Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:35, 10 lut 2021

Do góry
Ja mam fajne, stare, kute płoty z odzysku, ale są spore, na to akurat za wielkie, ale myślę nad zastosowaniem bo szkoda, żeby stały w kącie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:25, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
...trawnika mam aż nadto do koszenia, mąż daleko pracuje i najczęsciej ja kosze więc nie chcę więcej trawnika. Ale dziękuję za pomysł,
Chciałam rabatę zimozieloną z korą kamienna.

Proponuję takie rozwiązanie. Natomiast co do kory kamiennej, jest okropna, pstrokata i nie pasuje do ładnego, prostego założenia. Ja w każdym razie nie znoszę tej kory, ale może gust mam po prostu inny. Tylko ona jest bardzo gruba, w paski/plamki/kreski okropnie to źle wygląda, tak samo jak kora sosnowa też takie wielkie kawały są brzydkie. Ale przynajmniej jednolicie brążowe. Zastosuj grys granitowy w dwóch odcieniach szarości, zgodnie z tą propozycją można to podzielić na dwa odcienie. Tylko na tym zdjęciu nie da się tego pokazać. Dwa odcienie byłyby intuicyjne, bo rabata jest wielka i jeden kolor byłoby nudno.

Smaragdy prowadzić do wys, płotu, ale równo, nie jeden taki, drugi taki. Równać w poziomie. Dosadzić drzewa o kulistych koronach, aby zasłoniły te dachy, bo się robi taki "kołchoz" z dachami i wzrok leci na te dachy zamiast na rośliny

Podpory , kraty, obeliski dla róż 07:52, 10 lut 2021

Do góry
Ma to sens, mam takie zdjęcia. Tylko belka musi być posadowiona w kotwie, aby nie zgniła, bo ciężar masy zielonej jest potem znaczny, wszystko może się "złożyć" jak domek z kart. Kupiłam sobie takie sznury na starociach i zamierzam gdzieś taki pomysł wykorzystać, może w ogrodzie różanym?

Tutaj dodatkowo jest to spięte poprzecznie drutem

Jak wykorzystać miejsce po basenie 07:31, 10 lut 2021

Do góry
My robimy takie taśmy sami, kupujemy metal, spawamy do tego bolce i wbijamy w grunt.
Nie mam na myśli konkretnej taśmy. Nie będę tutaj reklamować zagranicznych dostawców. U nas metalowych nie robi nikt, przynajmniej nie znalazałam, są tylko importowane. Poszukaj sobie w necie sklepu z ogranicznikami.

Są różne sposoby ograniczania wysypywania się żwiru, w zależności od stylu ogrodu.
Kostka, cegła, ekobordy (z plastiku -dlaczego eko? nie wiem) taśmy stalowe, grube sznury.

Jak wykorzystać miejsce po basenie 22:20, 09 lut 2021

Do góry
Postawienie basenu na wyżwirowanym placyku (kamyczki lub grys granitowy szary lub czarny), ładnie obrzeżonym kostką lub taśmą metalową zakotwiczoną w gruncie. Po zdjęciu basenu, teren nie ma zgniłej trawy. Można ustawić meble lub ławeczkę plus donice z jesiennymi kompozycjami. Zaaranżować ten teren jak placyk wypoczynkowo-kawowy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:07, 09 lut 2021

Do góry
Jutro się wybieram zobaczyć czy wszystko przykryte śniegiem i temp. w szklarni sprawdzić. No nie ma co, tęsknię już za ciepłem i kolorami. Nasiona zaczynają już przychodzić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:56, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I tu bym się zastanowiła, zanim nie będzie za późno. To moim zdaniem Abies concolor, ooooogromne drzewo, które wyrasta nawet do 20- 40 metrów!! Kobieto, nie sadź tego drzewa No chyba że to karłowa odmiana, tego nie wiem.

No i oczywiście usuń ten plastik, to nie jest dobre ogrodnictwo przykrywanie gleby tym

Danusiu dziękuje za odpowiedź.

Źródła podają różnie te wysokość. Mogę przesadzić.
Tylko co w zamian bo choinka musi być. tam jest doprowadzony kabel do lampek. Mąż sobie wymarzył i nie odpuści.

A na rabatce obok włókniny już nie ma. była na chwilkę. jest wysypana kora kamienną.

Doradźcie coś proszę w sprawie rabaty wokół choinki.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:22, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu fajna rzecz z drutu

To mi się najbardziej podoba
Muszę coś mało pracochłonnego wykombinować, bo wyjątkowo pracowity rok mi się szykuj.
Artykuł kiedyś przeczytałam, ale mus do niego wrócić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:38, 09 lut 2021

Do góry
Wigwam dość prosty

Wigwam bardziej skomplikowany

Ale takie, naturalne i ciemne kołki to nawet mi się podobają

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:36, 09 lut 2021

Do góry
Tutaj stary płotek

A tu fajna rzecz z drutu

Najbrzydsze są zwykłe kije powbijane

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:32, 09 lut 2021

Do góry
Wkleję tu kilka rozwiązań

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:27, 09 lut 2021

Do góry
Dla osób zaglądających polecam także naturalne podpory, jakie są bardzo często spotykane w ogrodach angielskich. Popatrzcie na zdjęcia, rozwiązania same się nasuną w zależności od dostępnego materiału (brzozy, leszczyna, inne patyki)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin

Koniecznie prześledźcie zdjęcia w galerii. Napisałam ten artykuł w 2012 roku!
April podbija las... 10:23, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To jest cudne - to Geranium magnificum czy inne?

Tak Danusiu, to Geranium magnificum. Z limonkowymi trawami jak sesleria autumnalis i brachyticha, utworzyły zaskakująco przyjemny duet.
Pomyśleć że jako początkujący ogrodnik, posadziłam to geranium w lesie, w półcieniu i omal nie wyrzuciłam bo nie kwitło.
Po przesadzeniu na słońce, stały się jednymi z moich ulubionych bylin.
Pozdrawiam
April podbija las... 08:38, 09 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

A tak wygląda na wiosnę

To jest cudne - to Geranium magnificum czy inne?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:24, 09 lut 2021

Do góry
Sebek napisał(a)

Te piwonie choć zniewalające w tym roku nie dały u mnie popisu - niemal wszystkie zgniły w deszczu. Pare kwiatow uchowałem do wazonu.
Jednak podpieram je patykami pozyskanymi z wiosennego cięcia - oczywiście Twój sposób Danusiu przywieziony z Anglii Odkąd wiosna przetykam nimi byliny nie mam problemu z pokładaniem się przywrotnikow, irysów czy właśnie piwonii

Moje w zeszłym roku były zadowalające. Muszę popatrzeć na zdjęcia, poszukać co ja mam w ogóle, skleroza normalnie. Nowe dosadzałam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 09 lut 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
U mnie również zaspy i zawierucha straszna. Jak chciałam ptakom ziarna dosypać to rundkę dookoła domu musiałam robić, zamiast jak zwykle tarasem wyjść.
Podpory pod dalie, też muszę za chwilę o nich pomyśleć, kilka wyższych odmian w tym roku zamówiłam.

Ja też będę zamawiać. I chyba zamówiłam na All kilkanaście, ale będą wysyłać w marcu. Wszystkie moje zamówienia otrzymałam powiadomienia, że dostawy się przesuwają.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 09 lut 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
No cały czas pada, ja juz mam zaspy pod domem
A do was da się dojechać ? Ktoś drogę odśnieża ?

Dawno nie byłam, przebija się samochód i wyjeździł drogę chyba...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 09 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Danusiu z doświadczenia podpowiem tylko, że te podpory warto zrobić takie stopniowane jakby od dołu węziej i u góry szerzej, bo jak raz dałam tak całkiem na sztywno to potrafiło gałązki utrzymać w pionie, ale kwiaty pod ciężarem wody i wiatru łamało u samej góry. I z piwoniami tak miałam( konkretnie z Sarą Bernhard) i z daliami tymi o wielkich kwiatach wysokimi.

Takie właśnie Witek robi. Rozszeszające się, specjalne do piwonii.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies