Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:42, 01 gru 2014

Do góry

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:38, 01 gru 2014

Do góry

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:38, 01 gru 2014

Do góry

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:37, 01 gru 2014

Do góry
Wianki zeszłoroczne

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 13:30, 01 gru 2014

Do góry
U mnie R. yakushimanum bardziej zwinięty, Cun. White mniej.
Projektowanie ogrodów przez internet 13:15, 01 gru 2014

Do góry
Zapraszam więc na moją stronę internetową do działu:
Projektowanie ogrodów przez internet

Materiały i zapytania można wysyłać na maila gardenarium@gmail.com

Jeśli potrzebujecie indywidualnej, profesjonalnej pomocy i projektu koncepcyjnego dla swojego ogrodu, nie ma w tej chwili problemu.

Przez internet można wysłać materiały, wykonam projekt specjalnie dla Was i wyślę kurierem w wersji papierowej i mailem w wersji elektronicznej.

Na forum w miarę posiadanego czasu stale doradzam obsadzenie fragmentów ogrodu (oczywiście gratis), jednak cały projekt indywidualny dla Waszego ogrodu będzie wymagał również indywidualnego podejścia i wtedy jest odpłatny.

Nie obiecuję, że podejmę się w tym przypadku projektowania pojedynczych rabat, czy przeróbek ogrodów, a raczej chodzi o ogród od podstaw, czyli kompleksowy projekt ogrodu (chyba że otrzymam mapkę z naniesionymi drzewami czy elementami, które powinny zostać).

Porady i zdjęcia dla wielu osób są inspiracją, ratunkiem w ominięciu kosztów, lecz czasem trudno się zdecydować i coś stworzyć, co ma "ręce i nogi", bo doradzających jest wielu i każdy ma swój pomysł. Jeśli nie możecie sobie poradzić samodzielnie, jestem pod ręką.

Wgłębnik 11:31, 01 gru 2014

Do góry
Tutaj jest o wiele ładniejsza propozycja wgłębnika, bardziej dopracowana jeśli chodzi o wypełnienie roślinami i konsekwencję w użyciu materiałów.

W programie był i piaskowiec i jeszcze jakiś szary kamień, drewno i zwykły bruk i kostka granitowa, za bardzo namieszane (taras drewniany w innym kolorze, panele też drewniane w innym kolorze). Na rabatach były puste miejsca, a powinny być wypełnione.

Woda nie powinna być chlorowana, chyba szkodzi ptakom (?), a należy wykonać albo zewnętrzne filtry albo posadzić rośliny. Woda jako zielona, cuchnąca zupa nie zachęca do odpoczynku, natomiast częsta jej wymiana, wypompowywanie i napełnianie może nieźle zmęczyć. No i zużycie wody przecież niepotrzebne i kosztowne.

Lustro z polerowanej stali jeśli zajdzie plamami od deszczu, jest trudne w wyczyszczeniu, a poplamione wygląda źle. O wiele łatwiej wymyć prawdziwe lustro.

Wgłębnik 11:15, 01 gru 2014

Do góry
Sposób wykonania, to wykopanie dołu odpowiedniej wielkości i głębokości, zabezpieczenie boków przed osuwaniem się ziemi poprzez wymurowanie murków lub ustawienie gabionów, a nawet wylanie betonu jeśli nowocześnie, zrobienie odwodnienia i wyłożenie podestu drewnem, kamieniem, dowolnym materiałem, albo wybrukowanie go.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:12, 01 gru 2014

Do góry
One zwijają liście, wtedy zmniejszają powierzchnię parowania, powinnaś była podlać przed mrozami, teraz nie podlewaj, jak nastanie odwilż, czyli będzie na plusie - wtedy podlej
Róża "Chopin" 07:43, 01 gru 2014

Do góry
Za późno, nie ukorzenią się i mogą wymarznąć, zostaw do wiosny
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 07:41, 01 gru 2014

Do góry
Dziękuję za wklejenie, bardzo to potrzebne, abyśmy mogli mieć przegląd co kto zrobił w jednym miejscu, potem jest nie do odnalezienia w wątku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:31, 30 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Robiłam już preriowe cisy i bukszpany, ale nie były falujące. ostatnio jednak projektowałam ogród z kwitnącymi wyspami, i tam falujące cisy były.

a drugi dużo wcześniej

No i co, Pani Szefowo Kochana? Robiłam preriowe, robiłam wyspy... i naprawdę nic nam nie pokażesz? Buuu... A gdyby tak piękne duże oczęta ku Tobie wystawić? Ładnie poprosić? Wszyscy twierdzą, że nuda, że zima, że nie ma co pisać i oglądać... Przecież Twoje archiwum aż huczy od pysznych fotografii, dzięki którym nudy nie będzie
/domyślam się, co teraz myślisz, kiedy to czytasz i wiem... wiem... Twoje deklaracje pamiętam... ale... Ty tez wiesz... więc wybacz... /
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:22, 30 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrowienia dla miłych zaglądających Gości i przemiłe wpisy. Mój plan na wiosnę Ten styl.

To co lubię sielsko, anielsko, ślicznie, podrap Kropkę za uszkiemniech psinka zdrowieje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:17, 30 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brzoza latem, czyli od czerwca do września.

ŚLiwa wiśniowa tez płacze, więc tniesz po wypuszczeniu pierwszych liści - w czerwcu, nie wiem czy kiedyś nie pisałam inaczej, ale chyba ten termin najlepszy. W każdym razie po kwitnieniu. Jednak śliwy jak nie musisz to nie przycinaj.

zerknij do mnie wstawię zdjęcie o co mi chodzi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 30 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ŚLiwa wiśniowa tez płacze, więc tniesz po wypuszczeniu pierwszych liści - w czerwcu, nie wiem czy kiedyś nie pisałam inaczej, ale chyba ten termin najlepszy. W każdym razie po kwitnieniu. Jednak śliwy jak nie musisz to nie przycinaj.

czy to cięcie śliwy to chodzi o śliwy wiśniowe " Nigra "mam takie i są prowadzone w formie żywopłotu . Zawsze ciełam je na równo w marcu ale teraz to już nie wiem czy dobrze robię .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 30 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu jako, że ja już żyje wiosną to powiedz kiedy najlepiej poobcinać gałęzie w brzozach i śliwie wiśniowej? chodzi mi o wycięcie gałęzi od dołu przy pniu , by zrobić miejsce od dołu ?

Wgłębnik 18:50, 30 lis 2014

Do góry
Minimalne wymiary zależą od tego co chcesz w nim ustawić i jaką powinien spełniać funkcję. Tego nie podałaś Zastanów się i podaj wymiary mebli, a najlepiej w prosty zrób w skali 1:100 szablony mebli, ustaw je na kartce i zmierz z zapasem na przejście. Wtedy się dowiesz jakie wgłębnik powinien mieć wymiary.

To samo dotyczy powierzchni tarasu. Bo wgłębnik to taki zaniżony w ziemi taras.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:19, 30 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Ostatnio oglądałam taki /tylko bez jeziora/ w programie Monty Dona. Pięknie strzyżone, falujące cisy, a na ich tle trawy i byliny... Pięknie! To naprawdę robi wrażenie. Czekam na Twoje wykonanie Na pewno będzie zjawiskowo.

Robiłam już preriowe cisy i bukszpany, ale nie były falujące. ostatnio jednak projektowałam ogród z kwitnącymi wyspami, i tam falujące cisy były.

a drugi dużo wcześniej

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 18:14, 30 lis 2014

Do góry
Asia , dzięki, że zajrzałaś do mnie, współczuję z powodu Edusia Moja Kropka mam nadzieję na chociaż jeszcze z dwa lata zycia. Należy jej się za to że jest taka dobra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:13, 30 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Danusiu wiesz ja ograniczona jestem i myślę przez pryzmat swojego ogrodu Ty to co innego i bardzo dobrze móc się zrealizować u kogoś. Już jestem ciekawa tej zapowiedzi

Wcale nie taki mały, a ja myślałam że "pijesz" do mojego maleńkiego ogródka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies