Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

UrszulaB 21:45, 26 maj 2024

Makao napisał(a)

Raz w tygodniu deszcz był by idealny

Jestem za!

U nas dluuuuuugo sucho, a potem leje jak cebra kilkanascie dni
Makao 22:01, 26 maj 2024

UrszulaB napisał(a)

Jestem za!

U nas dluuuuuugo sucho, a potem leje jak cebra kilkanascie dni

Dlatego te zbiorniki uratowały by nasze ogrody przy takiej nieregularności pogodowej
Makao 22:02, 26 maj 2024

Anda napisał(a)

O tak, dokladnie. U Ciebie nie pada, a u mnie pada codziennie. W ogrodzie nic prawie zrobić nie można.

Wczoraj padało i dziś.
Niby prognozy pokazują deszczowy tydzień ale jak już wczoraj opisywałam - mieszkam w jakimś oku pogodowym które deszcze owija
Patrycja_KG_Lu 10:31, 27 maj 2024

Makao napisał(a)

Ha, no to powiem Ci że jeszcze dwa lata temu insta też było bez reklam i sponsorowanych kanałów. Było spokojnie dlatego przeszłam z fb na insta. Wtedy na fb było mnóstwo sponsoringu i mnie to irytowało. Teraz na fb każdy prawie post który przewijam nie dotyczy moich znajomych tylko obcych kanałów i reklam. Na insta jest o tyle dobrze że możesz włączyć tylko posty obserwowane i wówczas wszystkie obce kanały przestają być wyświetlane.

Swoją drogą to nie wiem co Ty oglądasz ale ja oglądam tylko ogrody, fotografów i malarzy więc żadne młode dziewczyny w negliżu mi się nie wyświetlają
Algorytmy dopasowują materiały do Twoich zainteresowań

Ty przestań oglądać te nagie kanały

Hahaha nie napisałam, że to mi się wyświetlają oglądałam razem z nastolatką z rodziny wyświetlające się jej rolki. Ona ma akurat jakieś makijażowe zainteresowania i jej się wyświetla sporo tego zaraz obok śmiesznych filmików.

Co do zbiorników to właśnie w tym tygodniu kończy nam się deszczówka z tego wkopanego 10m3. Susza straszna, podlewamy z niego tylko warzywnik plus nowe nasadzenia. Świeżo siana trawa podlewana z wodociągów. Nadal do nas deszcz nie doszedł.
Makao 12:55, 27 maj 2024

Biegam z tym judaszkiem jak ze sraczką ale stał na słońcu i rano był mocno mocno zwiędnięty więc jak przetransportowałam go w cień. Listki się podniosły. Podlałam go biohumusem bez rozcieńczenia. Wg instrukcji dla ratowania roślin to 2-5 nakrętek bezpośrednio można dać.

I kupiłam Podrzenia Żebrowca/Blechnum Spicant
ElzbietaFranka 14:13, 27 maj 2024

Makao napisał(a)
Może tym razem coś spadnie

Ale póki co idzie bokiem

Dziś burze po obwodzie kwadratu idą a my jesteś w polu kwadratu - bez burzowego

Nad moja działka to samo w sobotę z trzech stron i wszystko przechodzi. EM dzwoni nad Ursynowem ulewa która przyszła znad mojego terenu. EM przeklęty teren albo wody od cholery albo susza.
Wczoraj z małej chmurki 15 minut solidnie popadało. Takie to są burze.

Zakupy zrobiłaś. Odnośnie penstemonu trzeba sądzić wdzięczna roślina tylko nie każda. Potrafi zmarznąć. Tak jak gaura nie lubi korzeni mieć zalewanych.
Mam tego zwykłego i jestem zadowolona bordowe liście i różowe kwiatuszki.
TAR 15:11, 27 maj 2024

Aniu ja swojego dałam w rozproszonym swiatłocieniu. Też chwilowo jest w doniczce ale juz w dobrej żyznej ziemi. Bede sadzic w gorszej glebie niz mam pozostale judaszki wiec zrobie duzy dół z dobrociami. Niestety te lepsze tereny przy domu juz mam obsadzone i pokonczone. Teraz zostały do obsadzania tereny podobne jak u Izy lub Aprila - piach i skała. To bedzie wyzwanie utrzymac tego judaszka. Na pewno bede posiłkowac sie hydrożelem.
Rojodziejowa 15:32, 27 maj 2024

Makao napisał(a)

I kupiłam Podrzenia Żebrowca/Blechnum Spicant

Wow, ale piękna sadzona!
TAR 15:46, 27 maj 2024

Podrzeń bardzo ładny, ja juz z nimi nie probuje, moje dogorywaja choc maja idealna dla nich miejscowke.
Makao 15:59, 27 maj 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Nad moja działka to samo w sobotę z trzech stron i wszystko przechodzi. EM dzwoni nad Ursynowem ulewa która przyszła znad mojego terenu. EM przeklęty teren albo wody od cholery albo susza.
Wczoraj z małej chmurki 15 minut solidnie popadało. Takie to są burze.

Zakupy zrobiłaś. Odnośnie penstemonu trzeba sądzić wdzięczna roślina tylko nie każda. Potrafi zmarznąć. Tak jak gaura nie lubi korzeni mieć zalewanych.
Mam tego zwykłego i jestem zadowolona bordowe liście i różowe kwiatuszki.

Chyba sobie dokupię jeszcze tych penstemon. U nas w ogrodniczym dziś widziałam.
Jeśli się sprawdzą na suche miejsce to super