Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogródek Iwony 20:42, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
Ogródek Iwony 20:31, 19 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Mój ogród 20:15, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śliczne zdjęcia i widzę że używasz Adobe...P.L. U mnie nie ogarnął tej ilości zdjęć Komputer zwariował i musiałam odmontować.
Danusiu,to Lightroom, mam laptopa i on na razie jakoś daje radę. W nowym roku planuje zakup nowego komputera tym razem stacjonarnego. Zdjęcia bardzo zapychają komputer.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:02, 19 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)
Witam

W przyszłym sezonie muszę poprawić to miejsce, dosypać ziemi, zdjąć włókninę i poprawić to i tamto. Przy okazji moze jakoś ożywić ? macie jakiś pomysł ? Zdjęcie jeszcze sprzed rewolucji więc wybaczcie ten sajgon w tle
Wystawa pn-zachodnia ale słońce latem dość wcześnie i mocno tam świeci.

Ziemia jest między zielonymi liniami, po bokach beton

Moim zdaniem bonsai tutaj nie powinien rosnąc, szkoda bonsaja - nie jest odpowiednio wyeksponowany, a jest taki ładny, dopracowany, przenieś go gdzies na wysepkę, wyżwirujesz dossadzisz trawki. może czerwone małe kulki z berberysu?

A tutaj żeby złagodzić tą plątaninę tych żerdzi drewnianych potrzeba coś rozczochranego, żeby wypełniło dziurę, może delikatne gałazki choiny kanadyjskiej? Sama nie wiem ale chyba nawet grab Fastigiata lub buk bordowy kolumnowy byłby tutaj fajny. To co jest - jest za małę, drewno przytłacza to miejsce i roślina niknie co byś do niej nie dodała
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:56, 19 lis 2014

Do góry
Fama napisał(a)

Bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam ciepło

Możesz posadzić trzy jednakowe kuliste drzewa a pod nimi czerwone berberysy jakąś nową, sliczną odmianę i z przodu albo żółte berberysy albo żółtą trzmielinę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:46, 19 lis 2014

Do góry
Co robiła dziś Danusia?

Fajnie napisałaś

Jeszcze Danusia dzisiaj oblicza obciążenie donic z ziemią i roślinami, nie może być więcej niż 250 kg na m2 więc muszę wyliczyć jakie donice powinnam kupić aby ogród na dachu nie był za ciężki Chyba bez Witka się nie obędzie
Małe drzewo do ogrodu 18:49, 19 lis 2014

Do góry
Ja mam śliwę wiśniową tak wysoko szczepioną, albo posadź grab lub buk Fastigiata. Ma kulumnowy pokrój. Nie będzie zabierał dużo miejsca.
Trawnik z rolki 18:43, 19 lis 2014

Do góry
Czy z rolki czy siany nie ma to żadnego znaczenia i nie jest winne to, że akurat z rolki, winna jest pielęgnacja i warunki jakie zapewniamy trawnikowi. Sposób w jaki powstał nie ma znaczenia.
Kwasomierz glebowy 18:41, 19 lis 2014

Do góry
Kwasomierz glebowy te nie jest najnowszy "wynalazek", to podstawowe wyposażenie ogrodnika, prymitywne ale niezbędne. Najbardziej przy sadzeniu kwaśnolubnych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:20, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj popatrzyłam na długoterminową i jakoś lepiej widać, już ten przewidywany śnieg gdzieś poszedł, na plusie na razie u mnie. A ja sobie dziś jak wróciłam - wymieniłam w donicach zmurszałe roślinki, biedne co już się poddały i wsadziłam pod okrągłymi lustrami wielkie bukszpany - płaszcz bluszczu - bez zmian.

Pozamiatałam, na tarasie przy stole też wymieniłam w skrzynkach hortensje na małe bukszpaniki (po dwie kulki). Zamiotłam.

Jeszcze pod cisami znalazłam 5 małych doniczek z miniaturowymi narcyzami - też posadziłam noorając się (jak mówi Sebek) pod gałęziami. O mało nowej kurtki nie poszarpałam

Pewnie się powtarzam, ale uwielbiam Twoje posty pt. Co robiła dzisiaj Danusia Pozdrawiam cieplutko
W Gąszczu u Tess 18:09, 19 lis 2014

Do góry
Wielkie zawilce, miałam takie same - ślicznie wyglądają i ta masa bieli.
Mój ogród 18:03, 19 lis 2014

Do góry
Śliczne zdjęcia i widzę że używasz Adobe...P.L. U mnie nie ogarnął tej ilości zdjęć Komputer zwariował i musiałam odmontować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:59, 19 lis 2014

Do góry
justi napisał(a)
Pogoda okropna się zrobiła. Danusiu, na rozweselenie proponuję kupować cięte kwiaty... i myk do wazonu, od razu się lepiej robi na duszy
Pozdrawiam cieplutko!

Tak robię, miałam dziś wstąpić do kwiaciarni, ale pożałowałam kasy rzadko mi się to zdarza bo z reguły nie żałuję, ale teraz pomyslałam, że bo za to samo kupię kilka razy tyle na giełdzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:57, 19 lis 2014

Do góry
Dzisiaj popatrzyłam na długoterminową i jakoś lepiej widać, już ten przewidywany śnieg gdzieś poszedł, na plusie na razie u mnie. A ja sobie dziś jak wróciłam - wymieniłam w donicach zmurszałe roślinki, biedne co już się poddały i wsadziłam pod okrągłymi lustrami wielkie bukszpany - płaszcz bluszczu - bez zmian.

Pozamiatałam, na tarasie przy stole też wymieniłam w skrzynkach hortensje na małe bukszpaniki (po dwie kulki). Zamiotłam.

Jeszcze pod cisami znalazłam 5 małych doniczek z miniaturowymi narcyzami - też posadziłam noorając się (jak mówi Sebek) pod gałęziami. O mało nowej kurtki nie poszarpałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:53, 19 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Danusiu, czy Ty w tym dzisiejszym przenikliwym zimnie znowu coś tworzyłaś? Czy już zamknęłaś sezon?

Cuda w donicach na 6 piętrze I rekonesans po 3 szkółkach czego jeszcze nie pochowali
Pelargonie 17:39, 19 lis 2014

Do góry
Jak masz dużo pelargonii to od biedy może być. ale z bluszczem zwisającym do samej ziemi.
Pelargonie 16:32, 19 lis 2014

Do góry
Mogą być ale koniecznie w np. czarnych albo grafitowych nowoczesnych, prostych donicach. Do nowoczesnego ogrodu jednak bardziej pasują trawy jak pelargonie. Pelargonie do ogrodu wiejskiego, rustykalnego do koszy wiklinowych.

Zrewiduj swoje preferencje kwiatowe
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 16:25, 19 lis 2014

Do góry
Wg mnie bukszpan i może to być ten karłowy Buxus microphylla albo zwykły, tylko dobrze cięty.
Kiedy kupić nasiona traw? 16:18, 19 lis 2014

Do góry
Tanio, niekonieczne znaczy dobrze, Kup raczej drogo i dobre nasiona. Tutaj oszczędność oznacza kiepską jakość i tym samy kiepski trawnik.
Porównanie - trawnik z siewu, czy z rolki 10:46, 19 lis 2014

Do góry
ok, czyli do ogrodu się nadaje i to chyba najważniejsze
Gardenarium, dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies