Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 21:14, 04 wrz 2017

Do góry
A ja jednym okiem oglądam mecz, drugim łypię w monitor a tak ogólnie to szukam wymówki, żeby nie prasować I tak się dzisiaj narobiłam, ładna pogoda po południu to skosiłam trawnik, trochę innych drobnych robót a na koniec kilka fotek. Już je trochę pokazałam na fb ale tutaj też muszę

Pszczelarnia 21:12, 04 wrz 2017

Do góry
Jesień nadchodzi, w ogrodzie kolory lekko przygaszone dymem i mgłą.

Wizytówka- podwórko Ryski 21:10, 04 wrz 2017

Do góry
Sierpień
Moja działka na Dębowym Lesie 21:09, 04 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Hostki Twoje podziwiam, bo niezłą kolekcję masz i nawet kwitną jeszcze

Już mam 90 odmian host. I może jeszcze się powiększyć.Ale jak teren będzie uporządkowany i będzie jakieś miejsce do nasadzeń.A nie badyle i krzaczki i ziele.

Thuja – Żywotnik olbrzymi Whipcord- dredzik taka ją nazywam

A to, co to za hortka może być ???

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:05, 04 wrz 2017

Do góry
Frontowa z różami Bonica.

Podokienna prawa

i lewa

fragmenty zapłocia i przedpłocia

Moja działka na Dębowym Lesie 21:05, 04 wrz 2017

Do góry
anek napisał(a)
Witaj Aniu!
Aż trudno uwierzyć,że twoja działka nie była przy kupnie niczym obsadzona.A teraz masz dużo, pięknych roślin. Ja pierwsze co zrobiłam to powzdychałam do twoich floksów, śliczne i coleusy jakie dorodne, ja tez już sobie zbieram koleusy, kiedyś na taras będą jak znalazł. Miło spacerować po ogrodzie z mojego rodzinnego województwa. Akurat w Chemie nie mam nikogo, ale w Tomaszowie ,Hrubieszowie tak.

Moja działka, to była żywa łąka z trawami po pas.
Ale dało się zrobić ją coś do ogrodu przypominającego
Przez lata, rokrocznie ileś roślin tylko się dokupuje i dokupuję..Nawet , gdy juz ogród jest zrobiony.Tak człowiek sobie myśli, jeszcze i wciąż notorycznie jakieś nowe roślinki wpadają w oko, rączki i do ogrodu
Floksy też lubię.Kilka nowych jest, co jeszcze nie kwitły.
Masz rację teraz już można i trzeba myśleć o nowych koleusach na nowy sezon.Ja już szczepki z tych co mam robię
O,,, pochodzisz z lubelskiego ?? A wiesz,Ja mieszkam w Chełmie.Ale działkę mam 20 km od miasta w stronę Hrubieszowa.

Ta róża jest NN- jest cudna.Duży i piękny kwiat,Jest ze mną od początku.Chyba ok, 10 lat już.

Hortensja Pinky Winky jeszcze małe i marna.Nic,ożen a drugi rok będzie piękniejsza
Dwa ogrody 21:02, 04 wrz 2017

Do góry
I pani Sza.....letowa również, jakoś tak ja Mała Mi nazywa

dwa potwory przy tarasie do przesadzenia wiosną, trzeci rok nie wymarzły i na tym koniec chaotycznego sprawozdania, uciekam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:00, 04 wrz 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Jak zwykle kojące widoki, jeden biały marcinek i u mnie kilka kwiatków pokazał musi jakiś wcześniejszy być

U mnie ten liliowy najwcześniej wystartował tam, gdzie był sadzony zeszłej jesieni. Starsze egzemplarze dopiero startują. Najpóźniej zakwitają te najniższe.

Chyba już pora na ogłoszenie jesieni w ogrodzie. To już nie zwiastuny.

Miłorząb żółknie. Trzmielina europejska w odcieniach czerwieni.

Hortensja dębolistna. Berberysy Harlequin z astrami i kosmosem w tle.

Trawy i trawki

Turzyce- to był dla nich wyjątkowo dobry sezon. Pięknie się rozrosły.

Dwa ogrody 20:49, 04 wrz 2017

Do góry
Makusiu, Łucjo, Haniu, Renatko, Krysiu, Reniu - dziękuję za pochwały, nie powiem, że nie cieszą motyw drewnianych ptaszków powtórzyłam na poduszkach, ale te i pozostałe robótki wrzucę może przy innej okazji.
Deszcz u mnie pada jak wszędzie, praca się zaczęła a w ogrodzie małe rewolucje nadal w toku. Powstaje mini rabatka z prawej strony tarasu, przesadziłam dwie duże Vanilki, jeszcze trzy czekają, robi się przecier pomidorowy, dereń dojrzał i spada, trzeba zbierać
Byłam dziś w Aldim i z bólem serca wybrałam tylko trzy opakowania cebulek
mieszanka krokusów-1 opak.- 50 szt
mieszanka tulipanów liliokształtnych-1 opak.- 20 szt
narcyze mini- 1 opak.- 50 szt
wszystko w cenach ok. 5 zł za opakowanie
gdybym miała miejsce...na kolejne cebulki ale może jeszcze jutro podjadę i kupię do pojemników, że ja nie pomyślałam o tym, gapa ze mnie

na fotki brak czasu, ale porównanie dalii wstawiem, ta różowa to F. Kafka, mała, ale jeszcze mniejsza jest właśnie ta ciemna- cukiereczek

nowa trawa do skoszenia, widać ślady wymycia przez ulewę,

kocimietka już wyeksmitowana na nowe miejsce, tutaj ciągle byłaby narażona na kosiarkę bo wchodzi na trawę, nawet jeśli położę kostkę, posadziłam bodziszki

TG kwitnie
Raczkujący ogród u Gosi ;) 20:46, 04 wrz 2017

Do góry
W cieniu - zacieniona 20:42, 04 wrz 2017

Do góry
...i takie tam...

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:39, 04 wrz 2017

Do góry
o nie nie o zimie jeszcze nie myslimy

u mnie kwitna fiolki i prymulki (prymulce musze foto zrobic)

My mieszkamy w dolinie i ze wszystkich stron mamy gore. Slonko pozno u nas wschodzi, bo zanim sie wdrapie na gore i przemknie przez las jest juz pozny poranek.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:36, 04 wrz 2017

Do góry
jesień blisko che wiosny już

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:34, 04 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
gdzieś przeczytałam, że lubisz cienką porcelanę zdobioną kobaltem . Porcelana cieniutka jak mgiełka, ale .... szybko stygnie.

Najtaniej kupisz na allegro za przysłowiowe grosze (ok. 50 zł z przesyłką) np. taki stuletni komplet Rosenthal

Piękny ogród, wcale nie widać jeszcze jesieni, zieleń taka soczysta i kwiaty w pełni kwitnienia. Do mojego ogrodu już przyszła jesień.

To tak może się dziwnie rozwinęło Nie , ja po prostu szukam dużej filiżanki( najlepiej w parze z kubkiem) z cienkiej porcelany. A że była mowa o bolesławieckiej ceramice , to ten kolor kobaltowy tak się wkradł.

W domu używam fajnych kubków, a jak ktoś przychodzi to używam białą porcelanę Villa Italia. Ta filiżanka i kubek potrzebny mi jest do pracy.

W ostatnim tygodniu ogród zmienił się bardzo - już jesień widać wszędzie.
Przerwa na kawę... 20:33, 04 wrz 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Przerywnik w postaci innych kwiatków

Śliczne zdjęcie. Wszystkie zaległości obejrzałam, busz masz jak się patrzy i nie wiem gdzie Ty te nowe róże ulokujesz, o innych nabytkach nie wspominając. Heidi u mnie cały czas zdrowe, inne też. Aż dziwne to chyba jakieś. Za to Eisvogel poszybowała na 1,5 metra w górę. A jak u Ciebie, też tak wybujała? Dieter Mueller to już kompletnie zwariował, chce mnie przerosnąć. Czy niektóre róże też się do właścicieli upodabniają? Bo on taki wielki i chudy jak ja
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:29, 04 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Aż się wierzyć nie chce, że dobiłaś swój taras, zawsze był bajkowy.

Bajkowy nie jest. Chciałam dobrze i dałam kwiatom sam kompost. W związku z tym, że u mnie dużo zielonego idzie razem z ziemią na kompost, to jest on bardzo ciężki. A jak wiadomo kwiaty jednoroczne lubią pulchną i przepuszczalną ziemię. Męczyły się od samego początku.
Nie powiem ,że jest brzydko, ale to nie to co zawsze.

Ostatnie z 09.08.17

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:23, 04 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Te białe drobne kwiatuszki na tle zawilcow to rutewka? Ślicznie wygląda.
Ja nie dawno kupiłam małą sadzonke. Ale w tym roku mi nie zakwitnie. Ciekawa jestem czy na drugi pokaze jakie na kwiatki.
Róża na tle hortensji wygląda cudnie.
Piękny ten twój ogród .z klasą!!!
Tak to rutewka, wyjątkowo długo w tym roku kwitnie. Za pochwały dziękuję.

Działeczka Asi :) 20:22, 04 wrz 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Nie wiem czy ktoś zaglądał czy nie, ale wstawię fotki może ktoś coś doradzi

Chcę zagospodarować kącik dookoła ławki. W pierwszej wersji miało być tak. Pod samym płotem od lewej strony maliny, następnie hortensja, trzcinnik, hortensja, trzcinnik i dalej szmaragdy. Jak sadziłam maliny, były malutkie i wydawało mi się, że starczy im miejsca. Na dzień dzisiejszy maliny bardzo się rozrosły jak to maliny i zaraz pochłoną hortensje i muszę je zabrać ( hortensje )

Przy ławce na razie nic nie jest robione, więc nie patrzymy na zielsko.

Planowałam przy ławeczce wsadzić róże, ale teraz jak mam dwie sztuki hortensji to muszę gdzieś je ulokować przy ławce.
Nie mam pomysłu jak je wsadzić, co do nich? Żeby było miło i ładnie. Ławeczka do godziny ok. 13 w słońcu, później do końca dnia cień.
Hortensje muszą tu być, bo nie mam co z nimi zrobić. Dodatkowo mam do wykorzystania, ale to niekoniecznie dwa berberysy, jeden taki jasno zielony, strzelisty i drugi bordowy bardziej rozłożysty. Ponadto dwie sztuki trzmieliny.
Hortensja między ławką a krawężnikiem do wyrzucenia.
Chcę zrobić całkiem nowe nasadzenia.

Zaraz naszkicuję rysunek z wymiarami

Asiu jeżeli chcesz usunąć tę hortensję za ławką, to ławka będzie przesunięta do tyłu do krawężnika czy zostanie w tym miejscu? Jakoś nie mogę się doczytać. Widzę, że z tyłu też już rośnie jakaś hortensja. Ona nie może zostać jako tło? Hortensje po bokach ławeczki to moim zdaniem bardzo dobra koncepcja. Miejsca będzie po bokach wystarczająco.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:20, 04 wrz 2017

Do góry
Sonka napisał(a)
Dołączę się do dyskusji o hortensjach, Vanilki są moją miłością największą, posadzona jako druga z nich, rosną zdrowo, wielkie, cudnie się przebarwiają, zachwycają. Jednak mają jedną wadę- pędy są zbyt wiotkie, trzeba je podpierać, wiązać. Phantona po raz pierwszy zobaczyłam w holenderskiej szkółce, wysokiego na pniu, zauroczyłam się i krótkim czasie zakupiłam u nas.Moja opinia jest taka, pędy sztywno trzymają ogromny kwiat, nie jest taki nabity jak limki, ale za to bezproblemowy. Lubię też Pinky Winky z tego samego powodu.

Niektóre hortki trzeba podpierać innymi roślinami lub podporami ,
Ja wybrałam do tego rozchodnika okazałego i na jednej rabacie nawet dają radę.
Tylko w jednym miejscu za mocno się przewiesiły.

Drugie miejsce to koło tarasu- gdzie mam wbite podpory, ale Vanilki sa na tyle wysokie w tym roku, że i tak lekko sie przewieszają.
W przyszłym roku je mocniej podetnę. Lewy-górny róg

Limki nie zawsze sa sztywne- choć te na zdjęciu poniżej , podsadzone rozchodnikiem , nie mają szans na przewieszenie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:17, 04 wrz 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Widziałam dzieło rąk Twoich super
Miło mi, że zajrzałaś.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies