Od kilku lat powracał temat podświetlenia niektórych roślin w ogrodzie. Lubiliśmy o tym gadać, ale w kwestii realizacji napinki nie było.
W tym roku temat się w ogóle nie pojawił w rozmowach, natomiast pojawił się jako realizacja . Małżonek wziął był zamówił z cicha pęk akcesoria, dziś dokonał podłączenia.
No i tak jest:
Co za pomysły, żeby chorować w taką pogodę… Ach, ta klimatyzacja, tylko u siebie w domu możesz mieć wpływ na jej ustawienia…
Zwlokłam się z wyrka boleści i cyknęłam kilka fotek, gdy na dworze zrobiło się nieco chłodniej.
Wróciłam do domu, a tam... płakać się chce, mój ambrowiec poległ, jedno z największych i najstarszych drzew dziewczyny, czy jest szansa by go poskładać? Czy on się zasklepi po związaniu? Mój eM go postawił, pytanie czy komuś się udało uratować takie drzewo czy szykować już piłę?
Nie widzę innego wyjścia, bo zaczął mi się urlop i chcę trochę nadgonić to co zaplanowałam , a przecież tyle bieżących rzeczy do zrobienia, a upały ponad trzydziestostopniowe w ciągu dnia nie daja nic robić. Dziś nie chciało mi się wstać wcześnie to zaliczyłam saunę w tunelu przycinając liście i wilki pomidorom i ogórkom i podwiązując je dodatkowo bo już osiągnęły wysokość tunelu i zaczęły iść po półmetra zakręcając w dół dół Policzki miałam koloru przejrzałych pomidorów, od razu posolonych od spływającego potu z czoła- masakra! Po tym więc już pierwszą kąpiel schładzającą w domu zaliczyłam przed południem
Ale odsłonięte pomidorki będą szybciej dojrzewały
Honey Moon
Russian Cossak i Anna
Russian
Klara
Znowu w nocy podlało
Rośliny oszaleją chwasty też oby nie grzyb ,bo warunki ma idealne :-/
Pomidorki już się czerwienią
Żółte w kolejce
Oby ich nie trafiło za szybko przy tej pogodzie.
Zrobiłam eksperyment i przyciełam szałwię Caradonna wyżej ( tak ok 15cm) bo wkurzało mnie to ,że po cięciu po samej ziemi ,gałązki były wiotkie i kładły się.
No i jestem bardzo zadowolona
Gałązki są sztywne i się nie pokładają
I była akcja cięcia tulipanowca
Kurczę no wielki już jest i ciężko go ciąć
Piłą z trzonkiem 5,5 m + drabina
Gałęzie wydawało się że w połowie drzewa to ledwo ledwo się udało dosięgnąć
Cały czas obserwuję moją niepewną co do odmiany Florentinę. I chyba jednak nie na pomyłki bo obecne pąki kwiatowe są zupełnie inne niż poprzedni kwiat. Teraz jest bardziej pełny i widać w środku masę pofalowanych płatków. Raczej będzie to Florentina