Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wybaczam, proszę o więcej

aż do słownika zajrzałam

Ja też musiałam sprawdzić w słowniku. Skąd Pszczółce takie trudne słowa się napisały
Stosowanie nawozu Rosahumus 15:54, 08 sty 2015

Do góry
Nie przedobrzysz bo materia organiczna typu kompost czy próchnica mają to do siebie, że nie przedawkujesz Ja bym szła w kompost, to się mierzy masą, objętością, to widać i roślina to od razu czuje jak się zakorzenia Po prostu "Żarcie".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:53, 08 sty 2015

Do góry
Wybaczam, proszę o więcej

aż do słownika zajrzałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:49, 08 sty 2015

Do góry
Reniu dlatego nie wyskoczył bo ona "egzotyczna jest" ale jak wpiszesz rabata w brudnym różu to wyskoczy, bo tak zatytułowana jest

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=rabata%20w%20brudnym%20r%C3%B3%C5%BCu

a grafiki to już same ogrodowisko Link
Stosowanie nawozu Rosahumus 15:39, 08 sty 2015

Do góry
Najlepiej to do dołka wsypać próchnicy lekko kwaśnej, innej ziemi do iglaków - wyjdzie lepiej i taniej.

Na jedną tuję musisz wylać przed sadzeniem około 5-6 litrów cieczy z rozpuszczonym rosahumusem, potem powtórzyć za miesiąc to samo i potem znowu na jesieni, ale to nie da tego samego co normalne wzbogacenie gleby próchnicą. Najwyżej potem podlewaj a przed sadzeniem raczej inaczej zadbaj o żyzność gleby.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 15:09, 08 sty 2015

Do góry
abigail napisał(a)
Mógłby mi ktoś pomóc co to jest za drzewo ? .

i co to jest za krzew

Moim zdaniem to pierwsze to akacja a drugie wierzba, wierzba to też drzewo, tylko cięte mocno się rozgałęzia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:30, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na gardło pomaga herbatka z oregano, to wiem bo próbowałam.

Danuś na gardło i wszelakie przeziębienia, bardzo dobry jest syrop (naturalny ANTYBIOTYK po czosnku) z sosny, na wiosnę będę robił to podzielę się z Tobą abyś więcej nie chorowała i nie przeziębiała się, jest to sprawdzone,
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:29, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?

Chyba zdecyduję się na te trzmieliny na pniu albo jakiś świerk na pniu i na jakieś niższe trawki. A mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś niższe trawy, czy np. rozplenica japońska mogłaby być mam ją po drugiej stronie huśtawki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:23, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak sobie teraz myślę, jakże "ubodzy" są ludzie, którzy nie mają żadnej pasji, tylko własny "nos" i "kasa". Jakże nasze życie jest piękne, gdy możemy sobie sprawić radość choćby jedną roślinką i to szukanie, zdobywanie, zmiany - są takie przyjemne

Też tak myślę, co gorsze to, że po tej stronie jest większość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/407-modna-rabata-w-ognistych-barwach

Hi, Hi moja rodzina powiedziałaby, że za dużo. Od kiedy się zapisałam do ogrodowiska to siedzę przy portalu i zachowuję się jak uzależniona . Jak czytam jakiś artykuł np. o werbenie to od razu muszę posprawdzać wszystkie nieznane a wymienione rośliny w artykule. To zabiera dużo czasu. Wczoraj miałam otwarte ok. 50 zakładek, wszystkie z ogrodowiska. Wpisałam w wyszukiwarkę kolor pomarańczowy ale nie wyskoczył mi ten artykuł. A jest ich już dużo, wszak mam 5 letnie zaległości .
A to dla ciebie

I zabieram się za czytanie artykułu.
"Gardeners'World" po polsku 11:07, 08 sty 2015

Do góry
A ja obstaję za angielską wersją, polskie zawsze coś zrobią byle jak.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 10:17, 08 sty 2015

Do góry
sailor62 napisał(a)
Bardzo proszę o wypowiedzenie się na temat zastosowania przefermentowanej gnojówki z pokrzyw w nawożeniu roślin kwaśnolubnych . Czy miało by sens zakwaszanie takiej gnojówki np. kwasem fosforowym ,czy siarkowym ,żeby wytrącić na dnie fermentatora sole wapnia . Albo zakwaszanie dopiero gnojówki rozcieńczonej przygotowanej do podlewania .Bardzo proszę o pomoc bo zakochałem się w gnojówce z pokrzyw , widząc jej wpływ na pomidory i stukturę gleby .
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:16, 08 sty 2015

Do góry
Ten post zamieszczę w innym wątku, tam są spece od takich tematów
Tam, gdzie rodzą się ogrody (gleba w ogrodzie) 10:14, 08 sty 2015

Do góry
My też zamierzamy uprawiać warzywa od wiosny i budować wędzarkę na bazie. Wszelkie choroby współczesnego świata biorą się z żywienia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 08 sty 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Variegatus za radą Danusi tylko martwię się że na wiosnę bedzie tu bardzo pusto.

Variegatus to nie jedyne rozwiązanie, podałam takie, ale pod nim może się jeszcze dziać dużo, poza tym jest atrakcyjny od lata aż do wiosny, a z przodu masz żurawki - żurawki są atrakcyjne zimą, no i cały rok przecież - z tyłu tuje (co prawda za rzadko) i miskantów za mało

Głównym błedem jest dziura między każdą tują, no i za mało roślin. nie ma wypełnienia, gdyby było gęstsze nawet tylko z miskantami i zurawkami byłoby pięknie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 08 sty 2015

Do góry
Hustawka jest dosunięta do płotu, niedobrze Na płocie patyki, żadnego tła,. Odsuń ją od płotu, za huśtawką posadź trzy wysokie jednakowe drzewka (kolumnowe buki, kolumnowe graby, żółte tuje, ławka do przodu.

Po prawej stronie ławki malownicze drzewko na pniu o zwisającym pokroju. Róg rabaty nie może być aż tak cofnięty, pierś ogrodu do przodu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 08 sty 2015

Do góry
Posadź w takim razie trzmielinę żółtą na pniu - trzy szt, pod nią niższe trawki a na brzegu bardziej bordową żurawkę i będzie git jak to mówią.

Tuje są za rzadko, wprowadzają niepokój zamęt, bpo nie są litą zieloną ścianą, trzeba dobrze lawirować żeby utrafić w dziury z tym co ma być dosadzane

U ciebie nie wygląda dobrze, bo akurat miskanty wypadły na tle tui a nie w dziurach

Chodzi o to że już byłoby lepiej a resztę trzeba dosadzać, żebyś miała rośliny na różne pory roku. Musiałabyś zrobić cały ogród zimozielony. Może różaneczniki zamiast traw, kwiaty mocno różowe, będą ładnie odcinały się od żółtej trzmieliny. a trawy w hortensjach?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:51, 08 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Danus dzieki za pamięć i że znalazłaś czas aby do mnie nowicjuszki zajrzeć. Była tu wczoraj i pojawiło się prawie 4 strony. Jak ty to ogarniasz? I dzieki za artykuł o werbenie p. Sprawię sobie taką i posadzę obok r. boniki. A nie kusiło cię żeby napisać coś o rabacie z kolorem pomarańczowym? Chodzi mi po głowie aby skomponować ją z brązem. Obródkę zrobić np. z żuraki "miodowej" ( kruca bomba fiks uciekła mi nazwa).

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej a za dużo po forum

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 08 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Danuś dzięki za pamięć i że znalazłaś czas aby do mnie nowicjuszki zajrzeć. Byłam tu wczoraj i pojawiło się prawie 4 strony. Jak ty to ogarniasz? I dzięki za artykuł o werbenie patagońskiej. Sprawię sobie taką i posadzę obok róży bonica A nie kusiło cię żeby napisać coś o rabacie z kolorem pomarańczowym? Chodzi mi po głowie aby skomponować ją z brązem. Obwódkę zrobić np. z żurawki "miodowej" „marmoladę?” ( kruca bomba fiks uciekła mi nazwa)

Mam gotowe rozwiązanie, za mało chodzisz po stronie głównej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:41, 08 sty 2015

Do góry
Moim zdaniem bez czarny za ciemny, to już raczej coś o białych liściach. Są derenie białe np. Elegantissima wyprowadzane na pniu, takie małe drzewka jakby.

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Bez czarny moim zdaniem bardzo nietrafiony. nie idź w ciemne kolory.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies