Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:21, 18 wrz 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Basiu, jakie zbiory pogratulować..., w mojej okolicy mimo deszczu straszna posucha na grzybki ale nie tracę nadziei
Basiu, a jak zdrowie szwagra? czy już wszystko w porządku?

Na pewno pokażą sie i u Ciebie

Moniu co do zdrowia szwagra to kardilogicznie dobrze a nawet bardzo dobrze ,powiklania poeperacyjne też nie wystąpily...Tylko porażenie platu glosowego .Dziś pojechal do Kajetan tam będzie rehabilitowany i mam nadzieję że pomogą

deszczowa fotka

System automatycznego nawadniania 11:16, 18 wrz 2017

Do góry

Mam pewne wątpliwości, gdyż mam na swoim podwórku trawnik o prostokątnych wymiarach 20,5m na 5,8m i się zastanawiam czy dać właśnie te zraszacze turbinowe PGJ, które mają większy opad i większe zużycie wody [l/min] czy dać te zraszacze MP ROTATORY , które są oszczędniejsze i mniejszy opad .

Ktoś ma jakieś pomysły jakbym to mógł w jakiś inny sposób zasilić(załączniki 1 i 2)?
Wydaje mi się , że ten pierwszy jest bardziej opcjonalny
Prosiłbym o rade
Pozdrawiam.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:15, 18 wrz 2017

Do góry
Aniu - jestem

Ty myślałaś, że się obraziłam, a ja po prostu myślałam
Nic mi do głowy nie przychodziło, dopóki próbowałam ten basen przykleić do pergoli (czyli do obecnego placyku na basen).
Dopiero jak wymyśliłam, żeby przenieść go pod świerki, to mi się wszystko poukładało i wymyśliłam mniej więcej coś takiego:

jasnoszarym kolorem jest zaznaczony placyk pod basen (jak Wam się basen znudzi8, to możecie tam postawić kosza do gry w piłkę)
przed basenem - zasłaniający go żywopłot; 1-1,2 powinno wystarczyć.
drugi żywopłot, 30-50 cm wyższy - od strony ogrodzenia.
pomiędzy żywopłotami - ścieżka i rabatka - może być taka pomieszana jak teraz, a może być bardziej oszczędna - kwestia gustu.
Za tym wyższym żywopłotem, w zależności od jego wysokości, mogą być albo wysokie trawy, albo derenie wysoko i wąsko prowadzone. Jedno i drugie da ładny kontrast do żywopłotu, przy czym derenie mają bardziej całoroczny charakter.
W rogu żywopłotu potrzebne jest jakieś super drzewko, średniej wielkości, które będzie robiło za całoroczny "gwóźdź programu": albo będzie miało jakiś wyróżniający się kolor liści (np.: klon drummonda, brillantissimum; buk tricolor, może grujecznik - czy jest na sali Toszka?) albo będzie ładnie kwitło i ładnie się przebarwiało na jesień (wiśnie ozdobne?). Drzewo powtórzyć po trójkącie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:12, 18 wrz 2017

Do góry
Dzień Dobry Wszystkim ogrodomaniakom
Po latach codziennego "bywania" na ogrodowisku postanowiłam poprosić Was o pomoc, bo choć metoda prób i błędów jest moja ulubioną ( nie mam kłopotu ze zmianami w ogrodzie ) to z tą rabatą może być ciężko.
Po pierwsze jest to rabata widoczna z domu jak również z tarasu (płd-wschód), czyli powinna być reprezentacyjna. Po drugie, co gorsze jest to bardzo trudny teren, gdyż znajduje się pomiędzy starodzewem (dęby i wierzby),który skutecznie zabiera wodę wszystkim roślinom -szczególnie w miejscu tawuły, gdzie jest najbardziej sucho. Wbrew pozorom słońca tam nie brakuję. Pierwotnie między drzewami wisiał hamak, ale udało mi się przekonać M. że powinna być tam piękna rabata, która będzie cieszyła oko siedząc na tarasie. Cyprysy z tyłu są do wywalenia tak jak większość roślin widoczna na zdjęciu ( może oprócz frosted curls, która daje tam radę. Myślałam o Świerkach serbskich lub Choinach kanadyjskich jako tło a przed nimi hortensje i jakieś wypełniacze. Może jakieś drzewo liściaste pomiędzy? Natomiast w miejscu gdzie teraz jest frosted curls i tawuła myślałam o róży na pniu (mam sweet laguna na wysokim pniu, mogłabym przesadzić ).Z rabatą mogę wyjść dalej w kierunku domu, tak aby odsunąć się od tych drzew. Wszelkie wskazówki mile widziane. Kochani liczę bardzo na Waszą pomoc
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:11, 18 wrz 2017

Do góry

Witam serdecznie moich gości...U mnie pada i pada ,robi się nie ciekawie
sprawdzalam pogodę to najbliższe dwa tygodnie bez większych zmian..podobno druga połowa pażdziernika i listopad ma być ładny

Wlaśnie przerabiamy grzyby

ńa jutro szkólka w planie bo ma nie padać...mam do obsadzenia 20 m pod siatką

Ogród Małej Mi 2017 11:09, 18 wrz 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Przedstawiam Rudą
uśmiałam się serdecznie tez kiedyś kotów nie lubiłam
O dołach nie gadam ... przytulam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 11:08, 18 wrz 2017

Do góry
Moje chore bukszpany.
Czy to grzyb, czy robactwo? Robaków nie zauważyłam, oprócz dwóch ślimaków.
Listki w środku się osypują.

Ogród w mieście-ogrodzie 11:08, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 11:02, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:50, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:49, 18 wrz 2017

Do góry
Działeczka Asi :) 10:47, 18 wrz 2017

Do góry
Oto i one...

Ogród w mieście-ogrodzie 10:45, 18 wrz 2017

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:37, 18 wrz 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Basia jeżeli pytałaś o nią to jest poczciwa Limelight

ma już z 10 lat ale te 3m możesz osiągnąć szybciej bo przez pierwsze lata trzymałem ja na krótko , wybierz dwa najmocniejsze pędy którym będziesz zostawiała co roku max jedno odgałęzienie - te pędy maja robić wysokość
pozostałe przycinaj piętrowo, oczywiście wycinając nadmiar gałązek

Dzieki za odpowiedz ja nie Basia ale Ela. Mnie sie tez myla imiona nawet z eMem.
Madry pomysl z tym przycinaniem kaskadowym. Mam kilka hortensji juz ok 5 lat wyprobuje w przyszlym roku. A Limelingi mam dwie w donicy dosyc ladne i chce je wysadzic jako solitery.
Jeszcze jedno a ta twoja horta co na focie to w ten sposob przycinana?

Jeszcze raz dziekuje.
Hortensjada 10:37, 18 wrz 2017

Do góry
Znowu po prośbie przyleciałam. Proszę o opinie i radę. Diamant Rouge i Diamantino, czy któraś z nich się nie pokłada? Szukam takich sztywnych, a innych od tych, które mam.
Zatwierdzony przez Ciebie na pniu Phantom, bardziej intensywnie przebarwiony w porównaniu z tym nie na pniu

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:33, 18 wrz 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
inne grzyby nieszczególnie zwłaszcza w ostatnich dniach ale te to i owszem
wiaderko kani z czubkiem 10min (200m od domu)

takiego olbrzyma jeszcze nie widziałem

Takie zbiory to ja rozumien, jeden kapelusz a spory
Ogród bacowej 10:24, 18 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hit

Przepieknie Zgaduję, że ta blondyna z długimi włosami to Ewka właśnie
Skąpana w słońcu 10:13, 18 wrz 2017

Do góry
ewsyg napisał(a)

Kasiu, daleka droga do cud, miód i orzeszki , ale dziękuję za miłe słowa.

Troszkę trawki już jest. reszta to bałagan, wszak to plac budowy.

Jeżeli chodzi o różę to flecistę mam od wiosny tego roku i pozyskał moje serce. Ładnie się krzewi, jest zdrowy, dużo oryginalnych, ładnych kwiatów.

Mam mało czasu, wciąż mi go brakuje. Coś przekwita, coś zakwita i tak się kręci ta roślinna karuzela.

Jest pierwsza trawa

I takie tam

Ewo jak przypominam sobie pierwsze zdjecia ogrodu to teraz jest naprawdę cud miod i nawet orzeszki jak napisała Kasia

Skarbonkowy ogródek 09:53, 18 wrz 2017

Do góry
Rozchodniki coraz bardziej różowy

I ss

I mniej fajne

Tu chyba najbardziej jest oddany kolor cisów

Skarbonkowy ogródek 09:51, 18 wrz 2017

Do góry
I jeszcze fotki cisowo dereniowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies