Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:31, 09 paź 2017

Do góry

kwiaty Leonardo oberwane przez wiatr na chwilkę pływają

Jeszcze chyba kształt zostanie zmieniony , ale nie wiem kiedy

Marze o takim poidełku u siebie,musze coś pomyślec w temacie,Fajny pomysł!Schody z bali i miescówka oczywiście genialna,skąd Wy tyle energii bierzecie?u Was ciągle coś się dzieje Pozdrawiam z zimnego podkarpacia
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:22, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

Czyli może tego środkowegoobok placyku a tego górnego przesunąć do rogu z cisowego żywopłotu?- bedzie po trójkącie?

Wiadomo tylko, że bilboa...Szkółkarz tylko tyle mi powiedział...zrobię dzisiaj zdjęcia im i liściom to porównam do stronki Ewy.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:12, 09 paź 2017

Do góry
Przez weekend mama zaprzęgła mnie do pracy u siebie...Jej też podoba się styl ogrodowiskowy, wiec:
przed:

i po:

Dojdą jeszcze trawy za magnolią w plecach: ML u stóp jakieś niższe lubiące wilgoć i stronę pn oraz tulipany Exotic empiror na samym przodzie i czosnki purple sensation z główkowatymi pomiędzy bukszpanami. Zastanawiamy się tylko jakie kwiaty dać na lato....:")
Trawy nie będzie bo nie rosła dobrze na tak wilgotnym i cienistym przedoogródku.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:07, 09 paź 2017

Do góry
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

edit: zapomniałam rysunku dorzucić:
Zakręcony ogród 10:58, 09 paź 2017

Do góry
A może coś takiego:

Czarny placyk: altana
brązowy - drewniany podest
jasnozielone maziaje - rabaty
zielone kółka - drzewa

Nie wiem jak wyglada sytuacja przy tarasie, gdzie schody, a gdzie, więc tutaj rabat nie robiłam.

Linie zrobiłam swobodne, ale jeśli wolisz, mogę pomyśleć nad bardziej geometrycznymi - prostymi lub okrągłymi.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:53, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A możemy zacząć od początku, bo się pogubiłam w tych kropkach i kółkach?

Jeśli dobrze rozumiem, to zależy Ci na drzewie na tej rabatce naprzeciwko tarasu.
Nie jestem na razie przekonana do tego pomysłu i stoję na stanowisku "zobaczymy jak rabatki i żywopłotki będą zrobione. W razie czego - się dosadzi"

I tego się trzymam. Przecież i tak przesadzać będę na wiosnę, ale dla czystości koncepcji wklejam:
czarne kółeczka - miłorzęby,
czarne z białym środkiem brzozy -ilość poglądowa, bo na pewno więcej ich się tam zmieści
czerwony - ambrowiec
brunatny - klon palmowy czerwony
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:52, 09 paź 2017

Do góry
poranna sesja zdjęciowa

Mirkowy ogród (początki) 10:47, 09 paź 2017

Do góry
A to dla tych co czytali wszesniejsze wpisy o szałwi.Tak wyglada po lipcowym przycieciu.Coś z niej będzie?
Mirkowy ogród (początki) 10:44, 09 paź 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Pegasus piękny...ciekawe roślinki wyhodowałaś.U Ciebie już kolorowo...ja jeszcze gram w zielone.
Bogusiu jeszcze troszkę zielonego i ja mam.

Przetacznik z tegorocznego siewu
Mirkowy ogród (początki) 10:41, 09 paź 2017

Do góry
Ciepłego tygodnia wszystkim
Skarbonkowy ogródek 10:37, 09 paź 2017

Do góry
Mnie się Twoja pierwsza wersja najbardziej podobała.
Ognisko tylko przeniosłam dalej od warzywnika:

A jeśli myślisz o zaokrąglonych rabata ch, to może tak:

Pomysł z kulisowymi żywopłotami przedni.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:37, 09 paź 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękną hostę dojrzałam za zawilcem, nietknięta przez ślimaki Jak to robisz że nie masz ślimaków?
Kasiu, zawilce przepiękne masz, a ja się wszystkich zawilców pozbyłam, bo mnie Toszka przestraszyła że roznoszą czarną plamistość na róże
Teraz oglądam takie cuda u innych

Ja na ten weekend też się szykuję z sadzeniem czosnków jadalnych

Mirko, a to jedna z nielicznych się ostala niewygryziona doszczętnie.. bo ślimaków to i u mnie dostatek.. To chyba odmiana Stained glass. Bardzo ładna zaróweczka.

U mnie zawilce rosną ładnych kilka metrów od róż i mam nadzieję, ze to wystarczy. Pamiętam też z jakiegoś wątku, ze zawilce tez zagrazaja jakimś drzewkom-wisniom?
Ogród w remoncie 10:25, 09 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Jesień

to nie jest jesien tylko jakis klon...
chcialabym wiedziec czy to ginnala moze ?
Zakręcony ogród 10:00, 09 paź 2017

Do góry
Zrobiłam jeszcze zdjęcia z okien, tak,żebyście widziały co planujemy

widok z salonu ( na taras nie patrzcie bo cały czas się wahamy drewno czy kompozyt ) (drewno na tarasie tylko sezonowo )

i widok z kuchni na ten nieszczęsny kawałek trawnika ( i nieskończoną bramę wjazdową )

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:52, 09 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Obiecane fotki, ale myślę, że tylko na trochę, bo zupełnie nie tematyczne.
To było jedno z 3 ciekawych stoisk. Jakoś mało było w ogóle związanych tematycznie z fantastyką, poza całym piętrem poświęconym wyłącznie dla gier planszowych.
To małe rude pośrodku pierwszej sprzedało się na naszych oczach. Przyjemnie było zobaczyć jak ludzie reagują na te futrzaki. One są tak wykonane, że mają ruchome szkielety. Można im nadać dowolną pozycję. Poza tym mają świetne oczy. Ma się wrażenie jakby naprawdę patrzyły.
W USA, Australii, Anglii są ludzie, którzy kolekcjonują takie lalki i płacą za nie pokaźne pieniądze.

Stoisko faktycznie ciekawe...i to nie tylko ze względu na te futrzaki...
Skarbonkowy ogródek 09:42, 09 paź 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)

Nr. 3
Widok z tarasu. Na wprost jabłoń. Po prawej jest magnolia i duza kula bukszpanowa + zywoplot bukszpanowy.

Cześć Asiu,

Czy ja dobrze widzę, że na lewo od jabłoni rosną jakieś dwa młode drzewka, nie ujęte na planie?

To zielone ustrojstwo to samochód, nie stały element krajobrazu?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:41, 09 paź 2017

Do góry
Elu szału nie ma, jest zimno ,raz kosiłam,zrobiłam dosiewki.Jakiś taki wydaje mi się blady, lekko zółty.
To zdjecie jest z poniedziałku 02.10 po koszeniu

A to zdjecie z dzisiaj ,nie wiem czy jest jakaś rożnica.

Moje małe królestwo 09:07, 09 paź 2017

Do góry
u mnie dziś rankiem +3 zimnoooo strasznie a tulipany czekają na mnie
na pocieszenie letnie widoczki

hortensje jeszcze przed nawałnicą w takim stadium lubię je najbardziej

tarasowa koniecznie musi dostać obwódkę tylko z czego jakieś trawy może ID ? lawenda odpada bo słońce zagląda tam dopiero po południu

Artemin pierwszy sezon u mnie

Zakręcony ogród 08:59, 09 paź 2017

Do góry
Dzień Dobry Wszystkim

Udało się wreszcie zrobić coś w stylu planu. Dopiero teraz widzę jaka mam niekształtna działkę choć na żywo nie rzuca się tak wo oczy dzięki wyrównaniu linii drzewami.

Wygląda to mniej więcej tak :

Jak widzicie z prawej strony działki jest dużo mniej miejsca. Od rogu tarasu do początku rabaty tylko ok 5m. Natomiast z lewej strony jest to dużo więcej.
Idąc za radą Toszki,żeby zwiększyć rabaty otulające dom, na pewno trzeba zająć się lewą stroną i przede wszystkim rogiem. Bo teraz proporcje są mocne rozjechane.

Z tyłu za drzewami ( za plecami,które powstaną z cisów lub innych drzew ) jest sporo miejsca ,żeby zmieścić tam wcześniej wspomniany domek narzędziowy i kompostownik. Domek będzie tylko dla moich potrzeb bo eM ma swój warsztat z prawej strony domu.

Przechodząc do frontu, tak jak pisałam wcześniej kawałek trawnika w obecnym kształcie jest na pewno zmiany. Myślałam o zmianie jej na mały klombik z jakimś niewielkim drzewem, bo tam mamy widok z okna kuchennego.

W prawym rogu od frontu ten mały kwadrat to miejsce na śmieci. Jedynie w tym miejscu myślałam o małej rabacie bo wzdłuż płotu w przyszłości eM planuje wiatę.

Jeżeli potrzebujecie więcej informacji to piszcie
Miłego Dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies