Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prawie - jak ogród 19:10, 12 paź 2017

Do góry

Z racji tego, ze wydłużyła mi się część do obsadzeń - będzie zakątek brzozowy - pojawił się kolejny temat do rozważań. Ciąg żywotników się kończy i moje brzozy nie mają tła (plecy - 6m i bok - 8m)
I zastanawiam się, co dać na długości tych brakujących 8 metrów:
- dosadzić żywotniki? Srednio mi się uśmiecha, bo lata miną zanim dorównają tym obecnym, które mają już ponad 10 lat.
- wysokie trawy? rosną tam teraz "wsadzone na chwilę" bambusy. Ta opcja najbardzie by mi pasowała. Bambusy mogę wiosną podzielić, by było szczelnie. Ewentualnie mam rózne miskanty, w tym wysoki gross fontaine.
- czy jeszcze coś innego?

A poprzecznie, tam gdzie 6m?
- graby tak jak dokładnie po skosie?
Koniecznie muszę zasłonić plecy brzozom, bo zimą będzie łyso i odsłoni mi się widok na część roboczą.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:07, 12 paź 2017

Do góry
Wiesz co, w sumie to mój zeszloroczny na żółto się przebarwia

Zdjęcie mam z tel, więc marne, ale dobrze widać. Tylko nie wiem czy kłosy będą odpowiednie. Na fotce jasne, bo suche, jak mokną, to są szare
Miskant Jos van der Palen
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:58, 12 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ewo a próbowałaś układać bukiety to nie jest trudne. Jak nie wyjdzie za pierwszym razem można rozsypać kwiatki i próbować od nowa. Gorzej jest na przykład ubrać torta, tam musi wyjść od pierwszego razu. Wiem coś o tym bo robiłam dużego na 18 ur. syna, lampiony w ilości 6 sztuk były dekorowane właśnie na tą imprezę.
Kiedyś tak udekorowałam lampiony.

Ale klimatycznie, masz zdolności Pięknie
Sezon 2017 u Hanusi 18:57, 12 paź 2017

Do góry
Bożenko,Te borówki resztkowe zawsze zostają na zimę dla najbardziej potrzebujących. Winogrona już obrane do końca, teraz już kosom tylko borówka zostałą.

Dla Ciebie mam też informację o listku skrętnika - żyje, ma korzonki i już coś u podstawy się zieleni, na dniach zakupię podłoże i będę sadzić. Z dobrej ręki go dostałam.

A to inny aktualnie kwitnący

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:48, 12 paź 2017

Do góry
Dzis poszlam owcom wode zawiezc i wzielem aparat

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:46, 12 paź 2017

Do góry
I z tarasu ostatnie chwile z kawką przed pracą. Niestety słoneczko schowało się już za chmurki, ale akumulatory naładowane na cały dzień.

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:45, 12 paź 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Dorotko u Ciebie długo i rozważnie oglądam zdjęcia, bo zawsze w tle czają się dodatkowe smaczki i detale
Stale podziwiam Twój talent.
Miło mi czytać takie słowa . Dziś pogoda była świetna, więc wypoczywałam w ostatnich promieniach słońca.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:42, 12 paź 2017

Do góry
Nowy klonik też już zaczyna się przebarwiać.

Glediczja trójcierniowa.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:39, 12 paź 2017

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:37, 12 paź 2017

Do góry
Taką słoneczną jesień to ja lubię.

O ogrodzie myślę w koło... 18:37, 12 paź 2017

Do góry
A właśnie, odnośnie tego planowania. Jest jedno miejsce, co do którego nie mam kompletnie żadnej wizji. To są dwie Robinie akacjowe, które rosną od siebie w odległości 4 metrów. Ja wiem wiem...te dwa drzewa to trochę od czapy jak to Toszka mówi. Ale to prezent. I teraz jak to potraktować? Jak zaaranżować, żeby to miało ręce i nogi? Można to jakoś uratować?
.
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:35, 12 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Śliczne te motylki w trzmielinie donice świetnie się prezentują
Dziękuję miło mi.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:34, 12 paź 2017

Do góry
Posadzone w sierpniu rozplenice 'Helman' mają tylko po parę kotków. Muszę uzbroić się w cierpliwość. Może w przyszłym roku będzie bardziej kotkowato.

Miskant 'Flamingo' ma ich znacznie więcej.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:30, 12 paź 2017

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:28, 12 paź 2017

Do góry
Zawilce posadzone w tym roku.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:24, 12 paź 2017

Do góry
Widoki przed domem zupełni inne, ale i tak jesteśmy wybrańcami losu, bo z 18 działek na naszej, osiedlowej ulicy tylko dwie przed naszym domem są nie zabudowane, a mieszkamy tu od 10 lat.
Widoki też już jesienne. Jeszcze tylko kukurydza pozostała. Mam tu też prywatne poletko wrotyczu na wyciągniecie ręki.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:22, 12 paź 2017

Do góry
Ogród Nety- moje marzenie 18:20, 12 paź 2017

Do góry
Nett napisał(a)
Królujące hortensje- mój ulubiony widok z okna

Wcale się nie dziwie, ze to ulubiony widok - też bym się ciągle gapiła

Aneta, a jaką masz szeroką tę rabatę? Mnóstwo na niej zmieściłaś
Cudne te hortki...
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:18, 12 paź 2017

Do góry
Moi drodzy ja nigdzie nie napisałem ze moje tuje siedzą w wodzie?Pisałem i nadal pisze ze od ok 20 sierpnia caly czas walcze z chorubskiem ktore zaatakowala moje tuje najpierw szukałem co to za chorba kiedy sie okazalo ze najwięcej wspólnego z moimi tujani ma choroba ZAMIERANIE PEDOW DRZEW I KRZEWOW IGLASTYCH stoswalem na przemian oprysk w stężeniu 1% topsin i Mondatak w odstępach 8-10 dniowych niestety nie zauważyłem poprawy a choroba nawet przyspieszyla tempo może dlatego ze 1% to za malo albo za Malo oprysku poswiecalem na drzewko wiec ostatnio opryskalem 1,5% stężeniu topsin i 0,5l oprysku na każda tuje teraz możliwości są trzy albo przypalilem,wyzdrowieją,lub choroba dalej będzie sie rozwijać CO MYSLICIE O TYCH ZDJECIACH KTORE WSTAWILEM POWYZEJ które przedstawiają rozwój choroby dobrze ja zidentyfikowalem?ponadto widze ze końcówki rogowacieja
...uDany ogród 18:17, 12 paź 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Jak tak patrzę na kolejne ceglane ścieżki to dopiero teraz do mnie dotarło jak pięknym dopełnieniem ogrodu są a na dodatek można chodzić w miarę suchą stopą po ogrodzie

Gosiu dokładnie tak ,ścieżki spowodowały że ogród nie jest już taki goły. Rabaty zostały uwydatnione i teraz dopiero mogę je wykończyć , poprzesadzać i dosadzić ewentualne braki.
Efekt uboczny to czyste buty niezależnie od pogody

Dzisiaj zrobiliśmy wielką rzecz, dosłownie
Ma średnicę 3 metrów i jest dopełnieniem mojego kącika z leżaczkami, czyli wakacyjnego miejsca do opalania i spożywania napojów chłodzących.
Zaczęło się tak

potem pojawiło się wielkie koło

M je przeturlał, wyglądał jakby pchał ogromną machinę oblężniczą

I wreszcie została umieszczona w miejscu docelowym

Z tej okazji doczekałam się naprawienia leżaczków. Jutro je domaluję razem z moim drewnianym podestem.

Od strony stawu wygląda tak

Ja zdążyłam wyrównać ziemię wokół chodników i pozbyłam się wielkiej kupy ziemi z korytowania pod ścieżki.
Dzień uważam za uDany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies