Danusiu mamy kilka wersji z ta linia rabat, i zobaczymy na czym ostatecznie stanie.Ta linia na rysunku ponizej wymaga rozebrania sporej częsci murka ( bo tam jest różnica poziomów) i obawiam sie że wówczas kamień - głaz z rabaty frontowej wyląduje w trawniku. Ja mogę tak maksymalnie połaczyc ta rabate frontową z ta powyżej aby głaz był wciagniety w rabate a nie w trawnik.
Danusiu a co ty radzisz na swoim projekcie? Te linie zielone to linia rabaty, czy trawnika?
Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.
Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.
Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.
Aniu, ja w tym roku pozbywałam się trzech wiekowych tui. Najpierw mąż siekierą po prostu ściął pniaki nad ziemią, a pozbycie się karpy też nie było bardzo trudne. Wszystkie korzenie płasko przy samej powierzchni, tworząc gęsty dywan. Trzeba było przeciąć korzeń u nasady i po kawałku wyciągać go z ziemi. I tak po trochu. Tak to wyglądało w trakcie:
Ciężka robota, ale dałam radę usunąć karpę sama, w przeciwieństwie do karp np.: po lilaku.
Mirko, tak. Są tam orliki. Dwie sadzonki i jakby się przyjrzeć bliżej, każda inna.
Kiedyś dostałam je od dobrej duszyczki na O
Chciałabym, by się wysiały, ale jakoś nie zauważyłam siewek. Może zbyt mocno czyściłam rabatę...
Witaj Ja bym te tuje górą związała do siebie i skróciła ciut , a w środku między nimi wycięła przejście zrobi się taka fajna brama widziałam w realu tak i nawet gdzieś mam zdjęcie
Znalazłam
Zobacz zrobione z dwóch tui rosnących tak jak u Ciebie