Na pewno odpowiedziałabym trafniej gdybym widziała liście, w pierwszym odruchu mi się takie coś nasunęło, ale wróżką nie jestem, jak mam takie zdjęcia z daleka i bez liści Pokaż drzewa w fazie wegetacji to powiem może inaczej.
Granulat granulatem ale najważniejsza jest żyzność samej gleby, struktura i inne właściwości, granulat tego nie zapewni. Nie samymi nawozami roślina żyje przecież.
Najważniejsze dla rośliny jest właściwe przygotowanie przed sadzeniem i sadzenie.
Dziękuję bardzo. Ja się zastanawiałam nad wiązem/czarną topolą co Pani oceniła jako akacja. Zaś wierzbę oceniałam na trzmielinę. Tej wierzby nikt nie ciął, sama tak urosła, może to jeszcze młoda wierzba.
Chyba moje typy są mało prawdopodobne bo to samosiejki na polu.
Nie przedobrzysz bo materia organiczna typu kompost czy próchnica mają to do siebie, że nie przedawkujesz Ja bym szła w kompost, to się mierzy masą, objętością, to widać i roślina to od razu czuje jak się zakorzenia Po prostu "Żarcie".
Najlepiej to do dołka wsypać próchnicy lekko kwaśnej, innej ziemi do iglaków - wyjdzie lepiej i taniej.
Na jedną tuję musisz wylać przed sadzeniem około 5-6 litrów cieczy z rozpuszczonym rosahumusem, potem powtórzyć za miesiąc to samo i potem znowu na jesieni, ale to nie da tego samego co normalne wzbogacenie gleby próchnicą. Najwyżej potem podlewaj a przed sadzeniem raczej inaczej zadbaj o żyzność gleby.
Danuś na gardło i wszelakie przeziębienia, bardzo dobry jest syrop (naturalny ANTYBIOTYK po czosnku) z sosny, na wiosnę będę robił to podzielę się z Tobą abyś więcej nie chorowała i nie przeziębiała się, jest to sprawdzone,
Chyba zdecyduję się na te trzmieliny na pniu albo jakiś świerk na pniu i na jakieś niższe trawki. A mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś niższe trawy, czy np. rozplenica japońska mogłaby być mam ją po drugiej stronie huśtawki.
Hi, Hi moja rodzina powiedziałaby, że za dużo. Od kiedy się zapisałam do ogrodowiska to siedzę przy portalu i zachowuję się jak uzależniona . Jak czytam jakiś artykuł np. o werbenie to od razu muszę posprawdzać wszystkie nieznane a wymienione rośliny w artykule. To zabiera dużo czasu. Wczoraj miałam otwarte ok. 50 zakładek, wszystkie z ogrodowiska. Wpisałam w wyszukiwarkę kolor pomarańczowy ale nie wyskoczył mi ten artykuł. A jest ich już dużo, wszak mam 5 letnie zaległości .
A to dla ciebie
I zabieram się za czytanie artykułu.
Variegatus to nie jedyne rozwiązanie, podałam takie, ale pod nim może się jeszcze dziać dużo, poza tym jest atrakcyjny od lata aż do wiosny, a z przodu masz żurawki - żurawki są atrakcyjne zimą, no i cały rok przecież - z tyłu tuje (co prawda za rzadko) i miskantów za mało
Głównym błedem jest dziura między każdą tują, no i za mało roślin. nie ma wypełnienia, gdyby było gęstsze nawet tylko z miskantami i zurawkami byłoby pięknie.