Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Róże w naszych ogrodach 21:27, 24 wrz 2017

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:26, 24 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Dla Eli .

Nie patrz na trawę bo niszczyłam wątrobowca.Z brzegu świeżo sadzone derenie i trawy . Sadziłam tuje co 80 cm razem wszystkie i widać jak rosną Jako pierwsza siedzi choina potem między tujami hortensje,Na wiosnę bo teraz mi szkoda chcę wyrównać żreby taki szpaler równy był od początku.Wyglądać to ma tak jak tamte z tyłu równo. A potem jak zrobię porządek ze szpalerem p-----porządek z całą trawą ,Mam zamiar przekopać całą trawę dookoła i siać na nowo.

Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.

Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.

Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.

Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.

Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.

Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.

Zrob najpierw fote.

Sezon 2017 u Hanusi 21:23, 24 wrz 2017

Do góry
Bogusiu, nad moim morzem tego grzybka nie spotkałam, musi on chyba mieć specyficzny teren, a do Was daleko trochę, żeby po grzybki jechać. Chyba w przyszłym roku jaką trzydniówke gdzieś zarezerwuję z noclegiem, żeby było bliżej. Pochwały na jego temat słyszałam od koleżanki.
Elisko, zadawalam się rydzykami ze spaceringu, co prawda co 3 dni garstka ich, ale do jajecznicy dla mnie w sam raz. Pyszne!

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:21, 24 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Ola znalazłam miejsce dla kulkowca. Świetny jest.

ani waż mi się go wyrzucać .

Kasiu, wyrzucać nie mam zamiaru, jeśli nie znajdę miejsca to zostanie tam gdzie jest (chociaż szczerze to przy schodach widziałabym jakieś drzewo kolumnowe )
O tym miejscu, które wskazałaś już myślałam ale pamiętasz jak były przymiarki tej tujkowej kulki na pinu ? Zamykała przestrzeń i boję się, że z tym kulkowcem będzie jeszcze gorzej. ??????????????????????????????????
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:17, 24 wrz 2017

Do góry

White lady biała i różowa

Ogrodowa NN nieśmiała w tym roku.
Limelight w dominującym towarzystwie dalii.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:15, 24 wrz 2017

Do góry
Klonik na dobranoc. Szkoda, że dziś nic nie cyknełam przy tej pięknej pogodzie. Może jutro się uda.

Klonik wybarwia się tak samo jak w ub. roku. zatem on chyba tak ma - bo zauważyłam, że wybarwianie się w pierwszym roku/roku sadzenia jest inne niż w kolejnych latach. Pewnie zmiana warunków glebowych ma w tym jakiś udział.

I to mi przypomina żeby do ogrodowiskowych kloniarzy zajrzeć
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:13, 24 wrz 2017

Do góry
Parę zaległych fotek z zapuszczonego ogródka. Luby walczący z 3tyg trawnikiem, okrywówka i pomponella, rozchodnik i takie tam.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:13, 24 wrz 2017

Do góry
Ola znalazłam miejsce dla kulkowca. Świetny jest.

ani waż mi się go wyrzucać .
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:12, 24 wrz 2017

Do góry
A wracając do kulkowca, czy jednak jest dla niego miejsce w moim przedogródku ?

Pomyślałam by dać ciut za dużą kulą buksową a kulę przesunąć bardziej w center .

To zdjęcie mnie zainspirowało:

https://pl.pinterest.com/pin/462604192966451042/

co myślicie ?
Nasz przydomowy ogródek 21:11, 24 wrz 2017

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Przyroda wyraźnie nas informuje
że czasy bikini się skończyły.
Czas goliznę schować za parawan
nadchodzi okres nie bardzo miły.

Buty zimowe oddać do szewca
aby to i tamto zreperować.
Ciepłe odzienie wyciągnąć z szafy
może trza dziurę zacerować?

Matka Boska Śnieżna
nad górami opiekę sprawuje.
Jak donoszą źródła góralskie
Giewont białą czapę zafasuje.

Bogumiło - nie wiem jaka to odmiana. Dostałem ją od sąsiadki. Z tego co widzę jak chodzę z pieskiem na spacery to u ludzi białe ketmie mają o połowę mniejsze kwiaty niż u mnie. Pozdrawiam serdecznie.

Jest śliczna...lubię białe.
Tu ma być ogród :) 21:09, 24 wrz 2017

Do góry
Dziś wreszcie nie padało, aż się chciało wyrwać z domu, dwogodzinny spacer po lesie i pół koszyka grzybkow, takich idealnych do słoiczków

W kamiennym kręgu od początku 21:00, 24 wrz 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu mam pytanko do Ciebie. Tutaj masz posadzone derenia i pęcherz nice, czy je przycinasz?
W cieniu - zacieniona 20:59, 24 wrz 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
Bogusiu, ogród w słoneczny dzionek od razu weselszy...masz takie wyszukane te swoje roślinne okazy...nawet rozchodnik z białymi liśćmi...Pięknie...

Rozchodnik mam od ubiegłego roku i mnożę...w następnym roku mogę uszczknąć kawałeczek,przyrasta słabiej od tych pospolitych.
Ogród z uśmiechem 20:57, 24 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Mam 3 dalie, nie wiem czy uda mi się je przechować w zimie.Obawiam się, że garaż będzie trochę za cieply

Jolu ja dalie przechowuję w piwnicy temp.pow.5 stopni.Leżą sobie w skrzyneczce lekko z góry przysypane ziemią.Nie podlewam aż do marca.Od marca polewam po wierzchu po troszku raz w tygodniu.
Ogród Cioci cz. 3 20:51, 24 wrz 2017

Do góry
Tak sobie przy kominku fotki oglądam i poprawiam wizytówkę. Jak fajnie widać rozwój ogrodu przez rok Wiosną łysawo o potem nie ma gdzie nawet stopy postawić
kwiecień

maj

czerwiec

lipiec
sierpień
Tu ma być ogród :) 20:50, 24 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

masz takie samo ujecie akutane ? ....coprawda ładnie teren wokól domu wyrównany ...ale jak sobie pomyśle to juz bym nie chciała wrócic do takiego stanu działki

Nie mam, ale zrobić bym mogła, chyba zagadam z sąsiadką

Za to mam od drugiej strony, dziś zrobione.

Dopiero na tych zdjęciach widzę, że szmaragdy już zaczynają robić szczelną przesłonę.
Blaski i cienie nowego życia 20:47, 24 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

fajnie wygląda ta rabata

Tak fajna, ale ma jeszcze dziurę na trawki. Tam co roku żurawki limonkowe mi szlag trafiał. Więc będzie carex elata , narazie rośnie jeden. A przy okazji rośnie też jedna fajna trawka NN od Sylwi. Pod Jablonkami hortensje opóźnione i tak je lubię

Co się stało kwiatom ... 20:44, 24 wrz 2017

Do góry
Ewa,dobrze że napisałaś zrobię na dwa sposoby.
Green Jewel

Hakonechloa Albostriata i Hakonechloa Aureola, może zachwycą..

Tu narazie jest ściernisko... 20:36, 24 wrz 2017

Do góry
Na ogrodzie bez większych zmian. Większość kwiatów w zaniku tylko hortensje w rozkwicie.
Tu narazie jest ściernisko... 20:31, 24 wrz 2017

Do góry
A to już zakupy w całej okazałości:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies