Zawitka zrob z bliska fote a nie z odleglosci tak jakbys widzisla cala rabate z przodu. To co widze one sie normalnie rozwijaja sa takie przysadziste wyrosna. Moje sa u mnie te rowno uciete 6 lat a kupowalam ok 1,20 wysokie u Grabczewskich.
Szmaragd lubi slonce z kazdej strony. Nie lubi jak cos zaslania od razu brazowieje. I traci igly. Nie wiem czy to dobry pomysl aby horty rosly miedzy tujami. Horty je zaglusza albo odwrotnie.
Trawa miskant tez wysoka urosnie wedlug mnie jest tam maly odstep miedzy tujami hortami w jednym szeregu a trawa i dereniami.
Pamietaj, ze derenie rosna wysokie i szeroko chyba, ze bedziesz je ciela.
Podsyp wszystkie szmaragdy (choine tez mozesz) teraz nawozem jesiennym a na wiosne wiosennym.
Te cztery tuje najblizsze maja jasniejszy kolor moze to zludzenie - czegos im brakuje. Tylko i wylacznie podsyp nawozem jesiennym nie zawieta azotu.
Jak szeroka jest ta rabata. Czy tam jest slonce.
Moim zdaniem tam powinnas posadzic nizsze rosliny niz trawy i derenie.
Boje sie, ze te derenie i trawy zaglusza tuje i hortensje. Jakie to hortensje. Mam derenie i wiem jak rosna potrafia przerosnac nawet metr w ciagu roku jak rosna w dobrej ziemi.
Bogusiu, nad moim morzem tego grzybka nie spotkałam, musi on chyba mieć specyficzny teren, a do Was daleko trochę, żeby po grzybki jechać. Chyba w przyszłym roku jaką trzydniówke gdzieś zarezerwuję z noclegiem, żeby było bliżej. Pochwały na jego temat słyszałam od koleżanki.
Elisko, zadawalam się rydzykami ze spaceringu, co prawda co 3 dni garstka ich, ale do jajecznicy dla mnie w sam raz. Pyszne!
Kasiu, wyrzucać nie mam zamiaru, jeśli nie znajdę miejsca to zostanie tam gdzie jest (chociaż szczerze to przy schodach widziałabym jakieś drzewo kolumnowe )
O tym miejscu, które wskazałaś już myślałam ale pamiętasz jak były przymiarki tej tujkowej kulki na pinu ? Zamykała przestrzeń i boję się, że z tym kulkowcem będzie jeszcze gorzej. ??????????????????????????????????
Klonik na dobranoc. Szkoda, że dziś nic nie cyknełam przy tej pięknej pogodzie. Może jutro się uda.
Klonik wybarwia się tak samo jak w ub. roku. zatem on chyba tak ma - bo zauważyłam, że wybarwianie się w pierwszym roku/roku sadzenia jest inne niż w kolejnych latach. Pewnie zmiana warunków glebowych ma w tym jakiś udział.
I to mi przypomina żeby do ogrodowiskowych kloniarzy zajrzeć
Jolu ja dalie przechowuję w piwnicy temp.pow.5 stopni.Leżą sobie w skrzyneczce lekko z góry przysypane ziemią.Nie podlewam aż do marca.Od marca polewam po wierzchu po troszku raz w tygodniu.
Tak sobie przy kominku fotki oglądam i poprawiam wizytówkę. Jak fajnie widać rozwój ogrodu przez rok Wiosną łysawo o potem nie ma gdzie nawet stopy postawić
kwiecień
maj
czerwiec
lipiec sierpień
Tak fajna, ale ma jeszcze dziurę na trawki. Tam co roku żurawki limonkowe mi szlag trafiał. Więc będzie carex elata , narazie rośnie jeden. A przy okazji rośnie też jedna fajna trawka NN od Sylwi. Pod Jablonkami hortensje opóźnione i tak je lubię