Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

mira 08:39, 16 lis 2017

Mala_Mi napisał(a)

Jeżówki które wyglądaja brzydko (a do tych teraz mozna zaliczyć te fikuśne) możesz ściać. One też lubią łapać grzyba. Te zwykłe z twardymi koszyczkami zostawiam.. ptaki maja co jeść, szczególnie szczygły. Ja zostawiam je dla nasion i dla ozdoby. A szczygiełki lubie bo są śliczne

O to nie wiedziałam ze odmianowe nie trzymają fasonu. Ja mam tylko podstawowa miala i różową i stoją i są piękne i chyba wyjadają ptaki.

Ale będę chcieć odmianowe bo niesamowicie mi się spodobała zupa pomidorowa i milkshake czy jakos tam taka mleczna.

Pozdrawiam
Konieczki 14:24, 16 lis 2017

Cudny ogrod, taki prawdziwy
Rabata super skomponowana, zastanawiam sie co z piwoniami robisz po przekwitnieciu bo u mnie potezne krzaczory i malo miejsca dla innych roslin.
Aniu a kiedy przycinasz brzoze bo widze ze masz galezie podkrzesane
Mala_Mi 09:34, 20 lis 2017

Konieczki napisał(a)
Cudny ogrod, taki prawdziwy
Rabata super skomponowana, zastanawiam sie co z piwoniami robisz po przekwitnieciu bo u mnie potezne krzaczory i malo miejsca dla innych roslin.
Aniu a kiedy przycinasz brzoze bo widze ze masz galezie podkrzesane

Jak się piwonie rozrosną to pomyślę co potem..... na razie to są młode egzemplarze i musiałam coś tam dołożyć by nie było pusto. Piwonie to głównie prezenty, bardzo miłe dla oka i serca, na 100% się zostaną, ale czy tu czy będę musiała je rozsadzić to się okaże za 3 lata. Trawy były swojego podziału z jednej trawy, a jeżówki to jak chwasty, mam je wszędzie bo się rozsiewają

Piwonie do tej pory nie ścięte, i o dziwo pomimo siedzenia w ciasnocie maja się dobrze, wczoraj do nich zajrzałam.

Brzozę podcinam jak przeszkadza, ale to robię przed ruszeniem wegetacji, jak tylko pierwszy śnieg zejdzie.
Mala_Mi 09:37, 20 lis 2017

mira napisał(a)

O to nie wiedziałam ze odmianowe nie trzymają fasonu. Ja mam tylko podstawowa miala i różową i stoją i są piękne i chyba wyjadają ptaki.

Ale będę chcieć odmianowe bo niesamowicie mi się spodobała zupa pomidorowa i milkshake czy jakos tam taka mleczna.

Pozdrawiam

Ze sztywnym koszyczkiem są łądne i zimą, a te "wyfikane" niestety pleśnieją na zimę i trzeba ścinać. Ale co tam.. ładne są jak kwitną

Zupa mleczna niestety jest brzydka na zimę, a pomidorowa ma szansę być ładna
Mala_Mi 09:38, 20 lis 2017

popcorn napisał(a)
Ale zdjęcia!
pozdrawiam serdecznie Aniu Ściskam!!!

Pozdrawiam..
abiko 09:39, 20 lis 2017

Hmm Ania będziesz wiedziała. Co dosadzić do rabaty na której mam właśnie piwonie? Teraz są tam róże i piwonie (szt. 2), ale dziury mam jak przestają kwitnąć. Może jakiś pomysł Ci przyjdzie do głowy.
Mala_Mi 09:42, 20 lis 2017

Fot nie mam, ale relację muszę zdać..
Rośliny z oczka wycięte 19 listopada. Prawie po ciemku, w płatkach śniegu i byle jak.. ja z brzegu a synuś z oczka.. brodził w wodzie po pachy ..co prawda w woderach, ale i tak zimno było Zostało się posprzątać wycięte, ale od rana jest biało i nie mam czasu. Jednak nawet to oślizgłe z brzegu lepiej się sprząta niż wycina z wody. Plan na wiosnę, pozbyć się połowy roślin!!!! Lotosy stoją w kastrach na brzegu, ale już wyjęte... zakryłam zielskiem by nie przemarzły.

Posadziłam wrzosy, wykopałam dalie, wywaliłam pomidory ze szklarni.... nie zdążyłam posadzić krokusów.

3 wory liści zgrabiłam, więcej nie zdążyłam.

Agania 09:50, 20 lis 2017

Bieszczady piękne bardzo, bardzo, bardzo...ciągnie mnie już w góry, grudzień zaczynamy wypadem na słowację

Czytam, że u Was przymrozki, u nas jeszcze na plusie, ale już pobieliło.

Hardcore u Ciebie...brawo, że sie udało oczko oczyścić, u nas pompy już eM założył, lotos został w wodzie, bo nie było co wyciągać

sylwia_slomc... 09:51, 20 lis 2017

Kawał trudnej roboty zrobiliście. Ja troszkę chętnie w maju przytulęBędziemy kopać wiosną
Mala_Mi 10:01, 20 lis 2017

abiko napisał(a)
Hmm Ania będziesz wiedziała. Co dosadzić do rabaty na której mam właśnie piwonie? Teraz są tam róże i piwonie (szt. 2), ale dziury mam jak przestają kwitnąć. Może jakiś pomysł Ci przyjdzie do głowy.

Daj niskie trawki lub jeżówki.Nie wiem ile masz tam słońca i ile będą je zacieniać piwonie. Trawy niektóre zniosą i cień.. Możesz dać rozchodniki. Daj coś co będzie fajne jak przekwitną piwonie. Możesz dać bodziszki. Ja na jednej rabacie mam piwonie z bodziszkami.Po szczepki bodziszków zapraszam Kwitnąco prawda z piwoniami, ale potem ładnie zadarniają i jesienią się przebarwiają. Wiosna startują praktycznie spod śniegu. Foty jesiennej nie mam..

to z 2016, piwonie już przymrozki zniszczyły (do wycięcia) a bodziszek ładny, jeszcze nie przebarwiony