Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 15:24, 12 paź 2017

Do góry
Dziewczyny nie uwierzycie....od godziny u mnie znowu leje

Skarbonkowy ogródek 15:20, 12 paź 2017

Do góry
Asiu, z żywopłotami nie ma problemu, bo możesz je zrobić i przy takim układzie rabat.

Jeden pod domem na tej wypustce (trzeba ją przesunąć, żeby studzienka wypadła w trawniku), a pod ogrodzeniem albo przed albo za tą wypustką

Problemy są dwa:
ścieżki powinny być ciut szersze i taka wąska rabatka pod ścianą też pewnie nie będzie wyglądała ładnie;

drugi: jeśli ściezki docelowo mają zostać trawiaste, to ten kanciaste kształty głupio wyglądają. Gdyby miały zostać wybrukowane, to wtedy ok.
Ale jeśli ma być trawnik, to te zaokrąglone kształty dużo lepiej będą tu wyglądać.
Ogród Nety- moje marzenie 15:10, 12 paź 2017

Do góry
Moje maleńkie wrzosowisko

I rozplenice giganty
Ogród Nety- moje marzenie 15:08, 12 paź 2017

Do góry
Rozchodniki
Ogród Nety- moje marzenie 15:07, 12 paź 2017

Do góry
Kolory jesieni
Trzmielina oskrzydlona

Miłorząb

Ogród Nety- moje marzenie 15:04, 12 paź 2017

Do góry
Królujące hortensje- mój ulubiony widok z okna

Ogród Nety- moje marzenie 15:02, 12 paź 2017

Do góry
Kilka migawek z nadchodzącej jesieni. Na początek jeszcze ostatnie róże
Moje małe królestwo 15:00, 12 paź 2017

Do góry
Mirellka posadzone hortki,ale na fotce prawi ich nie widać.musisz wierzyć na słowo.Od sadźca w prawą stronę do klona też świeżynki rośnie 5 hortek przed nimi posadziłam rozchodnika matrona po jednej gałązce bo nie wiem czy teraz mi się jeszcze ukorzeni zostało miejsce na danice i na żurawki.
i od razu powiem wzdłuż płotu posadzona jest tawuła nie widać jej bo przycięłam nisko co by się rozkrzewiła.

sporo pracy na mnie czeka w tej części ogrodu.
Po prawej stronie gdzie widać uschniętą trawę to ma powstać wyspa w kształcie łezki.Tam jest okropna glina pozostałość po wykopie szamba.Wymyśliłam,że zrobię rabatę podwyższoną.
Skarbonkowy ogródek 14:54, 12 paź 2017

Do góry
i z góry

Wydaje mi się ze w takim układzie nie bardzo mam miejsce na zywoplot poprzeczny. A bardzo bym chciała mieć bo podoba mi się pomysł przesłonięcia trampoliny i placyku basenowego.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:52, 12 paź 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Angel - takie układy byłyby mocna zmianą - zwłaszcza, ze mam tam już rabatę bukszpanowo- trawowo-kwietną i żywopłot całkowicie by to zasłonił. Mogłabym się pokusić o wąski ekran ale nie bardzo wiem co spełniłoby takie wymagania..... Ja bardziej myślałam o dodaniu niewysokiego żywopłotka tutaj:

Oj to faktycznie nie warto się bawić jak tam masz obsadzone już tak zaawansowanie - nawet w przypadku aby dać żywopłot a przed nimi nasadzenia.... w końcu te bukszpany i trawiszcza bez problemu przykrywają basen

Ta kosta na przeciwległym rogu basenowego ładnie wygląda... ale spokojnie możesz na koniec ten "smaczek" zostawić do realizacji jeśli uznasz, że w ogrodzie czegoś jeszcze brakuje
Skarbonkowy ogródek 14:49, 12 paź 2017

Do góry
Spróbowałam pokombinować w tunelu z tym ułożeniem rabat.

Od wejścia głównego

Prosty 14:47, 12 paź 2017

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!

Nazywam się Agnieszka. Od 10-ciu lat jestem posiadaczką niespełna 1000 metrowej działki i domu,w którym mieszkam z mężem i dwiema suczkami. Tereny nie są przychylne ogrodnictwu bo to prawie suwalszczyzna, do tego ziemia lichej klasy (czysty żwir-w sąsiedztwie mamy kilka żwirowni), sucho(nawet po najulewniejszych deszczach nie uświadczysz u mnie kaluży), przed domem rozciągają sie kilometry łąk po których zimą beztrosko hulają mroźne wiatry...normalnie marzenie każdego ogrodnika
Mimo tych pieszczotliwych warunków ja od 10-ciu lat uparcie grzebię w ziemi, z czego od kiedy 1,5 roku temu trafiłam na Ogrodowisko pierwszych 8,5 uważam za stracone
Reasumując od 1,5 roku zakładamy z mężem naszą przestrzeń na nowo inspirująs się Waszymi ogrodami-a jest czym!!! Jak w tytule wątku ogród z założenia ma być:

*prosty w formie
*prosty w doborze roślin
*prosty w pielęgnacj

Dużo pracy i pomysłów jeszcze przed nami, sporo nowych rabat w planach ale to już w następnym roku. Najcięższe i najbardziej mordercze prace mamy już za sobą co zaraz pokażę na zdjęciach, ale zacznę od tego jak ogród wygĺąda aktualnie. Przepraszam za jakość zdjęć ale dysponuję tylko takimi z telefonu.

Zielone Katowice - pierwsze kroki 14:42, 12 paź 2017

Do góry
Witam serdecznie raz jeszcze.
Podgladalam to forum od dłuższego czasu zachwycajac się nieustannie Waszymi działaniami. Teraz czas wziąć łopatę w dłoń i zrobić coś swojego.
Na dziś walczę z następującym tematem.

Klombik na podjeździe. Ma świeżą odchwaszczona ziemię lekko kwaśną. Średnica około 2,5 metra. Na środku "przeszkadzajaka" w postaci wieka ze studzienki na deszczowke. Głębokość około 40 cm-45 cm. Zima calkiem bez słońca. Latem slonce około 3-4h. Dziś powciskalam tam rozanecznikPlus 2 choiny kanadyjskie maleńkie, cisa, 2 małe bukszpany Plus ostrokrzew. Wszystko to nadwyzki ogrodowe. Nie mam kompletnie koncepcji i to mnie martwi. Jakieś pomysły? C

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:40, 12 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Brzozy raczej szybko rosną ... na takiej działce zawsze znajdzie sie miejsce żeby je powtórzyć
to dobrze tylko jak patrzę na moją jedną kupioną w ubiegłym roku ( tak w ogóle to jeszcze w doniczce stoi) to do góry poszła z metr pewnie, ale w szerokość mało, no i pieniek jak był chudy tak jest dodatkowo cały przyrost został złamany i teraz próbuję boczną gałązkę na przewodnika wyprowadzić

tak rozplanowałam te brzozy ( białe kółka), te dwie na środku przy placyku byłyby tylko do dosadzenia w późniejszym czasie

nie wiem czy to nie za dużo ich, prawa strona to południe, cień na warzywnik będzie chyba, a może i nie, na szerokości ok 10 metrów trzy sztuki to chyba tak bardziej ażurowo wyjdzie. Gęściej w obrębie placyku będzie.

Co się stało kwiatom ... 14:34, 12 paź 2017

Do góry
A ona kwitnie dla mnie

Hortka "maleństwo" wygląda super.

Trzmielina częściowo ogołocona z liści.

Co się stało kwiatom ... 14:26, 12 paź 2017

Do góry
Ewa,kłosowiec stracił na urodzie lecz fotkę chciałam mu zrobić i nawet ładnie się zaprezentował,już jest przycięty ,nasionka z kwiatostanów mam w ilościach hurtowych,na moje możliwości ogródkowe to naprawdę dużo i jeszcze te w kopercie ,
wysiałam na rabatkę część wg zaleceń.

Jesienne przebarwienia.

Od nowa ... na przekór wszystkim 14:23, 12 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Tu stoję jakieś 15-18 metrów od domu, placyk byłby mniej więcej tam gdzie przyczepka i w lewo.
Malin już nie ma, od początku świerków do końca posadzone cisy.

edit. słabo przyczepkę widać

Ależ areał!!! Jest potencjał!!!
Po prawo zawsze możesz w przyszłości zrobić przerywniki w trawniku trawiaste są takim pewnikiem, który doda lekkości ogrodowi

Nawet tutaj po prawo możesz w przyszlości powtórzyć brzozy
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:22, 12 paź 2017

Do góry

miskant Dreadlocks................................................................................Magical Candle (syn.'Cocktail' & 'Bokraflame')
Wśród brzóz i dębów 14:18, 12 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
A u Ciebie ta lobelia wytrzymuje aż do jesieni? Bardzo lubie lobelie i też ją zawsze sadze ale jakoś szybko mi pada. Wolę smagliczke bo pięknie się rozkrzewia i pachnie no i rozsiewa. Też lubie jednoroczne bo kwitną cały czas Tez bym tego płoka nie zasłaniała. Pozdrawiam

U mnie jeszcze kwitną, choć może już nie tak obficie jak latem.
Rekordzistą pod względem długości kwitnienia jest u mnie uczep złocisty. To dzisiejsze fotki:
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:07, 12 paź 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies