U nas pięknej pogody ciąg dalszy, wreszcie pojawiło się słońce i człowiekowi od razu humor wrócił.
W ogrodzie przyjemnie, miałam dzisiaj jechać popracować , ale trafiłam płytki do łazienki do nowego domu i pojechałam je kupić pół dnia mi zeszło, ale jestem szczęśliwa.
Dziś pokażę czym obdarowywałam osoby, które odwiedzałam podczas świąt. Piernikowe chatki też w większości zmieniły swoich właścicieli. Porozdawałam je.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich zaglądających.
Tak jak jest nie może zostać, są rośliny porozrzucane chaotycznie po całym trawniku na froncie. Nie ma trawy ani rabaty, jest trawa pomiędzy krzakami, a tak nie powinno być.
Stare nasadzenie dorbne wyrzucić, ziemię przekopać, wybrać chwasty i byle co, zaprawić kompostem, nieco unieść, żeby lepsze warunki były. Pod hortensje kopac duże doły i zaprawiać dobrze, podlewać.
1 Hortensje bukietowe 1 odmiana
2 trzmielina fortunego 'Emerald'n Gold'
3 runianka
4 żurawka 'Obsidian'
5 Carex 'Evergold'
6 wrzosiec lub żurawka o jaśniejszych listkach niż Obsidian np. 'Berry Smoothie'.
Trawnik przekopany, skarb nadal czeka na zagospodarowanie.
Muszę się pochwalić jednym z prezentów gwiazdkowych. Zawsze skarżyłam się na niską jakość podstawowego narzędzia ogrodnika, czyli motyki, więc syn postanowił mnie uszczęśliwić i przywiózł mi z Niemiec taki sprzęt:
Spróbuję używać zgodnie z przeznaczeniem, a jak się na moim piaseczku nie sprawdzi zawsze się przyda jako narzędzie do samoobrony .
Proszę o diagnozę moich klonów i derenia pagodowego variegata , rośliny przez całe lato padały choć były opryskiwane różnego rodzaju środkami grzybiczymi co tydzień na przemiennie , podlane Trianum firmy Koppert i wycinane zainfekowane gałęzie. Ogrodnik stwierdził zgorzel pędów a wykluczył werticilioze bo nie było wyraźnych obręczy po przecięciu pędów. Proszę powiedzcie co jeszcze mogę zrobić bo strasznie mi ich żal . Mam ich dużo w ogrodzie bo to moie ulubione rośliny i nie chcę ich stracić . Mazan widzę , że znasz się na klonach proszę w szczególności Ciebie o pomoc . Przygotowałam im przepuszczalne podłoże torf , kompost i mieszałam z korą i perlitem . Sadziłam na górkach . Mają sztuczne nawadnianie . Czekam na odpowiedź.
Dziękuje no ale śniegiem to się nacieszyłam przed a teraz to już wiosennie i też niedobrze bo tak jak rok temu, wszystko za mocno się ożywi a potem silny mróz 3 dni i oby tak nie było
Mam od lat zimą mieszkańca w ogrodzie pięknego bażanta, grubodzioby też przylatują i mnóstwo innych ptaków
Ewo, u Ciebie inny klimat. W styczniu masz jeszcze regularną zimę. Sprawdzałam wpisy sprzed roku. 5 lutego ścięłam rozplenice, miskanty i przycinałam krzewy. Po 20 stycznia już było czuć wiosnę.
W jagodniku zrobiłam jeszcze obwódkę z liliowców. Na zakręcie.
Mnie zaczyna nosić pod koniec lutego. Choć koniec stycznia jest pewnym przesileniem w oczekiwaniu na prace ogrodowe.
Mam plan ciąć w tym roku ogrodowym (a w przyszłym kalendarzowym) bukszpany jak najszybciej się da, czyli nawet na początku marca (jak nie będzie siarczystych mrozów i opadów).
Jagodnik pierwszy raz widzę w takiej odsłonie. Piękny z tą obwódką!