Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:35, 28 sie 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zaczynają kwitnąć piękne zawilce

Na tej rabacie rosną tylko trawy i byliny? Zimozielone jest zaś tło. Tak sobie myślę, że większość moich rabat (pomysły w głowie) jest z traw i bylin właśnie, z dodatkiem krzewów liściastych. Jak przemycić tam jakieś zimozielone? Nie mogę wszędzie napchać kulek z thuji, czy co kawałek jakiś iglak, byle by tylko był U Ciebie właśnie dużo bylin też, non stop coś kwitnie.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:15, 28 sie 2023

Do góry
Tu widok satelitarny

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:51, 28 sie 2023

Do góry
Zaczynają kwitnąć piękne zawilce

Miskanty Memory.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:04, 28 sie 2023

Do góry
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach wydał w 2013 roku krótki (22 strony) przewodnik po Letnich przetworach. Jest on łatwo dostępny online.

Ciekawie są tam opisane różnice pomiędzy dżemem, marmoladą konfiturą, a także podane przepisy. Ja sama wcześniej nie wiedziałam czym się różnią.

Dżem
Dżem zawiera całe i część owoców przetartych lub zmiksowanych, równomiernie zawieszone w półskrzepłej galarecie lub przecierze owocowym. […] Do przygotowania dżemu używamy, mniej niż w przypadku konfitury, cukru: wystarczy 600-800 g na 1 kg owoców, a ostateczna ilość zależy od stopnia słodkości owoców i ilości zawartych w nich pektyn.

Konfitura
Dobrze przygotowana konfitura, w odróżnieniu od dżemu czy marmolady, musi zawierać owoce w całości. […] Konfitura jest jednym z mocniej słodzonych przetworów owocowych: na 1 kg owoców przypada aż 1 kg cukru.

Marmolada
Marmolada, w przeciwieństwie do konfitury czy dżemu, składa się w całości z rozgotowanych i przetartych lub zmiksowanych owoców. […] Do marmolady dodajemy mniej cukru w porównaniu z dżemem czy konfiturą, wystarczy 500-600 g na 1 kg owoców.

Powidła
Powidła należą do przetworów owocowych o najniższej zawartości cukru – można nie dodawać go w ogóle lub wsy- pać niewielką ilość – do 20 dag na 1 kg owoców. Trwałość powideł zależy od stopnia zagęszczenia – im gęstsze, tym bardziej trwałe.

Galaretki owocowe
Galaretkę owocową można przygotować z soku owoców o dużej zawartości pektyn.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:40, 28 sie 2023

Do góry
kleimy deski dalej

i kleimy płytki

Plany czasem weryfikujemy z rzeczywistością, ale ogólny charakter wnętrza raczej wychodzi po naszej myśli.
Podłoga będzie w takiej płytce
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:37, 28 sie 2023

Do góry
Posłuchałam przyjaciółki i dałam do samego dołu okna

uzupełnianie płytek

tak to mniej więcej będzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:35, 28 sie 2023

Do góry
Doklejone niżej

Potem wcale nie szło lepiej
montowanie desek

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:33, 28 sie 2023

Do góry
Remontowo
a to już nasza twórczość własna, nie będę Wam pisać jak ten dzień wyglądał, wystarczy, że Emusia znielubiłam bardzo Na jakiś czas
Parapet wyfrezowany i zaimpregnowany

zagruntowałam podłoże

po wielu niecenzuralnych słowach( piana nie chciała lecieć) udało się osadzić

docięte płytki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:25, 28 sie 2023

Do góry
Remontowo
W tygodniu przyjechał stolarz i udało się zamontować poręcz do balustrady

Anna i Ogród 2 12:10, 28 sie 2023

Do góry
Z moich obserwacji wnioskuje, że jeśli ta gnojówka stoi baaardzo długo to te resztki są mocno przegnite i one takie maziajowate się robią więc chyba nie powinno nic odrosnąć. Ostatnio taką gnojówkę z chwastów wlałam do kompostownika ale stała na prawdę długo i tam wszystko się już prawie rozłożyło.
Zobaczymy. Jak coś wyrośnie to w kompostowniku będzie widać.

Takie właśnie rozwiązanie mnie naszło na te wszystkie chwasty. Bo gnojówki to przecież są najlepsze. Teraz znowu skrzypu nazrywałam i stoi już 2 tygodnie ale sam skrzyp jeszcze dobrze się trzyma więc czekam aż się rozpuścić.
Ogrodowe wariacje 12:09, 28 sie 2023

Do góry
Byłam w judaszkowym raju
Piękne okazy w ogromnej ilości, dziś byłam z sąsiadką nie swoim autem i nie kupiłam ale zdecyduję się na Eternal Flame lub The Rising Sun. Cena sporego drzewka 250 zł.

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 11:13, 28 sie 2023

Do góry
Heh. Oj to prawda, to nasze państwo to z kartonu i błota (żeby nie powiedzieć dosadniej).

Niemniej choć działka jest droga, to przez to że dookoła całe wzgórze to działki rolne nie powinno się tam nic dziać (nic budować). Dlatego bym to chciała nabyć drogą kupna i się tam przenieść

Zero sąsiadów (prócz pana mechanika z rodziną za płotem)! I 5x większy ogródek

Ania na Żuławach 10:37, 28 sie 2023

Do góry
An_na napisał(a)

Piękny kolor. Jaka to odmiana?
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:29, 28 sie 2023

Do góry
Kochani. Może ktoś rozpozna to drzewo. Ma teraz mnóstwo owoców i wygląda niesamowicie

Ogrodowe wariacje 08:48, 28 sie 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)

Oprócz odętki mega podoba mi się gipsówka. Ciekawe czy przezimuje. Jeśli tak to dokupię. Co prawda teraz róże ją "pożarły" i powinnam posadzić bardziej z przodu.

U mnie gipsówka zimuje, więc i u Ciebie powinna spokojnie dać radę

Jak mąż naciska na nową rabatę, to zrób jak największą
Wizytówka - Ogród Muszelki 23:40, 27 sie 2023

Do góry
ZIMA

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:56, 27 sie 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Miało padać, jest słońce, a padało w nocy. Git .

Trawnik nabrał mocy, gdyby tak częściej padało w nocy latem to byłoby idealnie dla nas wszystkich
Wspaniałe ujęcia. Byłam u znajomych, którzy mają spory ogród z drzewami. Wiem, że w takich okolicznościach nie ma co planować dywanowego trawnika. Zdałam sobie sprawę, że gdybym miała taką właśnie działkę też nie robiłabym dywanu tylko żyłby własnym życiem bo rozmiar działki i te zacieniające drzewa to jest coś wspaniałego
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:47, 27 sie 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Kilka dzisiejszych fotek. Nie ma słońca, natomiast jest bardzo dobre światło do focenia

Na rabatce "czerwonej" zakwitł jedyny biały element - rozchodniki

Nadrabiam zaległości
Cytuję to zdjęcie bo pewnie pamiętasz, że nieustannie podziwiam Twoją czerwoną rabatę

Nowe dzieło męża, no cóż musisz pogodzić się z niezwykłym talentem swojego wybranka
Wizytówka - Ogród Muszelki 22:45, 27 sie 2023

Do góry

Wizytówka - Ogród Muszelki 22:44, 27 sie 2023

Do góry
JESIEŃ

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies