Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Juzia 15:12, 04 sty 2015

Zdrówka życzę!
kasiek 17:30, 04 sty 2015

waldek727 napisał(a)

Skoro o przemyśleniach mowa, to dorzucę też z Nowym Rokiem parę słów od siebie. Swoich spostrzeżeń nie opieram tylko na ogrodach prezentowanych na forum, a na ogrodach które miałem możliwość poznać przez lata swojej ogrodniczej pasji. Moim zdaniem ostatnio zbyt wiele ogrodów bazuje tylko na zasadzie wizualnego ich odbioru, zamiast opierać się na prawdziwej sztuce ogrodnictwa. Ogrody nie są martwą naturą i nie tylko powinny ładnie wyglądać ,,dla oka", ale przede wszystkim powinny wtapiać się w rodzimą faunę. Podobnie jak William Robinson nie optuję za dzikim nieporządkiem i chaosem w przydomowych ogrodach. Wręcz przeciwnie. Namawiam aby ogrody które służą nam do odpoczynku, zabawy i relaksu poza ich naturalnym związkiem z przyrodą były również dla nas miłe w odbiorze wizualnym.
Tak jak już napisała Danusia, patrzeniem na swój własny czubek nosa i grubym portfelem ogrodu z prawdziwego zdarzenia nigdy nikomu nie udało się jeszcze stworzyć. Wszystko to co teraz szokuje innych i jest zerżnięte żywcem z jakiegoś reklamowego obrazka niebawem zweryfikuje na swoją korzyść sama Matka Natura. Część roślin zasili materiał przygotowany do rozpalenia ogniska, a pozostała część we właściwy dla siebie sposób w poszukiwaniu wody i składników odżywczych wyrówna zachwiane wcześniej proporcje ogrodu.
Dla mnie nieocenionym mistrzem łączenia natury z pięknem aranżacji ogrodu jest Magdalena Gessler polskiego ogrodnictwa , czyli nasza Danusia. Z pełną odpowiedzialnością polecam wszystkim comiesięczną lekturę Jej artykułów zamieszczanych na stronie głównej ,,Ogrodowiska". Przenośmy Jej myśli do naszych ogrodów z tą świadomością, że wtedy będziemy mogli je tworzyć z równie wielką pasją tak jak Ona.

O - jakie fajne przemyślenia
a co do Danusi - jest faktycznie niesamowita, z taką lekkością łączy rośliny, dobrze jest miec tu taką osobę
Agatan24 18:34, 05 sty 2015

Danusiu coś tam u siebie skrobnęłam
Mam pytanie jeśli teraz kupiłabym hortensje limelight to co z nimi zrobić żeby dotrwały do wiosny, a może wstrzymać się z kupnem jak będzie sezon?

Pozdrawiam.
Luki 22:33, 05 sty 2015

Danusiu

pisz lepiej jak tam zdrówko?
Iwk4 00:43, 06 sty 2015

Gardenarium napisał(a)

ja jestem w miarę konsekwentna, ale jak z Hanią wpadniemy do dobrej szkółki, to obie dostajemy małpiego rozumu, chyba jak wszyscy pasjonaci ogrodnictwa i kupujemy... bo ładne, bo sprawdzimy jak się sprawuje na rabacie, bo pasuje do czegoś. Podpuszczamy się wzajemnie. Potem dopiero się myśli: "a gdzie ja to posadzę?"

Ja to naprawdę już nie mam gdzie, ale teraz wymyśliłam, że przerobię hidcotową radykalnie. Nie będzie już biało-niebiesko-żółta i wywalę świecznice bo za dużo miejsca zajmują i nie zdążają zakwitnąć.

Danusiu, a ja myslalam, ze ty, ogrodnik doświadczony takich problemów nie masz. Ja, niedoswiadczona - owszem. Ale ty jesteś Mistrzem
Pozdrawiam serdecznie
Anias 12:54, 06 sty 2015

Danusiu, przyszlam zyczyc Szczesliwego Nowego Roku!!
Pozdrawiam!
Gardenarium 15:37, 06 sty 2015

Lubię niebieski jednak

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:40, 06 sty 2015

Pełna depresji z powodu nie kończącej się zimy, staram się ratować jak się tylko da. Wyniki moich starań ratunkowych zamieszczam na Facebooku. Lajkujcie

https://www.facebook.com/ogrodowisko

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:21, 06 sty 2015

Obiecuję sobie nic nie komentować co jest w necie na mój temat. A nawet nie czytać. Dlatego usilnie proszę, jak ktoś chce mnie poinformować, niech to zrobi na prywatną wiadomość, a nie na wątku. U mnie duży mróz, a mało śniegu, dlatego trzymam się ciepło.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:46, 07 sty 2015

Wstyd się przyznać, ale nie mam nowych zdjęć, ciągle doleczam się z kaszlu. Przypominam o wiośnie, najlepiej aby nadeszła jak najszybciej. bo mam nowe cebulowe.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies