Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/407-modna-rabata-w-ognistych-barwach

Hi, Hi moja rodzina powiedziałaby, że za dużo. Od kiedy się zapisałam do ogrodowiska to siedzę przy portalu i zachowuję się jak uzależniona . Jak czytam jakiś artykuł np. o werbenie to od razu muszę posprawdzać wszystkie nieznane a wymienione rośliny w artykule. To zabiera dużo czasu. Wczoraj miałam otwarte ok. 50 zakładek, wszystkie z ogrodowiska. Wpisałam w wyszukiwarkę kolor pomarańczowy ale nie wyskoczył mi ten artykuł. A jest ich już dużo, wszak mam 5 letnie zaległości .
A to dla ciebie

I zabieram się za czytanie artykułu.
"Gardeners'World" po polsku 11:07, 08 sty 2015

Do góry
A ja obstaję za angielską wersją, polskie zawsze coś zrobią byle jak.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 10:17, 08 sty 2015

Do góry
sailor62 napisał(a)
Bardzo proszę o wypowiedzenie się na temat zastosowania przefermentowanej gnojówki z pokrzyw w nawożeniu roślin kwaśnolubnych . Czy miało by sens zakwaszanie takiej gnojówki np. kwasem fosforowym ,czy siarkowym ,żeby wytrącić na dnie fermentatora sole wapnia . Albo zakwaszanie dopiero gnojówki rozcieńczonej przygotowanej do podlewania .Bardzo proszę o pomoc bo zakochałem się w gnojówce z pokrzyw , widząc jej wpływ na pomidory i stukturę gleby .
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:16, 08 sty 2015

Do góry
Ten post zamieszczę w innym wątku, tam są spece od takich tematów
Tam, gdzie rodzą się ogrody (gleba w ogrodzie) 10:14, 08 sty 2015

Do góry
My też zamierzamy uprawiać warzywa od wiosny i budować wędzarkę na bazie. Wszelkie choroby współczesnego świata biorą się z żywienia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 08 sty 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Variegatus za radą Danusi tylko martwię się że na wiosnę bedzie tu bardzo pusto.

Variegatus to nie jedyne rozwiązanie, podałam takie, ale pod nim może się jeszcze dziać dużo, poza tym jest atrakcyjny od lata aż do wiosny, a z przodu masz żurawki - żurawki są atrakcyjne zimą, no i cały rok przecież - z tyłu tuje (co prawda za rzadko) i miskantów za mało

Głównym błedem jest dziura między każdą tują, no i za mało roślin. nie ma wypełnienia, gdyby było gęstsze nawet tylko z miskantami i zurawkami byłoby pięknie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 08 sty 2015

Do góry
Hustawka jest dosunięta do płotu, niedobrze Na płocie patyki, żadnego tła,. Odsuń ją od płotu, za huśtawką posadź trzy wysokie jednakowe drzewka (kolumnowe buki, kolumnowe graby, żółte tuje, ławka do przodu.

Po prawej stronie ławki malownicze drzewko na pniu o zwisającym pokroju. Róg rabaty nie może być aż tak cofnięty, pierś ogrodu do przodu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 08 sty 2015

Do góry
Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

Tuje są za rzadko, wprowadzają niepokój zamęt, bpo nie są litą zieloną ścianą, trzeba dobrze lawirować żeby utrafić w dziury z tym co ma być dosadzane

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:51, 08 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Danus dzieki za pamięć i że znalazłaś czas aby do mnie nowicjuszki zajrzeć. Była tu wczoraj i pojawiło się prawie 4 strony. Jak ty to ogarniasz? I dzieki za artykuł o werbenie p. Sprawię sobie taką i posadzę obok r. boniki. A nie kusiło cię żeby napisać coś o rabacie z kolorem pomarańczowym? Chodzi mi po głowie aby skomponować ją z brązem. Obródkę zrobić np. z żuraki "miodowej" ( kruca bomba fiks uciekła mi nazwa).

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej a za dużo po forum

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 08 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Danuś dzięki za pamięć i że znalazłaś czas aby do mnie nowicjuszki zajrzeć. Byłam tu wczoraj i pojawiło się prawie 4 strony. Jak ty to ogarniasz? I dzięki za artykuł o werbenie patagońskiej. Sprawię sobie taką i posadzę obok róży bonica A nie kusiło cię żeby napisać coś o rabacie z kolorem pomarańczowym? Chodzi mi po głowie aby skomponować ją z brązem. Obwódkę zrobić np. z żurawki "miodowej" „marmoladę?” ( kruca bomba fiks uciekła mi nazwa)

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:41, 08 sty 2015

Do góry
Moim zdaniem bez czarny za ciemny, to już raczej coś o białych liściach. Są derenie białe np. Elegantissima wyprowadzane na pniu, takie małe drzewka jakby.

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Bez czarny moim zdaniem bardzo nietrafiony. nie idź w ciemne kolory.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.
Brzoza - Betula 22:23, 07 sty 2015

Do góry
Nie wyobrażam sobie dokładnie miejsca, ale mój nos mi mówi że te same. Grupa brzóz tego samego gat. lub odmiany.
Ogrodowa symfonia 21:42, 07 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Sabinko, wpadłam na Twój wątek i zostałam, poczytałam od poczatku, prawie wszystkie strony. Ja zdcydowanie wolę piasek niż glinę, cieszę się, że wywaliłaś szmatę, ale mam dobrą radę, ściółkuj glebę czymkolwiek, chociaż wszystko wspaniale rośnie (dalie cudne), ale koniecznie popraw żyzność gleby i jej strukturę

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

i tutaj o sciółkowaniu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Rób kompost koniecznie i zasilaj rośliny. Bardzo mi było miło przechadzać się pośród roślinek.

Witam serdecznie Panią, Danusiu. Dziękuję bardzo za sympatyczne i budujące słowa i porady, i za odwiedziny Na pewno skorzystam. Żyzność gleby na bank muszę poprawić. Na wiosnę biorę się ostro do pracy bo przez dokończenie budowy i przeprowadzkę przyznaję się, że opadły mnie siły ale poprawię się W ten mój kawałek zielonego wkładam całe serducho, więc może dlatego wszystko rośnie.
Co do ściółkowania, po zeszłej zimie miałam prawie wszystko rozwiane, za płotem u sąsiada. W tym roku wiosną zgrabiliśmy wszystko, żeby przy kładzeniu kostki, zrobić obrzeża i w dalszej części porządek na rabatach. Niestety nie daliśmy rady. Prace zostały odłożone na ten rok. Co się dało okopczykowałam i opatuliłam. Mam nadzieję,że ogród przetrwa zimę.
Pozdrawiam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:21, 07 sty 2015

Do góry
Jestem po antybiotyku, herbatki były na początku
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:51, 07 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozostałe czyli śliwa wiśniowa - możesz kupić wielopniową a nie na pniu, będzie niższa i coś jak ten lilak.

Danuś dzięki, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie.
Masz w zupełności rację ja zawsze czekam na pomysł "konstruktywny i takiego każdy oczekuje właśnie jeśli ma coś do zmiany". Po to się przecież człowiek pyta. Słup już osadzony bluszczem, tylko nie zdąrzył on jeszcze urosnąć. Znaczy się bluszcz.
Śliwa wiśniowa Nigra piękna tylko dorasta do 6 m a mnie się marzy tak do 3, bo mi ocienia sąsiednią rabatę. Czy da się go okiełznać cięciem? Musze doczytać. W IV kwitłaby śliwa, lilak kwitłby w maju a śliwa byłaby ozdoba do zimy. A co sądzisz o bzie czarnym Black Beauty?

Kondziowy ogrod cz II 18:39, 07 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio nie przejmuj się, ja też nie wiem co mam w ogrodzie, za dużo zdjęć żeby przeszukiwać czasem i szukać nazwy odmiany, albo pogubię się i tez zawsze mi wstyd że nie wiem Mnie nie wypada nie wiedzieć.
To się cieszę hi hi hi
Ogród z orzechem 16:59, 07 sty 2015

Do góry
Dobry pomysł z powiększeniem tej rabaty, będzie o wiele ładniejsza.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:52, 07 sty 2015

Do góry

Jakoś mi się wydaje że za gruba będzie, przytłoczy bo i tak wejście na trawnik zamknięte jest.

A co to jest to bladozielone poczochrane? To jest za niskie, może tutaj wymienić, ale napisz co to jest.
Hippeastrum - Amarylis 16:37, 07 sty 2015

Do góry
Tu jest wyjaśnienie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/119-hippeastrum-zimowa-gwiazda
Paleciaki...czyli nasze meble z palet :P 16:35, 07 sty 2015

Do góry
Po co szyć skoro można kupić gotowe poduszki, szycie wyniesie na pewno drożej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies