Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bacowej 07:24, 12 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, czekam na twoje nowe trawy.

Iwona, trawy posadzone. Zapraszam do mnie na wycieczkę.

Po wizycie na targach ogrodniczych na nowej rabacie coś zaczyna się dziać

W zielonej aptece 07:22, 12 wrz 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ta klasyka przecudna kocham takie zestawienia kolorystyczne Ech lato ..

Ech lato, powtórzę za Tobą: wolność i swoboda
W zielonej aptece 07:16, 12 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Witaj Filomeno Pięknie i naturalnie w Twoim ogrodzie. Póki co dotarłam do 25 strony i przeskoczyłam do postów o łące. Coś podobnego mam w planach u siebie, więc muszę dokładnie przeczytać jak powstała ta łąka.
Znalazłam też trochę roślin, które mam też ja: Alchymist, Rhapsody in Blue, rosy rugosy, glicynie. Na kwitnienie tych ostatnich czekałam jak Ty kilka lat i zawiodłam się... są białe, a miały być fioletowe. Za to kwitną co roku jak burza. W tym roku wiosna im dołożyła tęgo i doczekałam się tylko 1 kwiatu.
Z ciekawością czytałam o Rhapsody. Mam ich kilkanaście posadzonych razem. Rok temu kwitły u mnie cudnie i przez cały sezon. W tym roku słabiej. Moje mają słońce przez co najmniej pół dnia, może to jest przyczyna. Twoje w cieniu są prześliczne.

Rhapsody jest zjawiskowa! Moje mają coraz bardziej zacienione stanowisko i coraz słabiej kwitną. Myślę, gdzie je przenieść lub czy podkrzesanie dużych drzew poprawi efekt - i biję się z myślami co zrobić, tylko róże marnieją ;(
Nahema obecnie
W zielonej aptece 07:10, 12 wrz 2017

Do góry
katel napisał(a)
Pięknie u Ciebie!
Zabawę mieliście fajną - no nawet chwasty się przydają

i w chowanego
W zielonej aptece 07:09, 12 wrz 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Twoja łąka już pięknie wygląda, zwłaszcza, że obok taka piękna rabata. Od razu mi się kojarzy z Pietem Oudolfem.
Widzę, że obie lubimy margerytki - mam ich coraz więcej i same się rozsiewają.
Dam znać czy coś z tych moich siewów wyszło. Nie siałam tak zupełnie w zwartą darń, tylko tam, gdzie już coś wcześniej robiłam i może nie były to zupełnie odchwaszczone miejsca, ale też nie całkiem zarośnięte. Zobaczymy. A o tym wycinaniu darni też czytałam i właśnie tak planuję wzbogacać moją łąkę. U mnie na razie kwitną na biało łany dzikiej marchwi i kępa dzikich margerytek. A i jeszcze świerzbnica w różnych odcieniach i chabry (w kolorze różowym, też dzikie).
Miłego wypoczynku (Rzucaj celnie!)

Dzika marchew jest moim faworytem od wielu lat, jej koronkowe kwiatostany są urzekające, kiedy przekwitnie składa się w inną, " filiżankową koroneczkę" Bardzo lubię takie lekkości, poniżej podobna w wyrazie hortensja White dome

Ogród do odnowy 07:06, 12 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu patrzę na twoje ostatnie fotki i aż się cofnęłam do początku wątku. Jak duży masz ogród? I co to za sosenka czeka na wsadzenie?

Co to za tiarelka. bo znalazłam tylko wpisy, że twoja ulubiona. Piekna jest.

Gosiu a jak twoje doświadczenia z jarząbem mącznym? Zadowolona jesteś z niego (a właściwie z nich)? W porównaniu ze szwedzkim jak wypada?

A mogłabyś mi pokazać kalinę Kilimanjaro tak z szerszej perspektywy? Z czym ją połączyłaś?

tyle pytań....

całość ma ok 1800m minus dom i inne zabudowy, nie potrafię wyliczyć ile na ogród zostało. Sosenka, jak Kasia napisała to Malinki

tiarelka - zupełnie nie pamiętam, jeśli w ogóle wiedziałam

Jarząby mączne nie zachwycają mnie, za to szwedzki wygląda bardzo dobrze i na dodatek świeci owockami

kalina na razie tu

Moja glebo terapia 06:59, 12 wrz 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Dzisiaj u nas cały dzień z niewielkimi przerwami padało więc z czystym sumieniem mogłam się oddać błogiemu lenistwu...
Nawet ta mahonia jakoś tak "szlachetniej" wygląda po moich eksperymentach z sekatorem, trochę się zagęściła i nie jest już taka rozczochrana. Choć do kuli to jej jeszcze trochę brakuje

Muszę ją czymś podsadzić, tylko nie wiem czym. Jak myślicie, żółta hakonechloa dobrze by tam wyglądała?

Tego deszczu to już ciut za dużo ostatnio. Na szczęście u nas weekend był ładny, chociaż tyle, bo dzisiaj znowu leje.
Myślę, że trawki pod tę kulkę to dobry pomysł.
Hortensje w przyszłym roku na pewno lepiej się spiszą.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:54, 12 wrz 2017

Do góry
i drugi, kupiła sadzonki 3 lata temu, w kolejnym roku podzieliłam na 2 i tak zostało - zobaczcie jakie kępiory sa po 3 latach

no nic tylko trawy hodować

dodam jeszczze że wyciagając, ciachając łopatą uszkodziłam tylko 2 źdźbła
myślałam że wsadzę potargane i połamane kłosy - a tu nie udało się bez większej masakry - ja byłam zmasakrowana hahahahaha, nogi, ręce , plecy a na wet czoło pociachane liśćmi - ale co tam , najważniejsze że plan wykonany a człowiek szczęśliwy

na pomarańczowej zostało proso rózgowate havy metal - podzielę i to ono będzie tłem na pomarańczowej

i ostatni szybki focisz

do ogrodu wróciłam dopiero po 18, po burzy która przeszła.więc sprzątałam błoto

w nocy nie spałam dobrze bo co chwila się budziłam i drapałam
rano naliczyłam z 15 ugryzień - nie komarów ale chyba tych muszek - meszek - mereszek - czy jak to się nazywa - wielkie bąble, swędzi jak cholera i nie wiadomo kiedy to gryzie, bo komara się czuje i te wielkie muchy koniuchy też - więc to chyba te muszki

boję się wrócić pod las hahahahahahaha

ale nie wiem czy dziś pójdę bo w prognozie pokazuje deszcz na cały dzień
szkoda że nie zdążyłam wsadzić wszystkich traw, bo by mi ładnie wszystko podlało

a tak będę kopać w błotku
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:49, 12 wrz 2017

Do góry
wytargałam wrzuciłam na taczki, podzieliłam i wsadziłam

te miskanty na lilowcowej urosły - takie wielgaśne się tam wydają
pewnie dlatego że nie mają nic w nogach

Kiedyś będzie tu ogród 06:47, 12 wrz 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
I tego się trzymajmy...

Od wiosny będę lać... Nie dam zdechlakom zawładnąć ogrodem.

....

Tak się zastanawiam czy to co u siebie za wrotycz brałam to on czy krwawnik jakiś... Musze jurto oblukać.

Będzie biały czy różowy? Bo miałam dwa kolory został jeden.

Aniu
Na zdjęciu jest rozchodnik.

Wrotycz na pewno się gdzieś znajdzie na jakimś poboczu, nieużytku. Ja podlewałam gnojówką zrobioną w pażdzierniku i listopadzie. Było już zimno, a wrotycz cały przekwitnięty - ale moc w nim była duża od nagromadzonego przeciwrobaczego tujonu. Gnojówka stała ok. 2 tygodnie, kiedy zaczęłam podlewać. Podlewałam rozcieńczoną 1:2 z wodą ze 3 razy w ciągu tygodnia. Wiosną to za póżno. Z wrotyczu pozostaną jedynie resztki kwiatostanów, a same młode liście nie będą jeszcze miały wystarczającej mocy .
Ja wrotycz mam od dawna z ogrodzie przy różach. Te w jego obecności są bez skazy, te dalej - całe w plamistości.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:47, 12 wrz 2017

Do góry
niższe doniczki czarne to miskant przy bramie - musze go wyjąć bo brama go niszczy

i niektórzy sie pukną w głowę , zamierzam tuż za bukszpany wsadzić jeszcze hameln - zostały mi 4 sadzonki - a niech się tam rozmnaża......może zostanie - kto to wie

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:45, 12 wrz 2017

Do góry
Wczoraj robota na lilowcowej ciąg dalszy

Robię zdjęcia - będzie dla potomnych hahahahahahah

kiedyś babcia była młoda i robiła takie rzeczy

Rozstawiałam sobie doniczki

rudzielce to wysokie pomarańczowe liliowce - 4 musiałam przesadzić
wyjęłam kilka mniejszych i przesadziłam w inne miejsce czasami to inne miejsce to 30 cm obok

napisze od raz - zdaję sobie sprawę że jest tam za ciasno
że rośliny za 2 lata wejdą na siebie - ale nie wykluczone - swierdziłam to po wsadzeniu pierwszych traw - że będzie to ich nowy przechowalnik - a pójdą za 2 lata na rabatę która powstanie obok - za żywopłotem z cisa oddzielającym boisko od trawnika/przyszłej rabaty z wysokimi bylinami

także na razie się ciesze i za rok będziemy podziwiać trawiastą rabatę

wysokie doniczki z tyłu to duże miskanty z pomarańczowej

ostatni focisz na pomarańczowej

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:14, 12 wrz 2017

Do góry
Witam, liczę na Waszą pomoc w obsadzeniu klona globosum przy wjeździe. chciałabym cos takiego np, tuje danica i berberys czerwony lub żółty, ewentualnie co jeszcze polecacie? Nie wiem tylko jak to obsadzic bo jest to wnęka w postaci trapezu której wymiary sa nast. od klona w lewo 1,80 m a wprawo 0,9 m, a przed nim jest 1,40 m do ogrodzenia. Dlatego liczę na Was, z drugiej strony bramy jest również klon globosum i czy należy powtórzyć układ i te same rośliny? Beata
Ogródek Iwony II 00:38, 12 wrz 2017

Do góry

Ogródek Iwony II 00:33, 12 wrz 2017

Do góry
Jesień?

Ogródek Iwony II 00:29, 12 wrz 2017

Do góry
Dziś znowu pada. Wczoraj też trochę... Stracony czas dla róż.

Liście porażone, nawet z tym nie walczę ...

Hortensje za to cudne

Ogródek Iwony II 00:19, 12 wrz 2017

Do góry
W sobotę nie padało, ale jak to w weekend, sporo pracy, zarówno domowej, jak i ogrodowej było...

Przesadziłam dwie hortensje. Jedna opóźniony start miała, druga nie zakwitła. Widocznie miejsce im nie służyło...

Teraz mam szpaler limek

Moja działka na Dębowym Lesie 23:38, 11 wrz 2017

Do góry

]

Ten właśnie pięciornik planuję wykopać, przesiedlić za siatkę .A tu pójdzie nowa hortensja.

Hortensja Bobo
Mata przeciw chwastom 23:25, 11 wrz 2017

Do góry
Witam, co prawda sezon się kończy ale z moimi tujami coś się dzieje chyba niedobrego.

Po przeczytaniu wątku pozbyłam się maty wiosną, masa korzeni na wierzchu, posypałam na wierzch korą. Z uwagi na bardzo częste opady tego lata był to mega dobry wybór, domyślam się co by się działo pod matą... Jednak coś im dolega, dziś przyjrzałam się moim szmaragdom i wyglądają kiepsko.

Kilka sztuk ma uschnięte gałązki od dołu ku górze. Praktycznie wszystkie od dołu, w środku mają jasne pędy, łamliwe, ale to chyba raczej jest normalny objaw braku światła. Natomiast niepokoi mnie postępujące usychanie ku górze, na zewnątrz, w dodatku lekko pociągając zdrowe (przynajmniej na takie wyglądają) , zielone pędy bardzo łatwą odpadają. Nie wiem co im dolega, czy to jakaś choroba grzybowa.

Przędziorek potraktowałam opryskiem wiosną, moze nie wszędzie go się pozbyłam... Boję się, ze mi zmarnieją a mam ich sporo. Powiększając zdjęcia znalazłam jakby galasy na pędach, ale czy mszyce takie spustoszenie zrobią? Ściągając matę podcięłam tuje od dołu. Jakoś nie mam szczęścia do tych iglaków, ciągle coś..eh. Z góry dziękuję za odp. Może ktoś miał podobny problem?

Kiedyś będzie tu ogród 23:14, 11 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Co do przygotowania ziemi i do kompostownika....Opłaca się totalnie i maksymalnie(jak mówi moja młodsza)...
I tego się trzymajmy...

Filomena napisał(a)
Poczytałam o opuchlakach i dyskusji o poprawie struktury gleby. Nacieszyłam oczy drobiazgami.
Doniosę, że opuchlaków, tak wygląda, pozbyłam się podlewając rododendrony gnojówką z wrotycza, a kompost to zasłużenie złoto ogrodnika
pozdrawiam
Od wiosny będę lać... Nie dam zdechlakom zawładnąć ogrodem.

TUTEK napisał(a)
wrotycz jest super
taki napis zobaczyłem na budynku jednego z wrocławskich budynków -"chodzą pogłoski że jestem boski" ależ usmiałem się
Będę sprawdzać...

Toszka napisał(a)
jegomość wrotycz
Tak się zastanawiam czy to co u siebie za wrotycz brałam to on czy krwawnik jakiś... Musze jurto oblukać.

Będzie biały czy różowy? Bo miałam dwa kolory został jeden.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies