Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodowe szaleństwo ... 17:39, 04 mar 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
ojoj - nie przejmuj się działający ogrodnik, to też czasem psujący ogrodnik fajnie, że cynie Ci już kiełkują ja swoje dopiero w kwietniu posieję, bo na parapetach brak już miejsca, a w kwietniu to już nie będę się tak bardzo bała z sianiem do inspektu - takiego prowizorycznego, czyli do doniczek i przykrywam szybą szklaną

Z ta cynia to chyba pospieszylam sie. Ale juz trudno. Dzis na dzialce wsadzilam cebylki iryskow, floksy i liatre. Pisalo ze mozna wsadzac marzec- maj to posadzilam A i jeszcze trzy lilie.
Chatka Baby Jagi 12:00, 04 mar 2017

Do góry
Oglądam u was wszędobylską wiosnę.... U każdego coś wyłazi, wygrzebuje się z ziemi... U mnie jak zwykle wszystko opóźnione...Krokusy jeszcze głęboko w ziemi, zawilce jeszcze wcale nie mają ochoty się budzić... ale choć coś coś pokarzę...

Cebulice.... i jeden odważny krokusik...

Orliki

Floksy już wszędzie zaczęły...

Jedynie niezawodne przebiśniegi są.... niezawodne... he he
Choć wydaje mi się że jest ich duuuużo mniej niż w zeszłych latach... hmm...

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 20:33, 28 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To jest moje szambo jesienia. Otwor umieszczony pomiedzy trzmielina oskrzydlona, dereniem, irgami i cisami. Jako okrywowe rosnie kocimietka, macierzanka i floksy fioletowe.

Wow nieźle to wygląda, na razie wsadziłam irgę i jałowce, zobaczymy co z tego będzie... u Ciebie pół biedy bo przy ogrodzeniu, a u mnie na środku tuż przed oknem kuchennyn...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 18:04, 28 lut 2017

Do góry
To jest moje szambo jesienia. Otwor umieszczony pomiedzy trzmielina oskrzydlona, dereniem, irgami i cisami. Jako okrywowe rosnie kocimietka, macierzanka i floksy fioletowe.

Z Pszenicznej ... 10:30, 28 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Uuups, przepraszam Cię bardzo za pomyłkę. Nie wiem skąd się wzięła, bo przecież wiem, że ty jesteś Agata a nie Ewa.

4 metry na same byliny? Naprawdę - czapki z głów! Wspaniałe dzieło sztuki ogrodniczej. Rabata daje wrażenie harmonii, a nie bałaganu - a wiem, jak trudno jest to osiągnąć. Bardzo Cię podziwiam!

Za zdjęcia dziękuję i od razu zapytuję: nie masz problemu z mączniakiem na floksach? Jak z nim walczysz? Bo moje strasznie atakuje, a na mojej malej działce nie mam jak go schować i te chore liście są bardzo widoczne.
Szkoda, bo wyjątkowo długo kwitną, ale jak w tym roku sobie z mączniakiem nie poradzę, to z floksami chyba się pożegnam.

Asia powoli walczę z mączniakiem, na koniec sezonu łapią i u mnie, ale w grupie tak tego nie widać. Najlepiej podsadzić floksy czymś innym, u mnie świetnie się sprawdza turzyca palmowa. Jest zielona cały czas, gęsta, tworzy parawan wyższym roślinom, a dla mniejszych jest ładnym tłem.
Poza tym eliminuję go opryskiem miedzianu już wczesną wiosną, a potem powtórka w sezonie. No i podlewanie liniowe, nie wodą po liściach. W tym roku pozbyłam się w ten sposób nalotu z monardy
Kocham je bardzo, za to kwitnienie i obłędny zapach. Kojarzy mi się on z wakacjami u babci
Z Pszenicznej ... 10:10, 28 lut 2017

Do góry
Floksy z ubiegłego roku wiosną - kwiecień. Widać zielone kępki - białe szybciej startują

Ukojenie 16:34, 27 lut 2017

Do góry
Oj Zojka dzisiaj bylinowe dodali do L...a, Orliki, floksy, słoneczniki, bodziszi ja nie wiem zbankrutuje niedługo
Z Pszenicznej ... 14:21, 27 lut 2017

Do góry
Ale roślinki się już budzą, a w taki piękny dzień jak dziś aż radość mnie nachodziła gdy patrzyłam na: iryski, floksy, agastache,

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:04, 27 lut 2017

Do góry

Witam,
Droga Pani Danusiu, bardzo proszę o wyrażenie opinii i uwag co do moich planów na urządzenie rabaty.

Rabata o długości ok. 12 m i szerokości (przy altanie) ok. 6 m położona jest po lewej stronie istniejącej już altany; na rabacie rosną, zastane przy zakupie działki, dwie brzozy samosiejki oznaczone jako nr 3 i nr 7; pomiędzy te brzozy, w celu osłony od sąsiedniej działki, planuję posadzić berberysy: nr 4 – Thunberga Golden Ring, nr 5 – Red Tears, nr 6 Thunberga Kelleris; pomiędzy brzozą (nr 7) a altanką planuję Viburnum opulus (nr 8); od samego ogrodzenia działki sąsiedniej planuję posadzić cotoneaster dammeri Major (nr A);

nie mam sprecyzowanych planów co do roślin o nr 1 i 2 ale z pewnością będą to krzewy osiągające ok. półtora m wysokości; chciałbym aby rośliną nr 9 była hortensja, podobnie jak roślina, którą planuję posadzić po prawej stronie altany (pomiędzy altaną a brzozą), roślina nr 11 to fagus sylvatica Purple Fountain; z racji, że bardzo lubię sosny chciałem aby zajęły one miejsce nr 10 – i tu planuję pinus aristata oraz nr 13 – a tu nie mam pomysłu (stosunkowo blisko jest altana, która będzie osłaniała sosenkę przed słońcem – nie wiem zatem czy będzie to dobre miejsce dla sosny?)

nie mam pomysłu na rośliny nr 12 – może liliowce, floksy? z kolei po prawej stronie altany, tuż przy ogrodzeniu planuję zasłonić się od sąsiada szpalerem złożonym z 4 sztuk Picea omorika posadzonych w odległości ok. 1,7 m od siebie; dalej zaś planuję krzewy ozdobne: nr 15 – weigela candida, nr 16 – physocarpus opulifolius (żółta), nr 17 – weigela Bristol Ruby, nr 18 - physocarpus opulifolius Diabolo; ale czy to dobre rozwiązanie?

Cała działka ma szerokość ok. 22 metrów; po przeciwnej stronie altany rosną samosiejki brzóz w lokalizacji zaznaczonej na planie; po prawej stronie patrząc na altankę rosną dwie sosny (nie ma ich na zdjęciu ale umieściłem je na planie); przedstawiam też wizualizację rabaty jaką wykonałem w dostępnym w internecie programie do projektowania; Jak już wspomniałem, będę wdzięczny Pani Danusiu za Pani uwagi i wszelkie sugestie co do moich zamierzeń; z góry serdecznie dziękuję. Mariusz

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:27, 25 lut 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Dzięki za informację, pokazuj to co w donicach się wykluje, widziałam na pewno zawilca. Co jeszcze tam masz. Zdradź tajemnicę. Gosia.

Gosiu tam na razie nasadzenia dopiero zaczęte jesienią. Na chwilę obecną są ostrokrzew, bukszpany żółto zielone, red barony, haconka, berberys admiration, dąbrówki, floksy szydlaste, krokusy, tulipany, jałowce płożące i od dzisiaj ciemierniki
Ogrodowe kreacje 13:30, 25 lut 2017

Do góry
Jak się czasem szpera w różnych pamiątkach, listach można coś fajnego znaleźć Dzisiaj odszperałam taką oto opowiastkę :

"Bal w krainie kwiatów"
Królowa Peonia i Król Hiacynt wydali bal, aby ich syn - mężny i odważny Narcyz wybrał sobie żonę. Zaproszono wszystkie kwiaty, z całego królestwa. Przygotowania trwały dość długo - nareszcie zaczyna się bal.
Dwa Mieczyki pilnujące wejścia do kwiatowego zamku witały wszystkich gości, Szambelan Gerber przyprowadzał do sali balowej piękne kandydatki na żonę księcia.
Jako pierwsza przybyła śliczna, zgrabna Stokrotka, potem Frezja, Róża, Niezapominajka i dwie siostry Sasanki.
Przybyli też: rycerz Zimowit, waleczne Krokusy, hrabia Łubin z małżonką Malwą.
Karneciki wszystkich panienek wnet zostały zapełnione.
Do tańca przygrywała orkiestra Konwalii i Dzwonków.
Pierwsza para: Książę Narcyz z piękną Frezją.
Dwórka Lewkonia i Lwia paszcza oraz Nasturcja podawały pyszne potrawy: wino tęczowe, pieczeń z wiatru, lody z gwiazd i księżyca.
Byczki i Bratki popisywały się akrobatyką.
Muszkieterowie Wrzosy, Goździki, Floksy i Zawilce tańczyli z innymi pannami.
Gdy wszyscy bawili się świetnie, przyleciała "Chmara Perzu", która uważała się za kwiat z wielką awanturą.
Jednak dzielne Orliki wyrzuciły chwasty z balu.
Żoną księcia Narcyza została miła, zgrabna i powabna Frezja.

Ukojenie 19:41, 21 lut 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Bylam dzis w auchan i nie dostalam zadnej hosty. Byly lilie, floksy i inne a host nie. Chyba zamowie przez internet ale czy znacie dobra firme?
Ela mi się wydawało, że u mnie też nie ma, a stały tak bokiem słabo widoczne, mnóstwo odmian, pełne pudła, do tego trawy też
Ukojenie 19:34, 21 lut 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Zoja, przez Ciebie pojechałam do tego A. Kupiłam hosty

O matko, tyle nasionek, gdzie Ty to wszystko zmieścisz?

Bylam dzis w auchan i nie dostalam zadnej hosty. Byly lilie, floksy i inne a host nie. Chyba zamowie przez internet ale czy znacie dobra firme?
Kwiaty we włosach 22:30, 20 lut 2017

Do góry
Gosia, w tyle nie jesteś...to dopiero luty, u mnie jest jeszcze 20 cm warstwa śniegu, przyjdzie prawdziwe ciepełko, to nie usiedzimy na miejscu...Masz już tyle dorodnych roślin, że tylko podziwiać...Masz pięknie przecież...Wyczytałam, że będziesz kupować floksy...Mam ich sporo , bo bardzo je lubię, zauważyłam, że po wysianiu przebarwiają się, czyli powstają nowe odcienie...Jeżeli będziesz chciała, to pozbieram jesienią nasiona i mogę Ci wysłać...
Kwiaty we włosach 21:05, 20 lut 2017

Do góry
Witaj Radziu mam w planie zakupić Łubiny , ostróżki, lilie, floksy, trochę traw, poczyniłam już zamówienie, pierwsze dostawy po 15 marca. Pozdrawiam.
Rabaty angielskie 18:32, 16 lut 2017

Do góry
Udało się powiększyć zdjęcie:

od dołu widzę liliowca, paprocie języcznik i bergenie, w strone prawą (miotła) widzę
fuksje o czerwonych kwiatach, pod drzewkiem widzę nie kwitnące jeszcze ostrogowce i lawendę. Widzę prawie przekwitnięte fioletowe pszonaki i kwitnące floksy. Pod budką dla ptaków kwitną maki, nad budką róże pnące, na lewo od róży wyglądająca jak pnącze, ale moim zdaniem biała fuksja tak prowadzona wysoko.

Na lewo od niej Veronica (przetacznik) wysoki jak płot. Przed nim kule przegorzanu.
Pod nimi niebieskie hosty, szałwia, widzę łubiny, kosmosy. czosnki główkowate, gaurę różową, penstemony. To wszystko. Jeszcze liść paproci pióropusznika.
Rabaty angielskie 14:36, 16 lut 2017

Do góry
Nie można wklejać nie swoich zdjęć, można jedynie linkować do nich.
Rozpoznaję róże, floksy, przegorzan (niebieskie kulki), naparstnice, werbenę patagońską, paprocie, liliowiec, zapewne weigelę o żółtych listkach i różowych kwiatach. Reszty w tym mętliku nie widać.

Zdjęcie usuwam, poszukaj link, a jakby co odpowiedź masz już.
To miejsce trzeba kochać 08:57, 14 lut 2017

Do góry
Myślałam całą zimę. Twoja koncepcja z bukami kolumnowymi bardzo mi się spodobała. Więc projekt jest taki:

Pas ma szerokość ok 5 metrów. Zamiast sosen posadzimy choiny kanadyjskie i świerki serbskie. Choiny będą cięte na żywopłot. Do tego dosadzimy 3 buki Dawyck Gold, a pod nimi miskanty (morning light albo gracillimus). Z przodu, bo miejsca wydaje się dość dosadzę kulki bukszpanowe i żurawki jakieś bordowe.
Może do miskantów będę dosadzać jeżówki różowe lub purpurowe, albo pysznogłówki, albo floksy? Tego jeszcze nie wiem.
Jeden mam tylko kwadracik wolny gdzie jest coś. Nie wiem co. Więc jak macie jakiś pomysł to chętnie przyjmę.

I jak? Sensownie? Czy za mało miejsca na choinę? Da się coś takiego zrealizować?
Ogród Anety 11:14, 13 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Pięknie urosły spora różnica. Myślałam o nich już w ubiegłym sezonie - w gaikach brzozowych jak zetnę wrzosy i trawy smutno tu troszkę - floksy pięknie by ubarwiły ta przestrzeń

Napisz proszę jak długo można cieszyć się ich kwiatami?

ciężko mi stwierdzić ale kwitną dość długo , jak zakwitną dam ci znac i jak przekwitną...
Ogród Anety 10:54, 13 lut 2017

Do góry
Pięknie urosły spora różnica. Myślałam o nich już w ubiegłym sezonie - w gaikach brzozowych jak zetnę wrzosy i trawy smutno tu troszkę - floksy pięknie by ubarwiły ta przestrzeń

Napisz proszę jak długo można cieszyć się ich kwiatami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies