Proponuję takie rozwiązanie. Natomiast co do kory kamiennej, jest okropna, pstrokata i nie pasuje do ładnego, prostego założenia. Ja w każdym razie nie znoszę tej kory, ale może gust mam po prostu inny. Tylko ona jest bardzo gruba, w paski/plamki/kreski okropnie to źle wygląda, tak samo jak kora sosnowa też takie wielkie kawały są brzydkie. Ale przynajmniej jednolicie brążowe. Zastosuj grys granitowy w dwóch odcieniach szarości, zgodnie z tą propozycją można to podzielić na dwa odcienie. Tylko na tym zdjęciu nie da się tego pokazać. Dwa odcienie byłyby intuicyjne, bo rabata jest wielka i jeden kolor byłoby nudno.
Smaragdy prowadzić do wys, płotu, ale równo, nie jeden taki, drugi taki. Równać w poziomie. Dosadzić drzewa o kulistych koronach, aby zasłoniły te dachy, bo się robi taki "kołchoz" z dachami i wzrok leci na te dachy zamiast na rośliny
Ma to sens, mam takie zdjęcia. Tylko belka musi być posadowiona w kotwie, aby nie zgniła, bo ciężar masy zielonej jest potem znaczny, wszystko może się "złożyć" jak domek z kart. Kupiłam sobie takie sznury na starociach i zamierzam gdzieś taki pomysł wykorzystać, może w ogrodzie różanym?
My robimy takie taśmy sami, kupujemy metal, spawamy do tego bolce i wbijamy w grunt.
Nie mam na myśli konkretnej taśmy. Nie będę tutaj reklamować zagranicznych dostawców. U nas metalowych nie robi nikt, przynajmniej nie znalazałam, są tylko importowane. Poszukaj sobie w necie sklepu z ogranicznikami.
Są różne sposoby ograniczania wysypywania się żwiru, w zależności od stylu ogrodu.
Kostka, cegła, ekobordy (z plastiku -dlaczego eko? nie wiem) taśmy stalowe, grube sznury.
Postawienie basenu na wyżwirowanym placyku (kamyczki lub grys granitowy szary lub czarny), ładnie obrzeżonym kostką lub taśmą metalową zakotwiczoną w gruncie. Po zdjęciu basenu, teren nie ma zgniłej trawy. Można ustawić meble lub ławeczkę plus donice z jesiennymi kompozycjami. Zaaranżować ten teren jak placyk wypoczynkowo-kawowy
Jutro się wybieram zobaczyć czy wszystko przykryte śniegiem i temp. w szklarni sprawdzić. No nie ma co, tęsknię już za ciepłem i kolorami. Nasiona zaczynają już przychodzić.
Źródła podają różnie te wysokość. Mogę przesadzić.
Tylko co w zamian bo choinka musi być. tam jest doprowadzony kabel do lampek. Mąż sobie wymarzył i nie odpuści.
A na rabatce obok włókniny już nie ma. była na chwilkę. jest wysypana kora kamienną.
Doradźcie coś proszę w sprawie rabaty wokół choinki.
To mi się najbardziej podoba
Muszę coś mało pracochłonnego wykombinować, bo wyjątkowo pracowity rok mi się szykuj.
Artykuł kiedyś przeczytałam, ale mus do niego wrócić
Dla osób zaglądających polecam także naturalne podpory, jakie są bardzo często spotykane w ogrodach angielskich. Popatrzcie na zdjęcia, rozwiązania same się nasuną w zależności od dostępnego materiału (brzozy, leszczyna, inne patyki)
Tak Danusiu, to Geranium magnificum. Z limonkowymi trawami jak sesleria autumnalis i brachyticha, utworzyły zaskakująco przyjemny duet.
Pomyśleć że jako początkujący ogrodnik, posadziłam to geranium w lesie, w półcieniu i omal nie wyrzuciłam bo nie kwitło.
Po przesadzeniu na słońce, stały się jednymi z moich ulubionych bylin.
Pozdrawiam
Ja też będę zamawiać. I chyba zamówiłam na All kilkanaście, ale będą wysyłać w marcu. Wszystkie moje zamówienia otrzymałam powiadomienia, że dostawy się przesuwają.