Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Spełnianie marzeń - ogród czas start 16:16, 20 kwi 2024

Do góry
Łatwo powiedzieć, orobiłam się jak wół, kasę wydałam, a nic nie widać, ale wiem, że w tamtym roku też tak miałam, a jesienią było już nieźle.

Dla przypomnienia:

Moje sny zdominowała zrębka
Spełnianie marzeń - ogród czas start 16:01, 20 kwi 2024

Do góry
Marcin, dla Ciebie

Zostały mi do zrobienia 6, uzupełnienie różanki czyli 2, rabata 8 i przedpłocie, którego nie ma na planie. 9 to międzi podjazdem a chodnikiem i tego nie robię do kostki bo pan od kostki zabronił

Moje miejsce na ziemi -początek 15:44, 20 kwi 2024

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:42, 20 kwi 2024

Do góry
Oj takiego giganta mam. I to wcale nie sa największe sztangi. Do ciasta wystarczyły dwie.

Mój bez się ociąga z kwitnieniem. Dobrze, że mam dobrą sąsiadke.

To od sąsiadki

A mój cały w pakach jeszcze

Spełnianie marzeń - ogród czas start 15:39, 20 kwi 2024

Do góry
Pierwsze Paule druga Queen

Przerwa na kawę... 15:22, 20 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tylu nowości się uczę w Waszych wątkach. Myślałam, że różne kolory tam to różne odmiany.
tak też można ale to wyższa szkoła jazdy bo niestety tulipany kwitną w różnym czasie. Odstęp pomiędzy najwcześniejszymi i tymi późnymi jest ponad miesiąc. A kwitną góra 2 tygodnie. Trzeba je dobrać nie tylko kolorystycznie ale i terminami kwitnienia coby nie było sytuacji, że najpierw jedna odmiana a potem kolejna. Już miałam takie przypadki. I nie do końca to dobrze wygląda, szczególnie przy przekwitaniu. Korzystam ze sprawdzonych mieszanek gotowych lub podpatrzonych w Keukenhof. Samemu można próbować z tych samych grup jak papuzie czy liliokształtne. Tu na przykład są 2 różne odmiany ale z jednej grupy - van Ejik. Orange, Mystic i Salmon.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 15:12, 20 kwi 2024

Do góry
Styrałam się jak nie wiem, bo wiadomo - trzeba się spieszyć jak się ma małe dziecko ale skończyłam. Zostało ściółkowanie. Dojdą tulipany i czosnki - oby już nie pomylone i klony Globosum w maju

Tym sposobem zostały mi do zrobienia dwie ogromne rabaty grabowe, uzupełnienie różanki, rabata przy ogrodzeniu i przedpłocie. Idę jak burza, sama siebie muszę pochwalić no i muszę nieustannie podlewać, bo dni chłodne, wilgotne, ale deszczu jak ksiądz kropidłem...
Przerwa na kawę... 14:53, 20 kwi 2024

Do góry
inka74 napisał(a)
No ładnych parę złotych zostanie w kieszeni Ale co ważniejsze - ja lubię to miejsce. Często po południu siadam tam z kawą. Jest dobry widok na cały ogród a jednocześnie jest w miarę zacisznie. Co prawda w tak małym ogrodzie do sąsiadów jest z każdego miejsca blisko ale czy jestem na tarasie czy tam pod tujami - głos się niesie identycznie.

Te tulipany na owalnej to obecnie praktycznie jedna odmiana kwitnąca na zdjęciu - Flaming Purissima. Te tulipany mają unikalną cechę - zmieniają kolor wraz z przekwitaniem. Najpierw są ciemne, potem jaśnieją. Z Exotic Emperop co roku tworzyły mi fajny zestaw. Flamingi dają róż a Exotiki trochę bieli z zielenią. To z ubiegłego roku zdjęcie.

Tylu nowości się uczę w Waszych wątkach. Myślałam, że różne kolory tam to różne odmiany.
Przerwa na kawę... 14:41, 20 kwi 2024

Do góry
inka74 napisał(a)
Na owalnej rozkwitły tulipany Flaming Purissima. Resztki Exoticów z poprzednich lat wyglądały smętnie. Dosadzone sztuki okazały się kompletnie inną odmianą. Efektu WOW na rabacie nie było ;(

O Matko i Curko
przepieknie
Przerwa na kawę... 14:33, 20 kwi 2024

Do góry
Bardzo sprytne rozwiązanie, a jakie odciążające budżet. Gratulacje! A tulipany w owalnej mimo, że jakieś pomyłki Ci się trafiły to ja o nich nie wiedząc oceniam ten cały zestaw jako świetny. Miałam wrażenie, że ta mieszanka tulipanów celowo tak kolorystycznie zaplanowana.
No ładnych parę złotych zostanie w kieszeni Ale co ważniejsze - ja lubię to miejsce. Często po południu siadam tam z kawą. Jest dobry widok na cały ogród a jednocześnie jest w miarę zacisznie. Co prawda w tak małym ogrodzie do sąsiadów jest z każdego miejsca blisko ale czy jestem na tarasie czy tam pod tujami - głos się niesie identycznie.

Te tulipany na owalnej to obecnie praktycznie jedna odmiana kwitnąca na zdjęciu - Flaming Purissima. Te tulipany mają unikalną cechę - zmieniają kolor wraz z przekwitaniem. Najpierw są ciemne, potem jaśnieją. Z Exotic Emperop co roku tworzyły mi fajny zestaw. Flamingi dają róż a Exotiki trochę bieli z zielenią. To z ubiegłego roku zdjęcie.

Podwórkowa rehabilitacja 14:30, 20 kwi 2024

Do góry
Zgadzam się z Tobą Rumianko.
Na tej naszej wsi jest zimniej już w mieście. Zmarzły nam liście u wszystkich minikiwi.
Owinięcie sznurkiem nie przejdzie, bo za blisko muru jest ta rura umocowana. Są otuliny na rury, nawet na kawałku mam i trzeba po prostu pociągnąć na całości.
Tymczasem kwitnienie palibinów coraz bliżej.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:28, 20 kwi 2024

Do góry

Za domem klasztor na Bielanach krakowskich

Przestało padać, drugie skarpety dziś przemoczyłam - trzeba było ubrać gumowce
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:23, 20 kwi 2024

Do góry
Mój biedny traktorek

Właśnie wlazły 2szt 3metrowe serby, 5 krzewuszek I 7 doorenbosów. M prowadził, ja skulona na tylnym siedzeniu bo z przodu były bryły korzeniowe serbów

Posadzone. W deszczu. Jutro kolejny taki transport

Własny Vengerberg 14:15, 20 kwi 2024

Do góry
Shirasawy Aureum w donicy przy wejściu.

Własny Vengerberg 14:12, 20 kwi 2024

Do góry
Kokesz napisał(a)

wygląda na Going Green
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:48, 20 kwi 2024

Do góry
Ależ mam wysokie pomidory
Nie mieszczą mi się już w rozsadniku

Dopiero narzekałam że mam za małe

No nie dogodzisz…

Dokupiłam też gotową rozsadę sałaty
Przerwa na kawę... 13:10, 20 kwi 2024

Do góry
A teraz moje kombinacje ze zmianami tarasowymi. Ostatnio dla przypomnienia miało być powiększenie tarasu w stronę ogrodu + pergola + spore zmiany na rabacie z przesadzaniem drzewa. Całość kosztowna bo w zależności od wybranego wariantu prac i materiałów - od ok. 10 do 25 tys. Kwota boli i nie zmieniłoby to sytuacji, że nadal nie wiem, czy chcę zamknąć taras czy nie i że stół jadalny stałby w nasłonecznionym miejscu. Ale wszystko byłoby w jednej bryle. Jak przyszło do realizacji pomysłu i wyboru drewna to okazało się, że żeby wstawić legary i deski trzeba by było skuć płytki i trochę betonu z obecnego tarasu. No bo okno tarasowe jest trochę za nisko. Nagle z niewielkiej roboty zaczęła się robić rozpierducha na co mój Stary ewidentnie powiedział pass. No po prostu z jego obecnymi możliwościami nie dalibyśmy rady sami tego zrobić. Trzeba by było kogoś wynająć a to zaczynają być koszty z górnej a nie dolnej półki. Tak więc wróciłam do eksploracji okolicznych sklepów i firm tarasowych w poszukiwaniu innych rozwiązań. Szczególnie, że żadna, absolutnie żadna pergola z tych co widziałam wcześniej mi nie pasowała do bryły domu.

Jakoś tak biegając znowu po ogrodzie i wkurzając się na padnięte róże wpadłam na inny pomysł. Jaki - sami znajdźcie różnicę

Zdjęcie sprzed tygodnia

Zdjęcia z wczoraj

Zalety tego rozwiązania?
- Wszędzie blisko - do ogniska, do domu, do zadaszonego tarasu z kanapą.
- Od południa do wieczora to miejsce jest zacienione, naturalnie. Tuje dają obecnie sporo cienia, Kanzany z czasem stworzą naturalną pergolę i taki przytulny zakątek - już teraz robi się taki fajny łuczek z ich koron. No i fajnie można oświetlić to miejsce.
- Jak mi się temat odwidzi - mogę bez problemu wrócić tu z ławką.
- Redukcja kosztów i zakresu prac ogromna! Wystarczy, że powiększę to miejsce. Na początek wystarczy ściągnięcie 2 metrów trawnika (eM wyraził zgodę na aneksję trawnika w obliczu braku kucia tarasu, no łaskawca ) i wysypanie drobnym żwirkiem, tak jak tam było pod ławką. Do tego wymiana płotka na pełny (już został kupiony, czeka na malowanie), zawieszenie łańcucha świetlnego między gałęziami (trzeba wstawić punkt z gniazdkami w linię) oraz panelu z cortenu do ozdoby i nawiązania do innych elementów w ogrodzie. Całość - 600 zł i w sumie 1-2 dni roboty (plus trochę czasu czekania na zamówiony towar). Warto?

Ławka z tego miejsca znalazła się z powrotem na tyłach na placyku na cienistej. Wróciła na swoje pierwotne praktycznie miejsce. Taras zostanie odświeżony drewnianymi płytkami-panelami z Ikei - podłoga tarasowa Runnen - koszt 1600 zł i jest w ciemnym brązie takim jak mam meble. Kanapa wróci na swoje miejsce na tarasie - jednak tu ją lubię i nie niszczą się poduchy.

Ten weekend chciałam poświęcić na zmiany. Pogoda może w końcu się ustabilizuje. Przynajmniej część prac mogę zrobić. I co myślicie o takich zmianach? Będę jeszcze kombinowała z ustawieniami mebli, teraz są maksymalnie podsunięte pod płot ale nawet w takiej konfiguracji fajnie się tam siedzi i odpoczywa. Miejsca nie widać z wejścia, jest fajny widok wkoło. Jest szansa, że będzie to w końcu miejsce docelowe
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:53, 20 kwi 2024

Do góry

Jest w trakcie powstawania od tej wiosny. Trafiły już na nią derenie, cisy, rozchodniki, większość rozplenic, jutro trafią jeżówki. Trwają poszukiwania brzóz, próbuje sił w rozmnażaniu hortensji.

Za rok rozchodniki bedą trzy razy takie.
One rosna w mig . Zeszłoroczna wiosną dzieliłam rozchodniki z brzozowej-każda kępę- w tym roku są takie jak przed dzieleniem a w rabacie z werbena bede zmuszona podzielić bo zaczną się zazębiać jak dostana kwiaty.

Jak bedę odmładzała rozplenice ze zdjęcia zapukam do Ciebie i o Kleine Silberspinne też pamietam

Jeszcze mnie czeka podział prosa NW ale już sa zarezerwowane Rośnie praktycznie przy obrzeżu i w środku ma gniazda ale i tak piknie wygląda.
Ptasi gaj 12:51, 20 kwi 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Kloniki piękne i te rosnące i nowe! Mi po zimie padł kolejny
Wiśnia zachwyca bujniścią kwitnienia i kolorkiem. Ja mam chęc jaszcze na Kanzan.
Tulipanki w tym jasnym różu też urocze!
Odkurzania nie zazdroszczę, ja będę pozbywać się kolejnej partii kamyczków.

U mnie nie było wyjścia z kamieniami. Pod nimi rury melioracyjne które wodę odprowadzają do suchych oczek jak są gwałtowne ulewy czy ciągle opady.
To 2020 w czerwcu

Powiem szczerze miałam Kanzana. Drugi raz bym nie kupiła. Kiku ... Jest ładniejsza tylko, że rozłożysta, ale można ją formować.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:23, 20 kwi 2024

Do góry
Próbuję nadrobić ten tydzień na wątkach, ale coś mi nie idzie.
Wrzucę moje pierworodne pomidorzątko i lecę w ogród a wieczorem wrócę do nadrabiania

Reszta sobie siedzi też w szklarni. Grzeję ją nagrzewnicą, więc wyniosłam wszystkie pomidory i przez te zimniejsze noce dalie (część dalii jeszcze w domu).

Lilak Krasavitsa Moskvy zakwitł mi tylko dwoma kwiatami, ale i tak mnie powaliły swoją urodą

Tutaj pytanie mam jak traktować szczepionego na pniu lilaka. Ciąć? Nawozić jakoś specjalnie? Bo jest taki dość luźny no i te raptem dwa kwiaty…

Tamtego roczne limki z patyczków przetrwały zimę bez specjalnych zabiegów - szok! Ciekawa jestem tegorocznych. Wśród tych z wody jeden chyba ma korzonki

Rdest mnie zaskoczył, że już puszcza kwiatuszki, czekam aż się ładnie rozrośnie

Przyszedł też narożnik, ale wpierw muszę posprzątać zanim Wam go pokażę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies