitnie, te bordowe bardziej pojedyncze są.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 27 wrz 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:00, 27 wrz 2017

Do góry

Ogród w otulinie Biebrzy 21:58, 27 wrz 2017

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 27 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To znowu ja. Chciałam powiedzieć, że nie widziałam u Tamaryszka kilkudziesięciu hortensji. Znaczy się, może sadzić kolejne - skoro i tak nie ma róż.

Ten nasz dzielony agapant to agapanthus africanus 'Albidus'.

Wiesz, że Hania - Lejda ma kota o nazwie Agapant?

Za prerię dziękuję. Bardzo.

Pozdrawiam Lejdę - ma poczucie humoru

Zobaczysz ten agapant jest cudny mi w oczach siedzi.

Fajnie że widziałaś ile ma miejsa Tamaryszek w ogrodzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:55, 27 wrz 2017

Do góry

Choroby trawnika 21:55, 27 wrz 2017

Do góry
Carlito napisał(a)
Na początku chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post, jestem tu pierwszy raz.
Problem z trawnikiem, raczej charakter użytkowy niż dekoracyjny. Wykonałem badania gleby, mam zalecenia nawozowe, za mało NPK + pH 7,7... Prezentuje się tak:

Czy to rdza źdźbłowa? Proszę o pomoc.

Jest to bardzo wysokie pH nawiez go nawozem jesiennym teraz. Nastepnie jak popada snieg lub wcaesna wiosna posyp go wopnem granulowanym lub kreda malarska jest tansza obnizy ph.

Czy ta trawnik przypadkiem nie jest na podmoklym terenie tak mi sie wydaje? Jezeli tak to zrob drenaz trawnika.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:54, 27 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne te klimaty Dzięki bo mega inspiracja i bardzo budujące

no ja tu robię co mogę żeby Ci klimaty zapodać a tu cichaczem chcesz mi podprowadzić krwiściągi tak

klimaty będą

Ogród w otulinie Biebrzy 21:53, 27 wrz 2017

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:52, 27 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Poruszyłaś wiele tematów, róże, astry, kosmosy, drzewo, prostowanie rabaty, kompostownia (wzorowa).

Drzewo posadź. A ta 'Watanabe' nie będzie za mała (za niska) w miejsce koreańskiej?

Mam w tym roku niedosyt kosmosów u mnie w warzywnym, na pewno będzie więcej dalii i cynii (widzę, że tych od Ciebie/Aliny? nie wysiałam). Oraz planuję nową organizację kompostowników - stoją w miejscu zacisznym, słonecznym, idealnym pod uprawę porzeczek. A mogłyby stać za żywopłotem bukowym.

Twój wątek mnie bardzo mobilizuje do obserwacji, przemyśleń.

Co do róż - więcej nie potrzebuję (u mnie nawet nie chorują ale po prostu nie pasują do rabat w stylu holenderskim). Ale 'Hansę' sobie kupię, bo ma bardzo smaczne owoce, co dopiero teraz odkryłam.

Muszę drzewo dobrać, na razie mamy odrębne zdania z m.

Nie mam też przekonania do Watanabe ale musze przesadzić z innego miejsca. Co do wysokości to chyba ok, widziałam dorosły egzemplarz gorzej czy mi spasuje innymi względami. Trudno ryzyk, kurcze doczytałam że 1,5 m - cholercia za nisko......zong

Mój wątek - same pytania mogłyby być

a co robić z owoców ? chyba pozbieram i wysuszę będzie herbatka - tak chyba tak zrobię a potem prezenciki na święta - chyba ok tylko czy już zbierać ?

dalii będzie więcej i z powodzeniem powinnam przechować - tym razem pozawijam w papier gazetowy miękki - już zbieram i do plastikowych skrzyneczek - też zbieram

muszę podpisać i teraz zdecydować która gdzie - zrywam kwiaty i przymierzam -
takie zabawy lubię, choć w przypadku dalii jakby je nie posadzić będą ok

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:52, 27 wrz 2017

Do góry

mój oczar tylko jesienią ładny

Słoneczny Ogród 21:51, 27 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Daria a kiedy je ukorzeniałaś ?

One były z podziału kępy. Zostały mi z wiosennego rozdzielania.
Te co wiosną wsadzałam to te od płotu przy hortensjach.
Miałam dużo to i gęsto sadziłam, nie sądziłam, że tak sie rozrosną.
Za rok będą całkiem okazałe

Te co zostały rąbłam na kupe ziemi , trochę przysypałam, bo juz nie miałam pomysłu gdzie je posadzic. Wydawało mi sie, że jest ich tylko parę a tu aż tyle zostało
Ogrodowe kreacje 21:50, 27 wrz 2017

Do góry
Dwie latarnie z hortensji na rabacie

Ogród z wilkiem zamkn. 21:50, 27 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Madzia masz moze jeszcze jakieś obrazy zrobione przez Ciebie

Raczej kolorowane farbą

Jest jeszcze kilka porozdawanych
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:49, 27 wrz 2017

Do góry

Zrezygnowałam z cięcia tych tui w tym roku i trochę minie nim się wyrównają

kurdybanka mam wszędzie nawet się zastanawiam czy jako okrywową roślinę go nie zostawić bo walkę przegrywam
Ogród w otulinie Biebrzy 21:49, 27 wrz 2017

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:44, 27 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)

kurcze mam nadzieję że meżuś nie czyta co tu wypisujesz

dać jej zardzewieć ?

No ba, koniecznie .
Ogrodowe kreacje 21:42, 27 wrz 2017

Do góry
Zachowam sobie lato w bukiecie lawendowym w kuchni Probowałam też hortensję, ale doczytałam, że jak chce się kolor jej utrzymać to trzeba w ciemności suszyć, a ja na dworzu i niestety ale poszarzała

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:37, 27 wrz 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Hmmm .. Mira przegląd całkiem miły dla oka

Jeśli miałabym wybierać róże czy hortensje to zostanę przy różach, choć mam jedno i drugi. Pomimo tego, że w taką pogodę jak teraz róże wybijają pędy w górę, łapią choroby, zwieszają główki czy opadają im płatki, to nawet w deszcz chodząc po ogrodzie pochylam się nad opatulonym deszczem kwiatem aby powąchać. Hortensje są cudowne, ogród jesienny bez nich nie byłby taki sam, ale mnie ciepłoludnej osobie, róże przedłużają lato.
Zamówiłam kolejne do ogrodu, choć już miejsce mi się kończy

Pomidory w tym roku mam straszne, a raczej ich nie mam. No cóż, nie każdy ma do tego rękę chyba. Ale próbuję, z pomocą Gosi.
Twój kompostownik to moje marzenie

Chryzantemy mam zawsze w donicy. Muszę jechać w stronę Sylwi, może w weekend po nowe nabytki. Jesień u mnie musi mieć chryzantemy.
Posadziłam w donicy astry nowobelgijskie, ale jakoś nie chcą rosnąć i łapią mącznika, ale to u mnie normalne. Zdecydowanie lepiej rosną w gruncie.

Hehe róże co ciekawa jestem co zamówisz
ja wypatrzyłam że jest taka co się zwie Mira i się zastanawiam czy obligo kupić czy to nie ma znaczenia - najgorsze że nawet mi się podoba
Ciekawa jestem co zmaówiłaś
Tak Gosia to takie guru pomidorowo-nasionkowe
Ja jeszcze nie mam chryzantem - z czasu na ogród pozostał mi tylko ten na O.

U mnie astry rosną nawet, nawet i większość jeszcze nie kwitnie.

ale Violetta zakwitła - takiego szukałam długo

Rododendronowy ogród II. 21:36, 27 wrz 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies