Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 10:59, 07 sty 2015

Do góry
Przycinamy na wiosnę, wtedy widać już zaczątki i że żyje.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 10:53, 07 sty 2015

Do góry
Oczywiście, dlatego ich nie polecam, to już miniona moda, robiło się to w latach 80-tych.
Wiejski raj Beaty 19:35, 06 sty 2015

Do góry
Pięknie i sielsko A lotnisko gęsie urzekająca fotka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:21, 06 sty 2015

Do góry
Obiecuję sobie nic nie komentować co jest w necie na mój temat. A nawet nie czytać. Dlatego usilnie proszę, jak ktoś chce mnie poinformować, niech to zrobi na prywatną wiadomość, a nie na wątku. U mnie duży mróz, a mało śniegu, dlatego trzymam się ciepło.
Ogrodowe skarby 17:13, 06 sty 2015

Do góry
Bardzo dziękuję za odwiedziny miło, wątek dzięki Wam odżył i nabrał troszkę tępa...

Juzia_G, AgnieszkaW, Urszulla Dziękuję

Mala_Mi Dzięki, do okna na początku nie byłam przekonana z czasem jakoś się przyzwyczaiłam i tak zostało
mira kalendarz jest z Przepis na ogród. Jutro będę szukać i mam nadzieję że znajdę !

Gardenarium Witam szefową cieszę się że Danusiu zajrzałaś! To prawda na początku byłam zagubiona i faktycznie przyczyniłaś się jako pierwsza do tego co się stało!!A stało się bardzo dużo ....ugór zmienił się w ogród z którego jesteśmy bardzo zadowoleni. Cały czas ogród wymaga zmian.... coś dosadzić, coś przesadzić ale to wszystko sprawia mi dużo radości i satysfakcji
Idzie wiosna i chciałabym troszkę zmienić ogród , chodzi mi o ten kąt z bzem - lilakiem .Z powodu że cały czas wyrastają od dołu małe sadzoneczki mam chęć usunąć go usunąć . Nie jestem pewna czy dobrze myślę bo przecież bez to tego typu ogrodu pasuje.
Część pod "linie proste " to część przy domu nie mogłam się zdecydować bo bardzo lubię ogrody uporządkowane i takie "wiejskie"pełne kwiatów. Zdecydowałam że ogród podzielę na 2 części tym oto sposobem mam dwa w jednym Nie wiem czy słusznie? w tamtym czasie tak czułam i tak zrobiłam a jak mi się odmieni to zmienię linie rabat
agnieszka_podpora Cieszę się że mnie odwiedziłaś szczerze mówiąc sama jestem zaskoczona że tak wszystko szybko urosło i tak się za klimatyzowało . Koszt zakupu roślin faktycznie nie jest mały Ja też dużo nasiałam trochę dostałam od dobrych ludzi hihihi a resztę kupiłam .Pamiętam zamówiłam 106 szt roślin a jak je posadziłam to ich nie było widać. Nawet teraz kiedy roślinki się rozrosły to jeszcze tyle miejsca wolnego jest .Z czasem wszystko urośnie i będzie busz hihihi taką mam właśnie nadzieję

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 15:50, 06 sty 2015

Do góry
Zajrzyj na Facebooka, wrzuciłam liście https://www.facebook.com/ogrodowisko

A może bardziej by pasowała 3 szt w donicy - ta sama Hakone? Obfita czupryna tego samego.
Różomaniaczka wita wszystkich ogrodowo zakręconych 15:45, 06 sty 2015

Do góry
Ale czy to jest miejsce na taki piękny temat? Może nazwiesz jakoś watek i znajdziemy go w Naszych Ogrodach?
Nawet osobiście mogę przenieść i zmienić nazwę
Ogrodowe skarby 15:43, 06 sty 2015

Do góry
Ja się tylko boję, ze on nie powinien być kwadratowy i rządkami posadzony.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 06 sty 2015

Do góry
Pełna depresji z powodu nie kończącej się zimy, staram się ratować jak się tylko da. Wyniki moich starań ratunkowych zamieszczam na Facebooku. Lajkujcie

https://www.facebook.com/ogrodowisko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:37, 06 sty 2015

Do góry
Lubię niebieski jednak

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 15:15, 06 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też dzisiaj byłam, zainteresowałam się bo masz róże A ja będę dosadzać i szukałam czy masz coś w cieniu i niskie.

O matko,Szefowa ! w moich skromnych progach
Moje róże to młodziaki,dopiero ich obserwuję, ale w półcieniu z niższych mam Burgundy Iceberg i 3 Fresie. Radziły sobie znakomici.

Ogrodowe skarby 15:01, 06 sty 2015

Do góry
Cieszę się z sukcesu i Waszej owocnej pracy no i efektów, jako jedna z pierwszych i najpierw osamotniona, ale długo Was wspierałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2861-naturalny-strumien-ciek-wodny-row-w-ogrodzie

No i powstał cudny obraz ogrodowy No i niech mi ktoś powie, że nie mam wpływu na to co dzieje się w ogrodnictwie polskim
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 14:14, 06 sty 2015

Do góry
Ja też dzisiaj byłam, zainteresowałam się bo masz róże A ja będę dosadzać i szukałam czy masz coś w cieniu i niskie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:43, 06 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ja jestem w miarę konsekwentna, ale jak z Hanią wpadniemy do dobrej szkółki, to obie dostajemy małpiego rozumu, chyba jak wszyscy pasjonaci ogrodnictwa i kupujemy... bo ładne, bo sprawdzimy jak się sprawuje na rabacie, bo pasuje do czegoś. Podpuszczamy się wzajemnie. Potem dopiero się myśli: "a gdzie ja to posadzę?"

Ja to naprawdę już nie mam gdzie, ale teraz wymyśliłam, że przerobię hidcotową radykalnie. Nie będzie już biało-niebiesko-żółta i wywalę świecznice bo za dużo miejsca zajmują i nie zdążają zakwitnąć.

Danusiu, a ja myslalam, ze ty, ogrodnik doświadczony takich problemów nie masz. Ja, niedoswiadczona - owszem. Ale ty jesteś Mistrzem
Pozdrawiam serdecznie
Witam wszystkich użytkowników 21:31, 05 sty 2015

Do góry
Witaj, bardzo proszę nie dubluj wątków, bo już jeden przenosiłam
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 21:24, 05 sty 2015

Do góry
Scibor napisał(a)
Obrzeże (chyba świerkowe) u leśniczego w Księżnie:

Próbnie wykonałem takie obrzeże na Czaharówce. Wysokość ustaliłem na 15 cm (pierwsze z lewej), i oczywiście zamiast otoczaka, powieszchnia zostanie pokryta drobnym klińcem z kamienia naturalnego. Obrzeża planuję zrobić z przepołowionych okrąglaków dębowych (jak na zdjęciu):

Pod Laskiem 20:58, 05 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)
czy ktoś wie co to za gatunek iglaczka co tak ładnie się przebarwia ?

To wygląda na tuję 'Rheingold'.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:49, 04 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Danusiu wbiłaś mi prawdziwego klina. Musiałam sie z tą sugesią przespać.
Dlaczego czerwony nie? Nie bardzo mam gdzie dać te czerwienie. Na prawo jest rabata różowo-fioletowa, potem różowa, na lewo niebiesko-żółta i pomarańczowo - brązowa. Posuwając się w głąb ogrodu to już mamy prawie 100% cienia i te róże tam te będą kwitły.
Podoba mi się pomysł z kolorem srebrnym. Dalie, lilie i trawy też się pojawią, podoba mi się gaury, skuszę się na Dauphine, (ale obawiam się, czy w zimie nie wygniją jej korzenie u mnie), oraz miskanta Morning Light ( tylko on jest wysoki, gdzie ja go wcisnę, może przed drzewkiem? albo lepiej przed wiciokrzewem bo on ma taką łysą nogę ) i stipa jest bardzo ładna (już szukam nasion), szkoda tylko że jednoroczna ( tak podają w http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocna-pony-taili-stipa-tenuissima-id95.html). O kannie też pomyślę, i bialej jeżówce.

Oj czuję, że będą wielkie zmiany u mnie, większe niż planowałam.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 15:22, 04 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pomieszaj te grudy z piaskiem i kompostem, rozluźni się i użyźni, co się przyda roślinom. W razie czego świerka podnieś wyżej i podsyp go próchnicą kwaśną, żeby szybciej rósł. Ale jako soliter na frontową rabatę to nie jest zbyt fortunny wybór. Na froncie od razu ma zachwycać a tu będziesz czekać nie wiem ile lat i w dodatku golizna będzie bo ten świerk raczej na solitera w trawniku pasuje

To taka moja chyba trafna i życzliwa rada Wiem, że za nic nie chcesz tego usunąć, ale ja się pytam a dalczego??? Za 20 lat to już będzie po ptokach

grudy wymieszałam już z obornikiem bo zdążyłam sobie jeszcze skombinować, ale piasku już kupić mi się nie udało bo małe składy koło mnie zimy się wystraszyły ale dokładnie tak zrobię wiosną
a co do mojego świerka i odpowiedzi na pytanie dlaczego nie chcę go ruszać ... bo gdzieś widziałam w podobnej lokalizacji i mnie zachwycił ... ale mając w głowie Danusiu Twój piękny ogród jak takiej rady nie wziąć do serca, no jak?!
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 13:49, 04 sty 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
dziewczyny, żeby nie było, że tylko ten mój ogródek na komputerze tworzę to dziś u mnie 5 stopni w cieniu, no to z małej rabatki posprzątałam korę, zdjęłam tzw. "szmatę" oraz widłami podziałałam na tej mojej biednej uklepanej glinie

przy świerku nie kopałam, żeby mu korzeni nie umroziło

duma mnie rozdzadzała (choć nie wiem za bardzo z jakiego powodu) ale zastanawiałam się tylko co myślą sąsiedzi jak mnie widzą

Pomieszaj te grudy z piaskiem i kompostem, rozluźni się i użyźni, co się przyda roślinom. W razie czego świerka podnieś wyżej i podsyp go próchnicą kwaśną, żeby szybciej rósł. Ale jako soliter na frontową rabatę to nie jest zbyt fortunny wybór. Na froncie od razu ma zachwycać a tu będziesz czekać nie wiem ile lat i w dodatku golizna będzie bo ten świerk raczej na solitera w trawniku pasuje

To taka moja chyba trafna i życzliwa rada Wiem, że za nic nie chcesz tego usunąć, ale ja się pytam a dalczego??? Za 20 lat to już będzie po ptokach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies