Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:40, 27 gru 2017

Do góry
Danusiu, czy ta kula to Wasze dzieło - sami składaliście, czy można to kupic jako całość?

Pszczelarnia 17:25, 27 gru 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na powitanie kalendarzowej zimy.

Jaki śliczny, tematyczny
...uDany ogród 17:25, 27 gru 2017

Do góry
U nas pięknej pogody ciąg dalszy, wreszcie pojawiło się słońce i człowiekowi od razu humor wrócił.
W ogrodzie przyjemnie, miałam dzisiaj jechać popracować , ale trafiłam płytki do łazienki do nowego domu i pojechałam je kupić pół dnia mi zeszło, ale jestem szczęśliwa.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:08, 27 gru 2017

Do góry
Dzisiejsze widoczki

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:43, 27 gru 2017

Do góry
AgataM napisał(a)
Dorotka, a gdzie Ty się podziewasz? Odezwij sie
Jestem trochę świętowałam chyba jak większość.

Dziś pokażę czym obdarowywałam osoby, które odwiedzałam podczas świąt. Piernikowe chatki też w większości zmieniły swoich właścicieli. Porozdawałam je.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich zaglądających.

Ogród w budowie - nieustającej 16:39, 27 gru 2017

Do góry
Ponieważ ta wiosna jest tylko na niby, wracamy do choinek.

[ ]
Ogród w budowie - nieustającej 16:32, 27 gru 2017

Do góry
My tu bombki i choinki, zima dopiero się niby rozpoczęła a ja dziś przez trzy godziny czyscilam rabaty a oczar kwitnie. I to wszystko w niskim słońcu
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 16:09, 27 gru 2017

Do góry

Zmieniłabym trochę linię rabat i dała wyspę na dole po prawej. Bukszpan inaczej bym posadziła.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:02, 27 gru 2017

Do góry
Ewaa_91 napisał(a)
Bardzo Pani dziękuję za inspiracje, przynajmniej wiem w jakim kierunku iść twraz zimą będzie czas żeby sobie to wszystko rozplanować a potem działać

Korzystając z okazji może uda popytać mi się jeszcze o rabate frontowa, taka reprezentacyjna, czy mogłaby mi Pani tez coś w tym temacie doradzić. Chodzi mi o rabate wzdłuż ogrodzenia. Gdzieś w 1/3 ogrodzenia jest chodnik z kostki i brameczka wejściowa. Po obu stronach kostki, symetrycznie rośnie po 1 dużym świerku z podcietymi gałązkami gdzieś na 150 cm. Pod nimi póki co nic nie rośnie, wzdłuż kostki są posadzone dość rzadko (myslalam o dosadzeniu mkedxy nimi hortensji) kule z thui.

Tak jak jest nie może zostać, są rośliny porozrzucane chaotycznie po całym trawniku na froncie. Nie ma trawy ani rabaty, jest trawa pomiędzy krzakami, a tak nie powinno być.
Północny, suchy przedogródek, jak zagospodarować. 15:58, 27 gru 2017

Do góry
koculka napisał(a)
Bardzo prosze o rady w zapropojektowaniu przedogórdka od północnej strony.

Stare nasadzenie dorbne wyrzucić, ziemię przekopać, wybrać chwasty i byle co, zaprawić kompostem, nieco unieść, żeby lepsze warunki były. Pod hortensje kopac duże doły i zaprawiać dobrze, podlewać.

1 Hortensje bukietowe 1 odmiana
2 trzmielina fortunego 'Emerald'n Gold'
3 runianka
4 żurawka 'Obsidian'
5 Carex 'Evergold'
6 wrzosiec lub żurawka o jaśniejszych listkach niż Obsidian np. 'Berry Smoothie'.

Po prawej drzewko kuliste.

Ogród w Klein Kottorz 15:48, 27 gru 2017

Do góry
Trawnik przekopany, skarb nadal czeka na zagospodarowanie.

Muszę się pochwalić jednym z prezentów gwiazdkowych. Zawsze skarżyłam się na niską jakość podstawowego narzędzia ogrodnika, czyli motyki, więc syn postanowił mnie uszczęśliwić i przywiózł mi z Niemiec taki sprzęt:

Spróbuję używać zgodnie z przeznaczeniem, a jak się na moim piaseczku nie sprawdzi zawsze się przyda jako narzędzie do samoobrony .
Choroby klonów, klon - Acer 14:53, 27 gru 2017

Do góry

Proszę o diagnozę moich klonów i derenia pagodowego variegata , rośliny przez całe lato padały choć były opryskiwane różnego rodzaju środkami grzybiczymi co tydzień na przemiennie , podlane Trianum firmy Koppert i wycinane zainfekowane gałęzie. Ogrodnik stwierdził zgorzel pędów a wykluczył werticilioze bo nie było wyraźnych obręczy po przecięciu pędów. Proszę powiedzcie co jeszcze mogę zrobić bo strasznie mi ich żal . Mam ich dużo w ogrodzie bo to moie ulubione rośliny i nie chcę ich stracić . Mazan widzę , że znasz się na klonach proszę w szczególności Ciebie o pomoc . Przygotowałam im przepuszczalne podłoże torf , kompost i mieszałam z korą i perlitem . Sadziłam na górkach . Mają sztuczne nawadnianie . Czekam na odpowiedź.
Liliowo i kolorowo:) 12:27, 27 gru 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Ogród zimowy piękny...życzę Ci bliskiego rodzinnego kontaktu na
święta i tak białego jak na zdjęciach

Dziękuje no ale śniegiem to się nacieszyłam przed a teraz to już wiosennie i też niedobrze bo tak jak rok temu, wszystko za mocno się ożywi a potem silny mróz 3 dni i oby tak nie było
Mam od lat zimą mieszkańca w ogrodzie pięknego bażanta, grubodzioby też przylatują i mnóstwo innych ptaków
Liliowo i kolorowo:) 12:22, 27 gru 2017

Do góry
nebel napisał(a)
Danusiu, nie ma to jak kochający dziadkowie .

Oj tak no i ta radość
Ewo u mnie już wiosna w ogrodzie te zdjęcia zrobiłam 25.XII.2017r.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:16, 27 gru 2017

Do góry
Ewo, u Ciebie inny klimat. W styczniu masz jeszcze regularną zimę. Sprawdzałam wpisy sprzed roku. 5 lutego ścięłam rozplenice, miskanty i przycinałam krzewy. Po 20 stycznia już było czuć wiosnę.

W jagodniku zrobiłam jeszcze obwódkę z liliowców. Na zakręcie.

A w sezonie jagodnik wygląda tak

Moja działka na Dębowym Lesie 12:11, 27 gru 2017

Do góry
Napia napisał(a)
Aniu, wszystkiego dobrego już bardziej poświątecznie. Świąteczny kominek mnie zauroczył

Agnieszko witaj ! Dawno ciebie niebylo u mnie
Dziękuję bardzo. I tobie też życzę wszystkiego najlepszego w Nowym zbliżającym się Roku !
Moja działka na Dębowym Lesie 12:05, 27 gru 2017

Do góry
katel napisał(a)
Aniu przepiękne prace wykonujesz - artystyczna z ciebie dusza

Kasiu ,dziękuję bardzo

8
Życie w wiejskim ogrodzie 11:50, 27 gru 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nowe drzewka, będą sadzone dopiero na wiosnę :
- grujeczniki japońskie
- ambrowiec balsamiczny
- świdośliwa olcholistna
- judaszowiec kanadyjski

Ogród z mleczną drogą. Jakiż ład i porządek!

Same rarytasiki gotowe do działań wiosennych. Nie ma to jak mieć zapasy na zimę, byle do wiosny.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:45, 27 gru 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

(...)

Jagodnik zimową porą.

Mnie zaczyna nosić pod koniec lutego. Choć koniec stycznia jest pewnym przesileniem w oczekiwaniu na prace ogrodowe.

Mam plan ciąć w tym roku ogrodowym (a w przyszłym kalendarzowym) bukszpany jak najszybciej się da, czyli nawet na początku marca (jak nie będzie siarczystych mrozów i opadów).

Jagodnik pierwszy raz widzę w takiej odsłonie. Piękny z tą obwódką!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:07, 27 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cebulowe na wierzchu , a u mnie nad ziemią cebulki, kret wykopał sporo
Ale cieszę się, ze dnia już przybywa i może za tydzień też będę bielić pnie....zaraz jak sprzątnę na rabatach

Cebulkom nic nie będzie. Trzeba je tylko wcisnąć. Niektórzy dopiero w grudniu sadzą cebulowe.

Część bylin już uprzątnęłam, ale większość wciąż jeszcze jest.

Z warzywnika podjadam pory i brukselkę oraz natkę.

Jagodnik zimową porą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies