Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrody inspirowane naturą 09:07, 08 gru 2014

Do góry
W wątku tym wklejam zdjęcia z Chelsea Flower Show, ogrodów angielskich i swoich realizacji, w mojej realizacji klient nie narzucił mi, jakie byliny mają rosnąć, sama je dobrałam.

"Typowy" inwestor z reguły się nie zna na ogrodzie, a tym bardziej na bylinach i przyjmuje efekt końcowy Ale gdyby się znał na bylinach, myślę że moja wiedza pozwoliłaby dopasować tak, żeby ogród był cały czas atrakcyjny. On by mi tylko narzucił ulubione gatunki, resztę wybrałabym sama.

Nie zmienia to faktu, że taki ogród, aby wyglądał doskonale - wymaga ogromnej pracy, wiedzy, doświadczenia. W ogrodach angielskich często wycina się np. co tydzień część kępy np. dzielżanów aby cała kępa kwitła w różnym czasie. W puste miejsca wsadza się dalie, kosmosy lub inne rośliny sezonowe. Ciągle coś się wykopuje (np. tulipany) aby w ich miejsce posadzić coś, co uzupełni kwitnienie w późniejszym czasie.

Nawet z pozoru "idealne" w znanych ogrodach angielskich ogrody inspirowane naturą, aby tak wyglądały wymagają pracy sztabu ludzi, a czasem zajmuje się nimi tylko jeden ogrodnik. Postaram się wyszukać ogrody, w których byłam np. w czerwcu i później i tę samą rabatę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:50, 08 gru 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Dział o ogrodach inspirowanych naturą cudowny, z chęcią będę go podglądać chociaż sama pewnie na taki się nie zdecyduje ze względu na pracochłonność... no może jedynie jakąś 1 rabatkę

Chciałam i moim trawkom zawiązać czerwone kokardki... ale ... są tak malutkie, że chyba wstążka poczeka do przyszłego sezonu

Kokoszkowe iluminacje imponujące, choć sama u siebie wolę jednak ciut skromniejsze

Kępa powinna być dość okazała, wtedy związana "stoi" sztywno i ładnie wygląda. Faktycznie poczekaj do następnego roku

Ja też nie przepadam aż za taką ilością dekoracji świetlnych, dałam ten link dla porównania. Co roku mam dekoracji mniej. Bywało że ubierałam nawet wiśnie na ulicy, ale zaraz zdjęłam, bo stwierdziłam, że to gruba przesada Im człowiek starszy, tym skromniejszy chyba w dekoracjach się robi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:45, 08 gru 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Danuś, obejrzałam realizacje "Ogród nowoczesny" . I mam pytanie do Ciebie. Powiedz mi proszę jaki gatunek cisa jest posadzony pod siatką w szpalerze i w jakiej odległości od siatki i od siebie sadziłaś.Planuję na wiosnę niewysoki szpaler pod płotem od drogi i muszę sobie rozrysować ile szt. będę potrzebować . Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.

Jula - sadziłam cisa Hicksii trzy sztuki na metr. Okazy były ładnie rozgałęzione i miały koło 1,20 m. Żeby Ci podpowiedzieć, jak obliczać ile trzeba kupić, popatrz na ten wątek, czasem sadzę 4 szt/mb. A jeśli duże to 2 szt.
Odległość od siatki 0,5 m.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
Zaznaczanie wątków jako obserwowanych 18:44, 07 gru 2014

Do góry
Super, nie trzeba wpisywać "zaznaczam" i nie zaśmiecamy wątku Dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:47, 07 gru 2014

Do góry
My też zamknęliśmy nawadnianie, u Ciebie Marzenko cały czas się podlewało więc zapas wody jest, raczej to dotyczy ogrodów bez nawadniania. Podlałam trawnik, bo go wiatry mroźne wysuszyły na wiór i brzydko wyglądał taki blady.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:21, 06 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecałaś, że coś dziś,no to wpadam, ale pewnie jeszcze kleisz Poczekam spokojnie

Danusiu fotek nie zrobiłam, bo częśc asortymentu nadal u kuriera, częśc na poczcie... Jakoś nie moge ostatnio z pracy przed 18 wyjść...

To co przyszło z alle pożal sie Boże.... Do kubła się nadaje....

Chyba koniec moich zakupów na allegro.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 06 gru 2014

Do góry
Dzisja była u nas ślizgawica, tyle samochodów po rowach, a my przezornie odpuściliśmy poranne zakupy..no i dobrze. Pojechaliśmy w południe, jak juz szlaki były przetarte.

A rano polałam front ogrodu, trawnik i zmyłam chodniki, schody, to wszystko co dziś zrobiłam dla ogrodu.

Za szronem trochę tęsknię, bo go u mnie nie ma.. mgły nie ma.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:34, 06 gru 2014

Do góry
Obiecałaś, że coś dziś,no to wpadam, ale pewnie jeszcze kleisz Poczekam spokojnie
Lawendowy zawrót głowy 19:33, 06 gru 2014

Do góry
Jolu, z początku byłam, teraz czuję się w obowiązku coś ci szepnąć, podpowiedzieć, ale kochana wrzuć mi link do mnie, bo nie wiem gdzie paplanina a gdzie konkrety som w sprawie ogrodu, fotki jakieś..dawaj kobieto Gdzie masz problem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 06 gru 2014

Do góry
Jola, fajnie się Ciebie czyta Pewnie babka równa i dogadać się nie ma problemu
Piszę.. nadrabiam... o nawierzchniach Nuda.. wolę rośliny
Kondziowy ogrod cz II 12:58, 06 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja Kropka też po operacji i to cięższej o wiele i ja jestem codziennie
przypuszczam że bardziej powazniejszą od mojej bo z racji wieku było to niebezpieczne Te zcałe problemy z kręgosłupem wysidaniem nóg było związane z urojona ciążą i musiałem ją wysterylizować
Kondziowy ogrod cz II 10:07, 06 gru 2014

Do góry
Moja Kropka też po operacji i to cięższej o wiele i ja jestem codziennie
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 10:04, 06 gru 2014

Do góry
No to powinno być dobrze. Sosna to roślina zimozielona, więc czasem spójrz na nią także w zimie, w okresie odwilży
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:12, 06 gru 2014

Do góry
Ja bym to podsumowała tak, dobry projektant poradzi sobie nawet z najtrudniejszym klientem. To tylko kwestia ile zdrowia na tym straci.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:21, 05 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie trzeba, jedynie co może im pomóc to nasypanie kory 5-10 cm na bryłę korzeniową.
Mam nadzieję, że przed mrozami po posadzeniu podlałeś?

Dziękuję Szefowo,

tak podlane zresztą wg zaleceń z artykułu: co robimy w listopadzie w ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:59, 05 gru 2014

Do góry
Hortensje rosną w dużym ogrodzie Blisko mnie. Co tydzień je odwiedzam w sezonie Mają miejsce godne i także przeglądają się w 3 lustrach, co ma na awatarku Sebek.

https://www.ogrodowisko.pl/users/Sebek
Ogród Bogusława 18:04, 05 gru 2014

Do góry
Gdzie chcesz robić rabatę?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:46, 05 gru 2014

Do góry
Nie trzeba, jedynie co może im pomóc to nasypanie kory 5-10 cm na bryłę korzeniową.
Mam nadzieję, że przed mrozami po posadzeniu podlałeś?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:04, 05 gru 2014

Do góry
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział co to jest kokoszkowanie w temacie iluminacji, to tutaj są podpwiedzi

Link
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:50, 05 gru 2014

Do góry
Awatarek na czasie zmontowałam, bo wiąże się teraz kokardy Hortensje które, spod mojego stawu?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies