Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:39, 20 lis 2014

Do góry
Cudo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:35, 20 lis 2014

Do góry
No i jakoby kiedyś pisałam, żeby nie łączyć pomarańczowego z różowym , jak widać zrewidowałam swoje preferencje i będę łączyć

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:33, 20 lis 2014

Do góry
I coś dla Sebka, jakoby zapowiedział, że pójdzie w ostnicę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:31, 20 lis 2014

Do góry
Z pewnością jednak Luki nie da się pokazać całej rabaty na jednym zdjęciu. bo ma kilkaset metrów

Hampton Court lipiec 2014

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:26, 20 lis 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Danusiu ja to chyba najbardziej chciałbym zobaczyć taką dużą angielską rabatę bylinową w Twoim wykonaniu. Zestawienia z bylinami cały czas nam pokazujesz, ale takiej typowej bylinówki chyba jeszcze nie było.
To jeżeli w tym roku były byliny to może zimą, lub w przyszłym sezonie coś będziemy mieli szanse zobaczyć

Obiecuję, że takich widoków nie zabraknie i jako pierwsza w Polsce stworzę gigantyczne, długie, prostokątne rabaty bylinowe jak w Anglii, a może nawet lepiej niż w Anglii. To mój priorytet na najbliższe dziesięciolecie

Widziałam tyle ogrodów angielskich i tyle cudnych rabat, ze pomysłów starczy na wiele lat.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:23, 20 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podoba mi się ta kolorystyka. Jeśli to jest nowoczesne, jestem za.

Na zdjęciach wyrywkowych nie widać czy to jest nowoczesne, akurat to nie jest, poszłam w nowoczesność, byliny róże, ale czasem nie jednocześnie Albo nowoczesność bez róż, ale z bylinami, albo róże bez nowoczesności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 20 lis 2014

Do góry
Bukszpany posadzone w donicach na zimę - zakładam, że nie przezimują.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 10:16, 20 lis 2014

Do góry
Wszystko zależy czy musisz przesadzać czy nie, ja często ryzykuję i stąd czasem stracę, ale przynajmniej wiem więcej co i jak. Stąd się bierze doświadczenie. Przesadź, będziesz wiedziała czy warto było.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 10:13, 20 lis 2014

Do góry
To pytanie pozostawię bez odpowiedzi, ponieważ nie wezmę odpowiedzialności za to, co się stanie i jak będzie przebiegała pogoda w najbliższych dniach Czy wiesz jaka będzie pogoda do 30 grudnia? Ja też nie wiem.

Jeśli będzie na plusie - przesadzaj, jeśli za kilka dni zmrozi mróz - nie przesadzaj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:03, 20 lis 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
dlaczego moja trawa tak wygląda?

Teraz jest już koniec sezonu, nic nie zrobisz bo za chwilę śnieg. Jak się ociepli wygrabisz puste miejsca, wygniłe siewki.

Na wiosnę posyp trawnik ziemią z worków, choćby torfem odkwaszonym typu substrat torfowy, możesz kompostem przesianym jeśli masz, przegrab grabkami typu wachlarz, ziemia uzupełni braki, będzie to wszystko lepiej wyglądało, zrobisz w miejscach pustych dosiewki, dasz nawóz ze zwiększoną ilością azotu (np. saletra wapniowa czy inna) na start ewentualnie i w okresach suszy będziesz podlewać. Trawa "pójdzie" jak na drożdzach
Kalina - Viburnum 09:55, 20 lis 2014

Do góry
Ja nie mówię że trzeba co roku okrywać, tylko w pierwszym roku po posadzeniu (kiedy jest jeszcze młoda). Ja w swoim ogrodzie nic nie okrywam, nawet róż nie kopczykuję, ale jeśli ktoś mnie pyta a jest niebezpieczeństwo ,to radzę żeby okryć, co by było gdybym odradziła, a komuś by zmarzło? Byłoby na mnie Założyłam i prowadzę ten portal, więc moja "odpowiedzialność" w radach jest dużo "większa"

Każdy dzieli się radami ze swoich doświadczeń, ale też postarałam się stworzyć sporo artykułów na stronie głównej, pomocnych, a na forum każdy może podać swoje rady
Kalina - Viburnum 09:39, 20 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Viburnum rhytidophyllum - kalina sztywnolistna

Jest dość wysoka - dorasta do 3 m, ozdobą są zimozielone liście, lancetowate, charakterystycznie pomarszczone z meszkiem, kwitnie na przełomie maja i kwietnia na biało. Rośnie wolno i wymaga okrywania w mroźne zimy kiedy jest jeszcze młoda.

Witam Danusiu. Mam tę kalinę od kilku lat i nie wiem czy to u nich normalne, ale ona kwitnie nie tylko wiosną ale i jesienią. Teraz właśnie skończyła drugie kwitnienie. Widok jest wtedy super, bo na jednym i tym samym krzewie są zarówno owoce zawiązane po wiosennych kwiatach jak i kwiaty jesienne
Często czytam, że ludzie jej nie lubią - nazywają "drapakiem" przez tej taki luźny pokrój. Dla mnie jest piękna Mieszkam w środkowej Polsce, roślina nigdy nie była okryta na zimę ( nawet w tą potworną) a i tak ma się dobrze- traciła zimą część liści, ale nigdy nawet najdrobniejszego pędu.
Mam nadzieję, że to okaże się dla kogoś pomocne
Pozdrawiam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:04, 20 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku poszłam w byliny, proste linie i nowoczesność

Nowe zdjęcia, jak miło
Róże, jeżówki i trawy piękne zawsze i uniwersalne
Jestem ciekawa tych nasadzeń donicowych, bo chociaż artykuł przeczytałam, to na razie brak czasu ograniczył moje zapędy ogrodowe więc może kolejne źródło inspiracji
Czy dobrze pamiętam, że bukszpany sadzone w donicach na zimę traktujesz jak sezonowe?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:51, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Będziemy zima oglądać, zdjęcia jak zawsze piękne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:30, 19 lis 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:18, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, bo ma być sesja do super gazety wnętrzarskiej

Danusiu, trąb głośno kiedy i w której gazecie, żebym nie przegapiła!
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:18, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dobrze,to poczekamy na tę sesję w gazecie.....choć chciałoby się już..choć ciut
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:13, 19 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Zdecydowanie przyjemniejsze jest pewnie planowanie co w tych donicach posadzić

Oczywiście, tym sposobem obleciałam trzy szkółki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:11, 19 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu a jakieś fotki tego spektaklu donicowego na 6 piętrze nam pokażesz?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:26, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chyba bez Witka się nie obędzie

Duet doskonały.
Marzenka ma rację... my wiemy, że zapowiedziałaś, że serialowych fotek z nowych realizacji już niet, ale... Ty wiesz, że ochoty forumowiczów na podglądanie Cię przez Twój własny obiektyw łatwo nie wyleczysz
Wirusa dostałam i ja, a choć Twój Ogrodowiskowy sklep dobrze wyposażony, to szczepionki na tę przypadłość nie znalazłam
No zlituj się i pokaż może coś archiwalnego? Na pewno pstrykałaś to i owo w sezonie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies