Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:04, 08 paź 2017

Do góry
Podgląd - Tekst poprawny
paniprzyroda napisał(a)

Dorota123 Dzięki co do pytania, trzeba zdobyć/wytoczyć kule, malujesz metodą suchego pedzla ( mało farby akrylowej), nie rozcieńczanej wodą, lekko muskasz końcówkami drewno, niektóre miejsca pozostawiasz prawie nietknięte, potem papier ścierny, można poprawiać/malować/ścierać do zadowalającego efektu. Farba pozostaje we wgłębieniach, dużo znaczy też szlif na drewnie. Można próbować na kawałku wyszlifowanej deski
tu inne zdjęcie

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Największy problem to drewniane kule, spróbuję na styropianowych.

Dwa ogrody 21:01, 08 paź 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Dorota123 Dzięki co do pytania, trzeba zdobyć/wytoczyć kule, malujesz metodą suchego pedzla ( mało farby akrylowej), nie rozcieńczanej wodą, lekko muskasz końcówkami drewno, niektóre miejsca pozostawiasz prawie nietknięte, potem papier ścierny, można poprawiać/malować/ścierać do zadowalającego efektu. Farba pozostaje we wgłębieniach, dużo znaczy też szlif na drewnie. Można próbować na kawałku wyszlifowanej deski
tu inne zdjęcie
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Największy problem to drewniane kule, spróbuję na styropianowych.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:00, 08 paź 2017

Do góry
A tak wyglądają w czerwcu, kiedy kwiaty wybarwiają się z koloru limonkowego w różowy.

Ogrodowe kreacje 20:59, 08 paź 2017

Do góry
Tulipanowiec się przebarwia:

Vanille fraise:

NN, kupiona w LM, chyba Limelight, ale po podsypaniu nawozem do różowych hortensji zlapała zabarwienie w zeszłym roku była limonkowa o tej porze
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:59, 08 paź 2017

Do góry
Mam prośbę. Czy możecie pomóc mi rozszyfrować, jaka jest to odmiana hortensji ogrodowej?

To stary, kilkunastoletni krzew. Zaczyna kwitnąć w połowie czerwca. Kwiaty przez całe lato są koloru różowego (zdecydowany róż, nie blednący na słońcu).
Gdy przychodzi jesienne ochłodzenie kwiaty przybierają kolor intensywnie malinowo-czerwony. Liście, aż do przymrozków, stopniowo czerwienieją.

U mnie ta hortensja rośnie na wyspowej rabacie, w lekkim cieniu, pod dwoma świerkami. Kwitnie (mniej lub bardziej obficie) co roku. W tym sezonie raczej słabo, wiosną trochę przemarzła. Są lata, że spod kwiatów nie widać liści.

Poniżej zdjęcia z wczorajszego dnia:

Ogród, mydło i powidło. 20:58, 08 paź 2017

Do góry
katel napisał(a)
Jeszcze koniec czerwca.

lipiec

.

cudownie wygląda ta róża kasiu czy Ty pędy tej róży przeplatasz przez siatkę ?
Ogrodowe kreacje 20:57, 08 paź 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Wczorajszy spacer w poszukiwaniu jesieni

Czy to kokornak na ogrodzeniu???
Napisz u mnie proszę, żebym nie przegapiła odpowiedzi
Ogrodowe kreacje 20:56, 08 paź 2017

Do góry
Miskant chiński Grosse Fontane, też nowość

a tutaj przy nibyaltance posadziłam szczepkę rozplenicy japońskiej od teściowej, po prawej stronie powojnika

Ogrodowe kreacje 20:53, 08 paź 2017

Do góry
Sundae Fraise, pogoda bez przymrozków i udało jej się rozkwitnąća myślałam, że już w tym roku nie zobaczę, pierwszy rok u mnie, od miesiąca

Ogrodowe kreacje 20:48, 08 paź 2017

Do góry
Astry i chryzantema:
Ogrodowe kreacje 20:47, 08 paź 2017

Do góry
Żurawki na razie w przechowalniku
Ogrodowe kreacje 20:45, 08 paź 2017

Do góry

Ogród z uśmiechem 20:40, 08 paź 2017

Do góry
rozplenice podzielone w tym roku na sporo części kwitną slicznie.

A to zdjęcie pokazuje różnicę w kupionych przeze mnie cisach. ten mniejszy jest dwa razy droższy wrrr

Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:39, 08 paź 2017

Do góry
Piszę tutaj , bo nie wiem gdzie zajrzy Mazan
Mam nadzieję, że Valerek Mazan jeszcze tu zaglada i mi podpowie jak ratować i co to:
Mam jodłę balsamiczna o dwóch przewodnikach od samego korzenia Do tej pory pięknie rosła , ale ten rok dał jej w kość, a w zasadzie w pień
na obu przewodnikach pojawiła się w połowie najpierw krzywizna w trakcie wzrostu , a teraz poniżej tych krzywizn
coś takiego

to białe to grzyb jakiś

Ścięłam przewodniki z 5 cm poniżej miejsca chorego wydawałoby się w zdrowej tkance, może puszczą nowe, nad miejscem choroby na obu wyglądały zdrowo, ale nie chciałam ryzykować
W przekroju jest tak

to te odcięte fragmenty bo rany na drzewku zasmarowałam maścią ogrodniczą
Czy powinnam ciąć niżej, aż tego brązu w środku nie będzie, czy to już do samego dołu tak jest ....chyba , że to normalny przekrój.
Nie wiem co dalej, czymś opryskać , albo podlać?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 08 paź 2017

Do góry
Na przedpłociu mam dziwną hortensję. Jako jedynej liście nie żółkną, tylko bordowieją.Nazwy nie kojarzę. Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał...
Lubię widok rozplenic po deszczu.

I takie tamy na koniec

Miłego tygodnia życzę wszystkim ogrodniczkom i ogrodnikom.
Może zbiorę się do zakończenia porządków w warzywniku.
Choroby i szkodniki iglaków 20:37, 08 paź 2017

Do góry
Mam nadzieję, że Valerek Mazan jeszcze tu zaglada i mi podpowie jak ratować i co to:
Mam jodłę balsamiczna o dwóch przewodnikach od samego korzenia Do tej pory pięknie rosła , ale ten rok dał jej w kość, a w zasadzie w pień
na obu przewodnikach pojawiła się w połowie najpierw krzywizna w trakcie wzrostu , a teraz poniżej tych krzywizn
coś takiego

to białe to grzyb jakiś

Ścięłam przewodniki z 5 cm poniżej miejsca chorego wydawałoby się w zdrowej tkance, może puszczą nowe, nad miejscem choroby na obu wyglądały zdrowo, ale nie chciałam ryzykować
W przekroju jest tak

to te odcięte fragmenty bo rany na drzewku zasmarowałam maścią ogrodniczą
Czy powinnam ciąć niżej, aż tego brązu w środku nie będzie, czy to już do samego dołu tak jest ....chyba , że to normalny przekrój.
Nie wiem co dalej, czymś opryskać , albo podlać?
Ogród z uśmiechem 20:36, 08 paź 2017

Do góry
I owoce. Niektóre berberysy są w tym roku nimi obsypane. Nie wiem, czy mozna je jeść?
Jabłoneczka czeka na ptaszarnię

Dwa ogrody 20:35, 08 paź 2017

Do góry
Muszelko, dziękuję Lubię takie zabawy
Makusiu, faktycznie to wiklina, maluje zwykłą akrylową Dekoral, dodaję troszkę wody, bo sama do wikiliny jest za gęsta. Na zimę meble chowam pod dach.

Czekam na słoneczko i ciepłe dni.
Jedyne jabłuszka w ogrodzie

Ogrodowe kreacje 20:34, 08 paź 2017

Do góry
Wreszcie chwilka czasu to wklejam zdjęcia, sprzed paru dni
Jesień wkroczyła:

Ogród z uśmiechem 20:32, 08 paź 2017

Do góry
Nowa hortensja Pastellgreen wygrzebana ze 3 tygodnie temu w szkółce, jeszcze w pojemniku

Te szczęśliwe - w ziemi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies