Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:03, 06 gru 2017

Anda napisał(a)
O, jake ladne plany A zamiast cisow moze cos o ksztalcie podobnym do sumakow, jakis klonik palmowy moze?

Też bym tam widziała coś takiego. Myślałam o czymś kwitnącym,jakiś krzew. Ja zaraz myślę o hortce ale może coś wiosną atrakcyjnego.
Margerytka40 15:05, 06 gru 2017

Kawa napisał(a)
planowanie wre
super
Asia macham

Bo to miejsce jakby rerezentacyjne a ciągle bez konkretnego pomysłu . Pozdrówka
eVka 15:37, 06 gru 2017

Dzieje suę u Ciebie, śledzę i postaram się tez cos podpowiedzieć.
Anda 15:43, 06 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Też bym tam widziała coś takiego. Myślałam o czymś kwitnącym,jakiś krzew. Ja zaraz myślę o hortce ale może coś wiosną atrakcyjnego.

Hmm, trudny wybór. Jakie masz zimy? Bardzo mroźne? Kalmie są ładne i pięknie kwitną. Na dodatek są zimozielone.
Loropetalum chinense 'Fire Dance' pięknie kwitnie zimą.
Zimozielone kaliny też są śliczne i kwitną właśnie zimą albo wczesną wiosną, np. Viburnum davidii, Viburnum burkwoodii.
Pierisy też się ładnie prezentują i nie są zbyt wielkie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 17:14, 06 gru 2017

Ewciu, z tym miejscem jest pewien problem: same niskie będą wyglądały płasko, a wyższych nie można, bo zasłonią kompletnie okno.
Można by było ewentualnie dosadzić trzeciego sumaka, który koronę będzie miał powyżej okna, ale to chyba nie jest dobry kierunek.

Dlatego wymyśliłam t kolumnowe cisy, które dadzą trochę tego "trzeciego wymiaru" a nie zasłonią jednoczesnie okna
Margerytka40 17:44, 06 gru 2017

Ewa
Jak coś przyjdzie Ci do głowy to dawaj. Właściwie wiem już co chcę,myślę jak to poukładać.

Anda
Zimy mam wredne i raczej wszystkie wrażliwsze rośliny nie wchodzą w grę. Myślę cały czas nad tymi cisami choć nie do końca mi one tam pasują.

Asiu

Tak jak wyżej napisałam z tymi cisami mi zgrzyta jednak. Może kule na pniu?Albo jeden krzew ,który rośnie w szeroką kulę żeby sięgnął do wysokości okna
Margerytka40 20:18, 06 gru 2017

Popatrzcie .

Żółte to hakone,zielone bergenia.
Wielka kula pod oknem jeszcze nie wiem co
Kolumnowe cisy
Na dwóch pierwszych projektach brakuje zimozielonych kul(chyba bukszpan bo nie wiem czy danica tam w cieniu da radę)
Szczerze to nie mam pojęcia jak je rozrzucić po tej rabacie.
eVka 20:40, 06 gru 2017

Moim zdaniem z kulami lepiej. Tylko taka wielka kula buksowa bedzie kosztowała fortunę. Hakone all gold lub aureola będą piękne kontrastowały z ciemną zielenią bergenii. Nie chcesz obwódek buksowych wokół tych rabat?
Margerytka40 20:52, 06 gru 2017

effka napisał(a)
Moim zdaniem z kulami lepiej. Tylko taka wielka kula buksowa bedzie kosztowała fortunę. Hakone all gold lub aureola będą piękne kontrastowały z ciemną zielenią bergenii. Nie chcesz obwódek buksowych wokół tych rabat?

Masz na myśli tę wielką kulę pod oknem? Raczej to nie będzie bukszpan a jakiś krzew tak cięty. Chodzi mi po głowie pęcherznica. Widziałam tak ciętą i fajna była. Mam i żółte i bordowe pęcherznice,mogę spróbować. Nie myślałam o obwódce ale może....

Pod to okno diabli wiedzą co dać. Przyszła mi na myśl jeszcze hortka na pniu,kalina compacta albo tuja kulista taka duża-też mam dwie właśnie duże kule .
sylwia_slomc... 21:09, 06 gru 2017

Wersja pierwsza najładniejsza