Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Pokaż wątki Pokaż posty

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 01:15, 13 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
Piekne lilie
Mimo jesiennego widoku, nadal podoba mi się Twój warzywnik

Dzięki Ewuś
Dziś wieczorem trochę powyrywałam kwitnących sałat, bo już powyginały się i pokładły na wszystkie strony, ale część, zostawiam , bo chcę by się same wysiały A jutro chcę zrobić jeszcze jakieś wysiewy warzywne

Gosialuk 09:24, 13 lip 2024

Ania ale masz motywację do działania, że się zrywasz tak rano. Ja też wstaję, ale ruszam do pracy niestety. Wieczorem po całym dniu tych temperatur siły odzyskuję po dwudziestej i ruszam na polowanie na ślimaki. A robotą dalej niezrobiona.
Basieksp 10:21, 13 lip 2024

Piękna ta lilia mam podobną, ale moja nie jest tak ładnie wkomponowana, Twoja z tym berberysem bardzo ładnie wygląda
anpi 17:12, 13 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Ania ale masz motywację do działania, że się zrywasz tak rano. Ja też wstaję, ale ruszam do pracy niestety. Wieczorem po całym dniu tych temperatur siły odzyskuję po dwudziestej i ruszam na polowanie na ślimaki. A robotą dalej niezrobiona.

Nie widzę innego wyjścia, bo zaczął mi się urlop i chcę trochę nadgonić to co zaplanowałam , a przecież tyle bieżących rzeczy do zrobienia, a upały ponad trzydziestostopniowe w ciągu dnia nie daja nic robić. Dziś nie chciało mi się wstać wcześnie to zaliczyłam saunę w tunelu przycinając liście i wilki pomidorom i ogórkom i podwiązując je dodatkowo bo już osiągnęły wysokość tunelu i zaczęły iść po półmetra zakręcając w dół dół Policzki miałam koloru przejrzałych pomidorów, od razu posolonych od spływającego potu z czoła- masakra! Po tym więc już pierwszą kąpiel schładzającą w domu zaliczyłam przed południem
Ale odsłonięte pomidorki będą szybciej dojrzewały
Honey Moon

Russian Cossak i Anna
Russian

Klara

basia3012 19:41, 13 lip 2024

Aniu, w tunelu masz potwory. I już możesz je zjadać. Pozazdrościć plonów.
Basieksp 22:31, 13 lip 2024

No jestem pod wrażeniem U nas pomidory jedynie koktajlowe posmakowaliśmy, a reszta jeszcze trochę a u Ciebie ogromne i dojrzewają
Agatorek 20:07, 16 lip 2024

Piękny jest lipiec w Twoim ogrodzie . I jak soczyście rośliny wyglądają na fotkach, aż wylewają się z rabat, chyba u Ciebie trochę pada .

Ps. Pomidory to jakieś potwory!
Agnieszka_Z 12:49, 18 lip 2024

Piękne pomidory, a Klara to chyba rekordzistka.
sylwia_slomc... 15:37, 18 lip 2024

anpi napisał(a)
Pare kolorowych kadrów:

Wiesz może jak się nazywa ta naparstnica? Mam taką samą ale bez nazwy.
O obrusikach i serwetkach doczytałam Twój warzywnik jak najładniejsze Angielskie się prezentuje. Śmiem twierdzić to nie warzywnik, a piękna rabata
anpi 09:05, 19 lip 2024

basia3012 napisał(a)
Aniu, w tunelu masz potwory. I już możesz je zjadać. Pozazdrościć plonów.

Tak Basiu, pomidorki jemy od gdzieś od 25 czerwca. W tym sezonie duże plony. Jednak stałe nawadnianie robi dobrą robotę. Kropelkowe włącza się na godzinę wieczorem i rano. Oczywiscie kwasy humusowe, przygotowanie podłoża i dołka przed posadzeniem sadzonek, potem gnojówki że skrzypu , żywokostu( a z pokrzywy w tym roku nie nastawiłam) też pewnie mają znaczenie
Wczoraj zebrałam jednorazowo ponad 15 kg pomidorów. Zebrałam wszystkie opalone nawet słabiej, by kolejne rosły. A te w ciągu dnia zerwane dojrzeją i pójdą na koncentrat Aż szkoda- bo są pyszne na surowo, ale nie przejemy! Do tej pory codziennie jemy pomidorki i jeszcze córcia bierze.
Jestem też bardzo zadowolona z odmian które wybrałam
Pod ciężarem owoców łodygi się powyginały, sznurek nie utrzymuje! A jeszcze poobcinałam dwie taczki ogromnych liściorów, by lepiej dojrzewały i rosły owoce. To zdjęcie nie oddaje jakoś wielkości owoców, ale będą zbliżenia