Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

13:40, 20 lis 2014
o matko ... moje lilie pomarańczowo-zółte i rózowe uwielbiam ..posadziłam przy tarasie bo nie o kwiaty tu chodzi ...a o zapach...obłedny jest polecam

warto by moze było odswiezyc watek rabaty angielskie i kwitnace byliny poddac analizie ...wczoraj super skutecznie MałaMi wypleniła ostorgowca w watku u wieloszki ...pomomo ze ispiracje wystawoe super to jednak bylina ma za duzo wad.
MiraR 15:51, 20 lis 2014

Danusiu czy młode trawy też trzeba wiązać? Co ze stipą,hakonchloa,turzycami? Też je wiążesz czy zostawiasz naturalnie?
Gardenarium 16:10, 20 lis 2014

laurowisnia napisał(a)

Czyli róże to "nienowoczesność"? Danusiu dajże im szansę.
A fotki, same wspaniałości.

Nie stwierdzam co jest nowoczesnością, stwierdzam jedynie co ja robię obecnie
Nie stworzyłam bowiem w tym roku żadnego nowoczesnego ogrodu z różami

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:13, 20 lis 2014

Mira napisał(a)
Danusiu czy młode trawy też trzeba wiązać? Co ze stipą,hakonchloa,turzycami? Też je wiążesz czy zostawiasz naturalnie?

Jeśli pytasz o te wymienione to robię tak - Hakonechloa po mrozie zwija się, jest brzydka, więc ścinam ją do ziemi, Stipę ścięłam już dwa tygodnie temu, ale mam ciasno, Ty nie musisz, na wiosnę zetniesz, wyskub beżowe łodygi z nasionami czyli uczesz stipę. Ale najlepiej przed śniegiem zetnij, wiązanie i tak nic nie da, bo chochoł się położy, nie jest sztywny. Uwali się i będzie brzydki.

Jeśli chodzi o turzyce to są zimozielone i nie wiąże się ich, ani nie ścina teraz.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 16:19, 20 lis 2014

Po prostu jestem zachwycony tą wiadomością jak i zdjęciami - Danusiu, nie watpię w to, że przebijesz wszystkich Anglików w tworzeniu rabat bylinowych Ale będzie się działo!

Za dedykację dziękuję
Pszczelarnia 16:27, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Obiecuję, że takich widoków nie zabraknie i jako pierwsza w Polsce stworzę gigantyczne, długie, prostokątne rabaty bylinowe jak w Anglii, a może nawet lepiej niż w Anglii. To mój priorytet na najbliższe dziesięciolecie

Widziałam tyle ogrodów angielskich i tyle cudnych rabat, ze pomysłów starczy na wiele lat.

Danusia, życzę Ci tego z całego serca. Bo kochasz kwiaty a ja miałam wiele razy przyjemność widzieć Cię i obserwować, jak się nad nimi pochylasz i podziwiasz, jaki masz wtedy wyraz twarzy. Jak Ty się do nich (kwiatów i rabat) uśmiechasz!

laurowisnia 16:30, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Nie stwierdzam co jest nowoczesnością, stwierdzam jedynie co ja robię obecnie
Nie stworzyłam bowiem w tym roku żadnego nowoczesnego ogrodu z różami

Wiedziałam, że to usłyszę.
Gardenarium 16:30, 20 lis 2014

bleebla napisał(a)

Co jest przy szałwi? Podobne w pokroju, ale o innej barwie ?

To Persicaria amplexicaulis - odmianę możesz dopasować wg tych grafik

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:33, 20 lis 2014

Gabriela napisał(a)
Cieszę się bardzo, że zmieniasz styl. Ciekawe jak szybko klienci się przekonają?

Nie zmieniam stylu, ja ten styl rozwijam, mam różne realizacje i style tych ogrodów, ale niektórzy uważają że jak się pojawią kule, to już ogród jest taki sam...to nie tak. Cała reszta się różni. Czasem nie ma kul, czasem są same drzewa i dodatki.

Klienci mi ufają, ale dla ludzi, których ogród "nie kręci" bylinowa rabata nie przejdzie, ludzie potrzebują ogrodów bezobsługowych, zimozielonych, wyglądających ładnie przez cały rok, a bylinowe są mega pracochłonne i bardzo zmienne. Tam się co tydzień coś innego dzieje, to dla miłośników roślin tylko.

Instagram Ogrodowiska
Gabriela 16:38, 20 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Klienci mi ufają, ale dla ludzi, których ogród "nie kręci" to nie przejdzie, potrzebują ogrodów bezobsługowych, a bylinowe są mega pracochłonne i bardzo zmienne, Tam się co tydzień coś innego dzieje, to dla miłośników roślin tylko.

Może i tak, ale moda też robi swoje i być może ludzie przestaną chcieć w takiej ilosci "ogrody bezobsługowe" (tylko my wiemy że takie nie istnieją). Tym bardziej, jak ich będzie stać na ich utrzymanie.