Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Ewkakonewka 20:17, 19 lis 2014

Ale wywołałaś mnie do tablicy, a ja laik w planowaniu przecież
Czy jak to jest północna rabata to tam dużo cienia jest? Dom zasłania? Może jak Rh tam już są to dosadź Rh więcej?
Iwk4 20:24, 19 lis 2014

hanka_andrus napisał(a)
Tam masz chyba dołem trzmielinę. Pociągnęłabym ją dalej w to miejsce po berberysie.

Haniu, ja nawet nie wiem, czy tą trzmielinę tam chcę. Plan miałam polecieć nią z brzegu i dosadzać, ale jakoś brzydka jesienią się zrobiła.
Na tej rabacie jest bordo (Rh), zieleń, biel w róż wchodzący, może więc trzmielinę przesadzę na rzecz jakiś traw? Albo kulki np. bukszpanowe?

Albo inaczej posadzić hortensje w drugim piętrze, a z tyłu dołożyć więcej szmaragdów?
A co w najniższym piętrze?
Iwk4 20:28, 19 lis 2014

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, to zależy co Ci się podoba. Ja bym posadziła hortensje lub róże, bo bardzo mi się podobają

Ewo, róże by tam miały za mało słońca, mam róże na słonecznej rabatce. Hortensje, popatrz rosną przy płocie, chyba, że je dać bliżej w lewo (przed nimi jest szambo zamaskowane obecnie korą ), a tam dać tuje? Tylko co z tym jednym biednym Rh?
Gardenarium 20:31, 19 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Instagram Ogrodowiska
Iwk4 20:32, 19 lis 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Ale wywołałaś mnie do tablicy, a ja laik w planowaniu przecież
Czy jak to jest północna rabata to tam dużo cienia jest? Dom zasłania? Może jak Rh tam już są to dosadź Rh więcej?

Tak, Ewo dom zasłania. Rano świeci słoneczko od wschodu, potem chowa się za murem domu i dopiero wieczorem wynurza się zza domu z drugiej strony.
Już się nawet zastanawiałam, czy nie dokupić Rh? Ale wtedy zaczęłam się wkurzać, że Nova Zembla jest w biskupim różu, czy jak kto zwał kolory. Po co mi tyle różowych rodków? Na wschodniej rabacie zmieściło mi się już 5: trzy duże i dwa w nogach miniaturowe. Na tego nie mam miejsca tam (chyba ...)
Iwk4 20:33, 19 lis 2014

O Danusia mnie odwiedziła
Ewkakonewka 20:34, 19 lis 2014

Iwk4 20:42, 19 lis 2014

Gardenarium napisał(a)

Tutaj powinien być zamaskowany ten dom, gdyby dało się wsadzić buka kolumnowego Byłoby o wiele ładniej i proporcjonalnie

Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
eda 21:29, 19 lis 2014

no no burza muzgów Ciężka sprawa trzeba posadzić tak żeby zaraz nie przenosić na pewno coś co nie musi być na słońcu Na płot może jakiś wiciokrzew z przebarwiającymi się liśćmi ja taki mam śliczny jest Japoński teraz go przesadzałam ale na jesień ma cudne z zielonego w różowe liście i kwitnie jasno żółto wiosną
Wieloszka 21:53, 19 lis 2014

Iwonko, trudno mi doradzać, bo masz ogród w zupełnie innym stylu. U mnie wszystko sadzone rzędami i po kilka sztuk minimum (jak Twoje hortensje). Nie wiem, czy Ci się coś takiego podoba? Chcesz robić rewolucję, czy kosmetyczną zmianę?
Jeśli kosmetyczną zmianę zrobiłabym tak: na płot bluszcz (jest zimozielony i na północnej rabacie idealnie dla niego). W miejscu, które doradza Danusia - koniecznie drzewo, może buk "Dawyck Gold"? Będzie świecił z daleka
A pod nim kilka kulek bukszpanowych różnej wielkości, a w wolnych przestrzeniach jakieś turzyce (1 rodzaj). Hortensje i rh musiałabyś przesadzić tam dalej, na drugą część rabaty, bo róż ich kwiatów nie będzie pasował do koloru buka (chyba, że wybierzesz inne drzewo, ale ten buk bardzo rozjaśni to miejsce).
Na wąskim pasku przy wejściu/bramie posadziłabym miskanta
Nie wiem, czy pomogłam, starałam się