Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

AgaBoso 19:07, 25 kwi 2024

Też użyłam tej samej ziemi, może moje miały za ciepło jednak.
Sadzonki u "babci" pewnie przytyją.
Darecka 06:57, 12 maj 2024

Plany planami, ostateczne w długi weekend brakło czasu na forum

21.04.2024

Bzy kwitną jak oszalałe ( w kwietniu!)- szkoda byłoby nie skorzystać z okazji zrobienia karmelowej herbatki z fermentowanych kwiatów. Pychota- polecam spróbować

Nie tylko bzy... Pomidorom też ma się na życie

27.04.2024

Skoro prawdziwe plastry drewniane się nie sprawdzają jako ścieżka, warto spróbować z betonowymi krążkami. Przy okazji wizyty w budowlano-ogrodniczym moje bystre oko dostrzega cosik wartego uwagi- po krótkiej inspekcji estetycznej zapada decyzja: kupujemy! W końcu nasz błotny, beztrawowy przesmyk do sadu zyska nową odsłonę. Pomiędzy wysialiśmy miks mikrokoniczyny i trawy boiskowej, być może teraz uda nam się ją tu utrzymać i paskudne klepisko odejdzie na dobre w niepamięć .

Darecka 07:02, 12 maj 2024

I jeszcze raz od zawietrznej .

W tym samym czasie pomidorki w przyciasnych kwaterkach smętnie wyczekują przeprowadzki i patrzą na mnie z niemym wyrzutem- już niedługo, moje kochane .

Truskawki i czosnek niedźwiedzi też obsypane kwieciem, chociaż jeśli o te pierwsze chodzi, to kilka kwiatów poraził przymrozek (wszetecznik obmierzły, zniszczył też mini kiwi, rodgersje, hibiskusa i parę innych roślinek).

Darecka 07:06, 12 maj 2024

Kwiecia wszelakiego jest tutaj dostatek o tej porze roku .

Darecka 07:10, 12 maj 2024

Bardzo lubię elektryczną cytrynowość tych tawułek, podobnie jak ognistą buraczkowość klonów- przyjęły się i dają radę, chociaż przy tych afrykańskich skwarach trzeba mocno pilnować podlewania.

Moje czworonożne eko wertykulatory uwiecznione w chwili pozbawionej pędu i zabawy:

Oraz bzowe bukiety, w tym roku było ich sporo a zapach w salonie wręcz odurzał .

Darecka 07:14, 12 maj 2024

Korzystając z pierwszego wolnego dnia 30.04.2024 udajemy się z Szymciem i teściową na szaleństwo zakupowe do Tęczy Kwiatów. Byłam oniemiała z zachwytu, 8 gigantycznych hali wypełnionych po brzegi kwitnącą cudownością jak okiem sięgnąć. Nie mogło skończyć się inaczej niż w ten sposób:

Ochoczo przystąpiłam do aranżowania donic, co finalnie zajęło mi 2 dni, ale też pracy było sporo- w sumie wyszło 21 pojemników .

Darecka 07:19, 12 maj 2024

5 wąskich skrzynek z supertuniami na okna (4 Bubblegum i 1 Silverberry), 4 cebrzyki na studnię z mini supertuniami (odmian niestety nie zanotowałam), 4 spiczaste wiszące donice pod altanę z komarzycami w 2 odmianach, 4 niskie pojemniki z werbeną oraz 4 duże drewniane donice z moimi ulubionymi kompozycjami .

Darecka 07:21, 12 maj 2024

Darecka 07:26, 12 maj 2024

Dzień numer dwa, zostały już tylko cebrzyki i 2 duże donice do zrobienia, co niezmiernie ucieszyło moje biedne obolałe podwozie- widzicie ten stary, drewniany stołeczek? Okazuje się, że kilkugodzinne przycupywanie na takim ustrojstwie źle współgra z przyzwyczajoną do królewskich miękkości dupinką .

Darecka 07:30, 12 maj 2024

I już na właściwym miejscu: